Leto, sunce, knjige, elektronika…

Napokon stiglo lepo vreme. Ne sviđa mi se jedino što će biti kiša svako malo. Ali dobro, preživeću, sve dok ima sunca. Daj nam sunca, o, sunca nam daj…. Šta ću, volim leto, ipak sam letnje dete i brZdej mi je bio pre tri dana. Hvala na čestitkama, nije to malo, dva dana mlađi od vatre, tri dana stariji od točka. Zanimljivo je da sam prošlog meseca pročitao osetno više elektronskih knjiga, u odnosu na izdanja na papiru. Eto, pravda za elektroniku.

Juraj Repinac – Osječka sirena

Za početak prvenac jednog mladog pisca. Glavni lik je mladić, koji nije učionio nešto veliko od svog života. Živi od danas do sutra, deli stan sa maćehom. I onda vidi duh devojčice poginule tokom II svetskog rata. Tu dolazi do zavrzlama. i naš čovek, između ostalog, postaje Melinda Gordon. Roman ima simpatičnu idejicu, ali autor bi mogao još da poradi na rukopisu.

Aleks Nort – Šaptač

Triler, koji je trenutno aktuelan po knjižarama, u Srbiji je preveden kao Noćni Šaptač. Vrlo zanimljiv i dobro napisan. Blago je mračan. Posle dvadeset godina, opet se pojavio neko ko otima i ubija decu. Problem je što je prvi počinilac u zatvoru, tako da imamo imitatora.

Boleslav Prus – Faraon 1 i 2

Nedavno sam useo da kompletiram ovaj serijal. Nije moja omiljena edicija, ali je Plava ptica i to je i više nego dobro. Kakvih sve knjiga ima u u Ptici, pa to je prosto za nepoverovati. Ovaj roman nikad nisam čitao ranije, čak ni čuo za njega, iako je napisan pre više od sto godina. Faraon je odlična priča, nešto što bi svaki klinac moje generacije voleo da čita.  Prestolonaslednik se priprema da preuzme vođstvo nad Egiptom. Neće to biti lako, pogotovo šta naš junak želi da unese promene, a sveštenicima se to ne dopada suviše.

Dž. R.R. Martin – Razmena kože

Martinova novela o vukodlacima. Nije loše, zabavno.

Saša Edi Đorđević – Doktor

Prva Sašina kjniga koju sam pročitao. U pitanju je triler. Brzo i lako se čita. Ima delova, koji bi se mogli preraditi, ali dobro sad.

 

Tamara Kučan – Kocka 2

Nisam se do sada sretao sa Tamarinim knjigama. Sve vreme pratimo nekoliko parova, od kojih su većina istopolni. Nisam bio oduševljen.

Đorđe Miletić – Paklena Ćelija

Đorđev prvenac. Radnja se odvija negde u  Meksiku. u specifičnoj ustanovi zatvorskog tipa, koji vodi narko kartel,  pojavljuju se zombiji. Roman, posle samo desetak stranica ulazi u punu brzinu i zombijevski delovi lete na sve strane. Što vi rekla Petra-Sofia, ovo je kao Pritajeno zlo na sterodiima. Izuzetno zabavan roman i preporuka svim zombi ljubiteljima.

Đorđe Miletić – Paklena ćelija 2/1

Posle pauze od nekoliko godina, stiže i nastavak prethodno navedenog romana. Radnja se nastavlja tamo gde smo stali. Glavni lik se i dalje probija kroz bespuća Meksika u nadi da će stići do granice sa SAD. Umesto toga dolazi u neku zait, gde će se opet suočiti sa novom vrstom zombija. iako ima manje akcije nego u prethodnom delu, Paklena ćelija 2 je mnogo bolje napisana. Likovi su dobili priliku da se razvijaju. Ah, da, sad treba da čekamo drugi deo druge knjige…  To je kao ono sedmi sin, sedmog sina…Takođe preporuka. Roman možete da naručite preko autora.

Kolson Vajthed – Podzemna železnica

Šta ti je ironija, crn si, a prezivaš se Vajthed (bela glava). Nije mu bilo lako detinjstvo, to je sigurno. Uprkos tome, čovek je uspeo da napiše odličan roman, čak je dobio i Pulicera za isti. Glavni lik je crna devojka koja beži sa robovlasničkog imanja na jugu, ne bi li se dočepala slobode. Opisi su izuzetno realistični, tako da možda i nije za osetljivije čitaoce. Nedavno je objavio još jedan roman Momci iz Nikla,  za koga jetakođe dobio Pulicera…

Darko Cvijetić – Schindlerov lift

Lift je knjiga nevelikog obima, praktično novela. Međutim, ono što je čovek napisao znatno prevazilazi veličinu knjige. Ceo besmisao rata u Bosni (kao i bilo kog drugog), pisac je iskazao kroz sudbine (pre i posle rata) stanovnika jednog solitera. Dok sam čitao, sve vreme mi se u glavi vrtelo Zabranjeno pušenje. Ogromna preporuka.

Jonas Karlson – Cirkus

Pre nekoliko godina sam prvi put čitao Jonasa  u knjizi Račun. Fenomenalna knjiga. Zato sam imao i visoka očekivanja kod Cirkusa. Introvertni mladić odlazi sa prijateljem kojeg retko viđa u cirkus. Tokom izvođenja predstave, drugar nestaje i tu počinje zaplet. Kroz navođenje brojnih pesama otkrivamo misteriju, ali i saznajemo prošlost našeg protagonoste.  Jonas stvarno zna kako da smesti svojim likovima, malo kao Jozef K, malo kao moj mučeni Pera Piskarović.

Dž. R.R. Martin – Grozničavi san

Još jedan Martinov roman. Priča o vampirima na Misisipiju. Izuzetno zanimljiva i dobro napisana. Odlično mu leže romani kraćeg formata. da je bar malo čovek, kao što nije, već bi napisao kraj Igre prestola ili bar priznao da ne zna da napiše.

Šareno naslovi, neki su mi se svideli, neki ne. Knjiga po knjiga i ode jun. Toliko knjiga nas čeka, a nema dovoljno života za sve… Jeste li čitali nešto od navedenog?

 

Za kraj, evo uvodne pesme…

 

Slika – OpenClipartVectors

 

https://www.youtube.com/watch?v=IaHCr0oUR-I

1 thought on “Leto, sunce, knjige, elektronika…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *