Noć veštica, knjige i slično, oktobar/novembar 2022.

Prošao je oktobar, ali i novembarNoć veštica, Sveti Luka i sve ostalo i polako se bliži najluđa noć. Samo da ne upadnemo u crnu rupu kao u onom domaćem filmu Čovek sa četiri noge, gde je Mija Aleksić bio fenomenalan.

Na moju veliku žalost ii iznenađenje, opet nisam ispunio očekivanu čitalačku normu. Nemam opravdanje i objašnjenje za tu pojavu. Iz tog razloga, zajedno idu oktobar i novembar, ruku pod ruku. A taman vas i manje gnjavim.

 

Kventin Tarantino – Bilo jednom u Holivudu

Gledao sam film i bio sam vrlo zadovoljan, kao i većinom Tarantinovih filmova. Iz istog razloga sam uzeo i knjigu u ruku, a prevod Gorana Skrobonje je samo pojačao moju želju.

Radnja mi je bila mahom poznata jer je film pratio istu. Glumac na zalsaku karijere, koja nikad nije no bila baš, baš velika i njegov verni kasakder/vozač/masjtor/prijatelj su glavni likovi ove filnsko/književne priče. Ceo roman je omaž eri kaubojskog američkog filma. Roman je dobar i zabavan, mada na momente gušiteljski.

 

Boban Trifunović – Srce lutke

Zbirka strašnih priča, smeštenih realtivno blisku domaću prošlost. Pisane su starovremenski, što je zanimljivo. Jasno se vidi uticaj pisaca koje Boban voli i rado čita.

 

Harijet Bičer Stou – Čiča Tomina koliba

Došao je trenutak da pročitam i ovaj klasik. Iz današnjeg ugla, možda je malo naivna, ali je za vreme kad je napisana, bila izuzetno hrabra i progresivna. Pratimo čiča Tomu, crnca, kog je njegov gospodar prinuđen da proda, zbog finansijskih teškoća u koje je upao. Tmina snaga volje i pozitivan stav, kao i vera u spasenje duše, su zapanjujući.

Sve u svemu, izuzetno emotivna knjiga. Prepouka, ako niste imali ranije priliku da čitate.

 

Dragan R. Filipović – Zlatna knjiga

Neobična knjiga napisana pre poprilično godina, ali na žalost ostala malo skrajnuta. Da budem iskren, i sam sam za nju saznao tek pre nekoliko godina.

Sve se dešava u vreme SFRJ, Marko Kraljević je opet međ’ Srbljem. Kako će se snaći naš junak i da li će mu prijati ovo vreme? Dodajte na sve i alhemiju, udbu, vojsku, policiju. uspavano Užice, švercere, vile, pijance i razne druge živopisne likove, preplitanje prošlosti i sadšanjosti, poprilično humora(ah, koliko sam se samo smejao na momente) i jasno vam je da je zabava zagaranotvana. Preporuka.

 

Boban Knežević – Slutnja androida

Kad sam prvi put uzeo ovu zbriku priča u ruke, malo sam se štrecnuo, jer poslednjih godina, su retke knjige od 500 strana, pogotovo zbirke priča. Nisam od onih koji beže od obimijih knjiga, samo mi je bilo neobično. Međutim, ono što je između korica, vredi truda, vremena i nezgodnog držanja. U pitanju je fantastika, sa svojom brojnim podžanrovima. Defintivna preporuka…

 

Jim Butcher – Grave Peril, Dresden files 3

Nastavljamo dalje sa avanturama registrovanog čarobnjaka, Harija Drezdena.

U Čikagu je primećena izuzetno neobična duhovska aktivnost, pa će Hari sa svojim prijateljom, Majklom Karpenterom, vitezom vođenim božanskim proviđenjem, pokušati da se izbori sa mukom. Dodatne komplikacije če stići i od Harijeve kume, koja uobitava u paralelnom svetu svih ukletih i mračnih stvorenja. A da muka bude veća, Hari je pozvan na zabavu koju orgaizuje vampirski crveni savet. Treba sli reći da će biti muka sa drugim ženama manje ili više bliskih Hariju? Nema mira za našeg čoveka…

Ovaj serijal je pravo uživanje, jedva čekam da nastavim dalje.

 

Sreten Božić/B Vongar – Poslednji čopor dingosa

Sreten je naš čovek, koji je decenije proveo(a i dalje je tamo) u Australiji. Napisao je više knjiga koje se najčešće bave Aboridžinima i njihovom kulturom. Dobijo je brojna priznanja za svoj rad.

Priče su mahoim pisane iz ugla Aboridžina ili životinja, prema kojima ovi gaje ogromno poštovanje. Delom su kao legende, delom kao savremene priče. Nekako mi je Australija van svih interesovanja i percepcije, znam da je tamo negde, ali jednostavno retko razmišljam o istoj. I onda kroz priče sam ponovo postao svestan onoga što se dešavalo (ali dešava i dalje) u tim krajevima. Ekološka i kulutrološka  razaranja, radi iskopavanja različitih ruda(setimo se samo abordižinskih pećina, koje je nedavno razorio Rio Tinto i nikom ništa), uništavanje starosedelačkih zajednica, životinjskog sveta. Zanimljiva zbirka, mada ostavlja gorak ukus nakon čitanja.

 

Hans Rozenfelt – Kad vukovi zovu

Rozenfleta znam kao jednog od tvoraca serijala o Sebastijanu Bergmanu, koji mi je izuzetno drag i o kome sam pisao u više navrata. Naravno da me kopkalo da vidim kako mu izgleda samostalni roman.

Na samoj granici finske i švedske u šumama opsutelog gradića, pronađena je otrovana vučica. Sve bi se završilo kao krivilov, da u njenom stomaku nije pronađeno ljudsko meso. Policija započinje istragu, istovremeno istražujući i gangesterski obračun, sa onoliko mrtvih, nestalim amfetaniminima i torbama novca, ali i poginulog u saobraćajnoj nesreći zakopnom u šumi. A nije samo policija zainteresovana da se sve reši(ili ne reši)

Triler je odličan, likovi su i više nego realistični, sa brojnim manama i vrlinama. Posebna draž je uvid u psihološko stanje protagonista. Voleo bih da znam da pišem na sličan način. Velika preporuka.

 

Kad smo već kdo njiga, jeste li upoznati sa time da uskoro iz štampe izlazi i veoma posebna zbirka Nijanse vremena?

Toliko od mene u ovom javljanju, sledeći izveštaj stiže posle Nove godine. Uživajte danima koji dolaze i koji će opet doneti novu nadu u bolje sutra i prekosutra.

1 thought on “Noć veštica, knjige i slično, oktobar/novembar 2022.

  1. Повратни пинг: 2022.u pisanoj reči… - N. P. Shonery

Оставите одговор