Letnje čitanje, jun 2022.

Priča se da je počelo leto, nisam siguran da sam primetio, Moguće je da sam trenutno na pogrešnom mestu, kad je u pitanju sunce i lepo vreme. No dobro, ne može čovek da ima sve u životu. Odnosno, verovatno može, samo što još uvek nisam otkrio pravi način.

Halme Anti – Braća metalci

Kad sam čitao ovu knjigu, prvo sam se pitao šta je ovo, kako je napisano, šta čitam. A onda sam shvatio da je pisano za tinejdžere i da izgleda kao da je pisao tinejdžer. Kada mi se to posložilo, onda je sve leglo na svoje.

Hari iz Finske j eprinuđen da provede leto u Oslu u porodici očevog prijatelja. Pored toga, mora sobu da deli sa Vileom. Ispostaviće se da imaju zajedničke teme i snove, pre svega Hevi metal. Njihovi hevimetalski snovi počeli su da se ostvaruju kada su upoznali Iračanina Hašemija, ali situacija postaje izuzetno napeta kada u njihov život ulaze zloslutne Kobre, koje smatraju da Norveška pripada isključivo Norvežanima. Zabavan roman…

Miklos Nyiszli – U službi doktora Mengelea

Jedna beskrajno zanimljiva knjiga. Ovo je svojevrsni dnevnik mađarskog Jevreja koji je dopremljen u u Aušvic. Zahvaljujući tome što je pre rata radio kao doktor, umesto u grupne barake, odveden je u ambulantni deo Aušvica. Njegov glavni posao je bio da u ambulanti, koja je u okviru krematorijuma, radi kao patolog. Na taj način je iz prve ruke prisustvovao nekim od zločina i eksperimenata koji su vršeni nad ljudima. Mada se čini da ga je mnogo toga zaobišlo i nisu spomenute brojne stvari po kojima je Mengele ostao poznat.

Ono što mi je zanimljivo je da sam na momente stekao dojam da je uprkos zgražavanju, autor knjige povremeno bio zadovoljan  mogućnošču proučavanja većeg broja pacijenata sa naučne strane. Zapravo, zapita se čovek, za koja su sve medicinska dostignuća, koja su nam dostupna svaki dan, iskorišćena sva ta logorska ubistva. Zapanjujuće i užasavajuće.

Inače, predgovor je pisao jedan od naših lekar učesnika NOB-a, koji se osvrnuo i na čuvenu Bitku za ranjenike i na značaju čovečnosti.  U svakom slučaju, zanimljiva knjiga. Šteta što se sve lakše zaboravlja kako je lako pretvoriti grupu običnih ljudi u zveri.

Ken Bruen – The Ghosts of Galway

Nađoh ovog pisca u lokalnoj biblioteci. Sad ću verovatno ispasti glup u društvu, ali nikad nisam čuo za čoveka, Ispostaviće se da je napisao onoliko krimića i da je jedan od značajnijih irskih savremenih pisaca.

U svakom slučaju, dešavaju se ubistva u gradu i naš glavi lik, bivši pripadnik Garde, će probati sve da raši, povremeno prelazeći granice. Ne znam… Nije loš roman, ali me nije baš dojmio. Možda mu dam šansu sa još nekom knjigom.

Robert Muchamore – Killer T

Hari je došao iz Britanije u Las Vegas, i naravno da su ga prozvali Hari Poter. On sanja da postane obiljan novinar, poput majke koja je bila ratni reporter. Istovremeno, odlično razume kako funkcioniše virtuelni svet. Krenuće mu sve na bolje (ali će i to imati cenu), kada naiđe na eksplozivnu vest. Istovremeno, tu je i Čarli, genijalna devojka, koja živi u kamp kućici, a kojoj nameštaju napad domaćim eksplozivom. Pojaviće se i virus koji napada samo mlađu populaciju, ima i igranja sa genima. Knjiga će se na kraju pretvoriti u distopiju…

Odličan pisac, baš je šteta što je kod nas vrlo malo prevođen.

Robert Džordan – Raskršće sumraka

Još uvek se nisam izborio sa ovim serijalom. Na momente se pitam li se knjige iz Točka vremena računaju kao pročotane, jer sam počeo u svakoj da preskačem onoliko. A povrh svega, ova je knjiga praktično bez radnje, Jurnjava vamo tamo kroz svih 400 i koliko strana. Valjda ću se izboriti i sa preostalim naslovima iz serijala.

Ragnar Jonason – Zamračenje

Islandski pisac za koga sam slučajno načuo. Čini se da je popularan. Tokom celog romana pokušavamo da saznamo ko je i zašto u osamljenoj vikendici ubio muškarca cepanicom. U kojoj je bio ekser. Upoznajemo policajce i novinare, koji se bave slučajem i dok se sklapaju kockice, otkirva nam se mnogo toga o prošlosti naših protagonista. Ne znam, nešto me knjiga nije dojmila. Mislim da neću čitati dalje nastavke.

Brian Morton – Prince – A thief in the temple

Princ je bio jedna zanimljiva ličnost, i rekao bih da je definitvno bio podcenjen kao muzičar. Cela knjiga se više bavila muzičkim aspektom njegovih albuma, nego njegovim životom. Poprilično zanimljivo.

Eva Garsija Saens de Urturi – Gospodari vremena

I napokon sam uzeo da pročitam treći i finalni deo ovog serijala. Ovog puta, dešavaju se ubistva na srednjevekovne načine, koji su opisani u bestseleru nepoznatog autora. Pratimo dve radnje, jednu savremenu i jednu iz davne prošlosti. Kraken će pokušati da raščivija ovo  zamršeno klupko, stalno imajući na umu i prošlost i sadašnjost.

Ovde sam spominjao prvu knjigu iz serijala: Utihnuli beli grad, a zatim i drugu – Rituali vode. Ovo je jedan od boljih serijala koje sam čitao i definitivno ide na vrh liste.
Toliko od mene za ovaj put.. Uživajte u toplim danima…

2 thoughts on “Letnje čitanje, jun 2022.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *