Nova godina, novi počeci, nove knjige…

I, evo nas…  Nova godina, novi počeci, nove knjige… Dobro neke od tih knjiga nisu nove, ali meni jesu. Zapravo, većina knjiga i jesu novijeg datuma, ali to nije bitno. Odmah da kažem da sam mahom zadovoljan pročitanim štivom.

 

 

Dejan Hristov – Anomalija
Ovaj roman prati odlična reklamna kampanja, povrh svega, u pitanju je šaljiva fantastika, što govori da sam morao da pročitam. Hm, roman ima zanimljivu postavku. Vanzemaljci su na Zemlji i već decenijama pokušavaju da otkriju razlog određne anomalije, koja može da se proširi na ceo Univerzum. Da li ste primetili da se u posledenje vreme stalno priča o nekom Univerzumu? Khm, samo kažem. Ono što mi se manje svidelo je izbor viceva, da ne kažem fora. Dobar deo istih sam pročitao na netu ili video negde drugde nebrojeno puta. Takođe, cenim da se damama neće svideti izrazito šovinistički humor. Da se razumemo, nemam problem sa nekorektnim vicevima, ali imam problem sa recilkiranim šalama.
Mark Gudmen –  Zločini budućnosti
Pred vama je jedna debeljuca, ali se čita vrlo lako. Jednostavno vas nagoni da okrećete stranice. Ovo je knjiga koja će svakog pomeriti iz zone komfora.
Mislimo da smo sigurni kada otkucamo šifru za mejl ili kada daljinski zaključamo auto ili kada plaćamo nešto karticom ili da su naši podaci siguni u recimo policijskim bazama. Ne!!!
Knjiga otkriva koliko smo zapanjujuće ranjivi i krhki. Nismo ni svesni sa kojom lakoćom neko zlonameran (ili neko kome je samo dosadno) može da upadne u naše živote i napravi lom. Jedini razlog zašto nismo hakovani je taj što nismo nekome bili interesantni. Postavlja se pitanje šta se dešava sa ogromnom količinom informacija koje svako od nas svakodnevno ostavi na internetu. Kako obezbediti te podatke i zaštiti ih. Ko će ih čuvati i zašto je to teško/nemoguće? Gde su naša prava na interentu? U kom pravcu mogu da se granaju novi zločini i kako su se kriminalci snašli sa novim tehnologijama? Kako su organizovani zašto su uvek ispred policije. Koliko lako teroristi mogu da zloupotrebe našu ranjivost? Ima li nade za nas obične korisnike?
Ako niste bili paranoični, nakon čitanja ove knjige sigurno hoćete. U jednom trenutku mi je došlo da se odselim u neku džunglu i da se izolujem od svega.
Preporuka…

 

Goran Skrobonja, Ivan Nešić – Firentinski dublet
Već znate da vrlo rado čitam Skrobonjine knjige. Ovaj roman sam dobio za NG i bio je red da pročitam što pre. Spisateljski dvojac je uradio odličan posao. Napisali su avanturistički roman u kome je Milovan Glišić osoba koja se sukobila sa prvim srpskim vampirom. Po specijalnom naređenju kralja Milana, Glišić odlazi u London da razreši nestanak kraljeve rođake. Srećemo i Džeka Trboseka, Brema Stokera, kraljicu Vitoriju i ličnosti iz književnosti, istorije, popularne kulture… Ovaj roman ima jednu ogromnu manu. Ovo je prvi deo, što će reći da moramo da čekamo nastavak. Kažu autori da će biti relativno brzo.
Darko Cvijetić – Što na podu spavaš
I o Darku sam već pisao. Ova knjiga je bila kandidat za Ninovu nagradu. Šteta što nije dobila istu. Cela priča se vrti oko mladića koji su početkom rata u Bosni, ostali zarobljeni u sarajevskoj kasarni „Maršal Tito“. Ovde nije važno ko pripada kojoj zaraćenoj strani, važno je samo kako rat utiče na ljude. Nakon čitanja ćete morati duboko da udahnete. Knjiga vas neće pomeriti, ne, ona će se na vas obrušiti kao tona cigala. I više nego odlična.
Ma Đijen – Kineski san
Samo to što je pisac na listi zabranjenih u Kini me privuklo knjizi. Sve vreme pratimo jednog rukovodioca i kroz njegova sećanja i postupke vidimo neke od pogrešnih stvari koje čini (ili je činila) kineska vlada, počevši od kulturne revolucije na ovamo. Zanimljiva knjižica.
Antonije Ranđelović – Zarobljene duše
Evo još jednog noviteta. Ovde je autor započeo mnogo tema. U osnovi je triler, a završava se kao Deniken.
Erik Van Lustbader – Druga koža
Erik mi je drag još od početka devedesetih, čak je bio nedavno i gost ovih mojih pisanija. „Druga koža“ je praktično poslednji roman o belom ninđi – Nikoli Lajniru. Zabavan, filmski, napet. Ako niste pratili serijal, započnite sa romanom Ninđa, pa dokle stignete… Preporuka.
Teri Pračet – Šmrk
Pračet. Šta da vam kažem više? Dobro, možda nije jedan od meni najdražih Pračetovih romana, ali sam ga pročitao sa velikom radošću i zadovoljstvom. Iako deluje da je sve samo šala (kao i svi njegovi romani), zapravo je ozbiljna kritika društva. Ovog puta se vrtimo oko Sema Vajmsa, šefa Noćne straže i novopečenog plemiča. Da li su goblini stvarno samo gomila nerazumnih spodoba? Preporuka.
Danilo Todorović – Ogledalo
Neobična knjiga… Trip knjiga…
David, je plaćeni ubica i kreće na najozbiljniju (i najprofitabilniju) misiju u svom životu. Jedan detektiv će pokušati da mu smrsi konce…
Glavni lik mi se svideo od prvog trenutka. Pravi mračnjak i teško da će njegovi postupci naići na odobravanje širokih masa…
Ostali likovi su zanimljivi, ali je David, persona oko koje se vodi cela priča pravi unikat.
Iako se čini da je sve jasno, zapravo vam ništa nije jasno. I tek na kraju romana vam se povežu svi konci. Danilo je svako malo ubacivao scene, koje bi me potpuno zbunile.
Eva Garsija de Utruri – Utihnuli beli grad
Španski triler, koji je koliko vidim pretočen u film. U mirnom gradiću ponovo započinju ubistva identična onim aod pre dvadeset godina. Jedino je problem što je počinilac tadašnjih zločina već dve decenije u zatvoru. Inspektor Kraken će sa svojom partnerkom pokušati da razreši zločin. Knjiga je odlična, napisana u maniru najboljih krimi trilera. Velika preporuka. Inače, postoje još dva dela, ali koliko sam shvatio nisu povezani slučajevi. Osim što se, naravno, razvijaju likovi.
Lorenco Marone – Običan momak
I Lorenca sam otkrio prošle godine. Odličan pisac. Iako je roman zasnovan na ubistvu novinara koji je pisao protiv italijanske mafije, ova priča je o nečem drugom. O odrastanju, o prvim ljubavima, o prvim lomovima, o otkrivanju sveta na prelazu od dečaka u mladića. Topla, emotivna, pozitivna knjiga. Preporuka.
Aleksandar Vojinović – Distrofija bluz
Poeziju retko čitam, volim kad je ozvučena… Međutim, Aleksandar  je napisao snažnu zbirku pesma – Distrofiju bluz. Ne znam da li je ispratio pesnička pravila, ali meni se ova zbirka veoma dopala. Na momente je ispunjena teškim mrakom, a opet sa dovoljno sunca…
Zoran Žmirić – Pacijent iz sobe 19
Ovo je drugi Zoranov roman koji čitam. I u ovom se bavi apsolutnim besmislom rata. U ratu nema nevinih i svi rade i misle ono što nikad nisu mogli ni da pretpostave. Opet, čak i u ratu postoje koliko-toliko ispravni postupci, rezon ne mora uvek biti potpuno logičan.  Izuetno mi je drago što sam baš sa ovom knjigom završio mesec. Odlična

 

Pozdravljam vas sve do sledećeg javljanja…   Jeste li zadovoljni vašim januarskim knjigama?

3 thoughts on “Nova godina, novi počeci, nove knjige…

  1. Повратни пинг: Letnje čitanje, jun 2022. - N. P. Shonery

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *