Knjige, novembar…

Stigosmo do još jednog mesečnog izveštaja. Ovo je zamišljeno kao povremena rubrika, ali se zbog vašeg interesovanja ustalila i postala stalni deo ove stranice. Eto, da ne kažete posle kako ne slušam svoje čitaoce.
Prošlog meseca sam na moje beskrajno zadovoljstvo pročitao nekoliko stvarno dobrih i dva, tri odlična romana. Vežite se, polećemo…
Šeri Lapena – Par iz susedstva
Ovaj triler su nahvalili po mnogim grupama. Svideo mi se, sasvim pristojno. Iz kuće je nestala beba i pokušavamo da saznamo ko bi mogao biti kriv. Rekao bih  suviše rano provalio ko stoji iza svega. Iako sam bio u pravu, čak sam i ja doživeo iznenađenje.

 

Stanislava Žuža Šakota – Ekskurzija
Stanislava priprema svoju prvu knjigu. Imao sam zadovoljstvo da pročitam roman, pre svih ostalih. U pitanju je knjiga za mlade. Pratimo grupu osmaka koji kreću na ekskurziju u Budvu. Roman dotiče brojne ozbiljne teme – razvode, interent predatore, prihvaćenost u društvu… Nestrpljivo čekam konačnu verziju.

 

Bil Brajson – Ni tamo ni ovde
O Brajsonovim knjigama sam čuo samo dobre stvari. Drugari su bili u pravu, čovek je izuzetno duhovit. u ovoj knjizi je opisao svoja putešestvija od severa do juga Evrope, čak je proveo i nekoliko dana u SFRJ. Baš mi se sviđa, znate da cenim duhovite ljude. Čitaću ga i dalje.

 

Samuel Bjerk – Putujem sama/Anđeo u šumi
Iznenađujuće dopadljiv triler. Odlično je urađena karakterizacija likova, jasno sam mogao da ih vidim. Dobro je što nisu jednostani, nego su i dobri i loši, kao i svi mi. Neko ubija devojčice od sedam godina. Naši istražitelji će prevrnuti nebo i zemlju da reše slučaj, uprkos tome što su svi olupane kante. Velika preporuka.

 

Samuel Bjerk – Sova
Naravno, kada sam pročitao prethodnu knjigu, odmah sam poželeo da pročitam i drugi prevedeni roman. Sada će naš istražiteljski par pokušati da pronađe psihopatu, koji otima i ritualno ubija devojke. Odličan kao i prethodni. Hoće li napisati treći?

 

Robert Zola Kristensen – Larve, Ansaldo i sin trgovcima začinima
Simpatična knjižica. Radnja se odvija 1749. Idemo na put sa mladićem koji planira da se ženi, te je pošao da upozna mladu (neće biti oduševljen). Na imanju budećeg tasta, počeće da se događaju čudni i neobjašnjivi događaji, čiji koreni vuku u daleku prošlost. Iako je, načelno, u pitanju fantastika, čak nagrađivana, nije mi se preterano dopala. Tako-tako.

 

Ameli Notomb – Žeđ
Zanimljiva postavka romana gde smo sa Isusom u njegovim poslednjim danima. Čitamo spasiočeve misli i ramišljanja. Zanimljivo.
Uroš Dimitrijevć – Siroti mali ratovi
Evo jedne savremene priče. Glavni junak je predstavnik današnjih mlađih naraštaja. Ima dvadest i neku, ostavila ga devojka, radi u marketinškoj agenciji, raspoloženje mu je u minusu. Iako je poprilično duhovit, sam roman mi nije legao. Možda će se više svideti mlađim čitaocima.

 

Sajaka Murata – Prodavačica
Japanci imaju poseban način razmišljanja, pisanja, života, svega…  Glavna junakinja je devojka koja već godinama radi kao prodavačica u nekom supermarketu. Brzo se čita, pošto je skromnijeg obima. Nije me preterano oduševila.

 

Goran Tokić – Svedoci istorije
Napokon je došla na red i Goranova knjiga. Moram da priznam da je napisana vrlo vešto. U pitanju je hm, filozofska naučna fantastika, ŠBB KBB varijanta. Brojni istorijski, alibi astronomski, biološki, fizički podaci su fino utkani u celu priču. Iako je malo sporija za moj ukus, želeo sam da pročitam do kraja. Problem je što sada moram da pročitam i drugi deo,  za koji autor kaže da će biti mnogo više po mom uskus. Inače, i ovo je knjiga prvenac.
Olivera Karan – Priče iz čudesnog vrta
Ovaj mesec je bio preodređen za prve knjige. Oliverina knjiga je namenjena mlađoj publici, ali mogu i stariji da uživaju istoj. Postoji jedan vrt u kome sve biljke i životinje rastu i žive mirno, bez straha i sve vreme pričjau međusobno. Jedna uistinu lepa knjiga, koja govori o dobroti, poštovanju, radu, plemenitosti. Jedino je šteta što nije ispunjena ilustracijama.
Filip Metizak – 24 sata u starom Rimu
Evo još jedne zanimljive knjige. Jedan dan u Rimu nam je opisan kroz živote 24 stanovnika „večitog grada“. svako je dobio po jedan sat. Izuzetno poučno i intersantno napisano.
Lorenco Marone – Sitnice koje život znače
Mnogi su hvalili ovu knjigu i hajde da pročitam. Donekle podseća na knjigu „Čovek zvani Uve“, ali samo zato što je glavni lik jedan džangrizavi penzić. Iskreno, svidela mi se više od Uvea. Možda zato što pre mogu da se povežem sa Italijanom, nego sa Skandinavcem. Izuzetno je duhovita, a u isto vreme i ozbiljna. Ogromna preporuka..
Dobar je bio ovaj novembar. Eh, toliko još ima knjiga koje nikada neću pročitati, a želim…. Kakvo je stanje od vas? Imate neku preporuku?
Slika – JillWellington

4 thoughts on “Knjige, novembar…

Оставите одговор