Najbolja edicija za decu i mlade

Verovatno ne moram da vam ponavljam da sam pasionirani čitalac. Ta moja ljubav datira još iz najranijih dana. Istini za volju, prvo sam čitao stripove (pisao sam o tome po blogu – Zagor, Blek, Mister No, Alan Ford). Knjige su lagano pratile stripove i ostale tu gde su i sada.
Ako pratite moje čitalačke liste, onda je moguće da ste primetili da se na njima često nalaze knjige za decu i mlade. Oduševlja me brojnost knjiga namenjenih najmlađima. Povrh svega, mnogo su dobre i često mi se veoma dopadaju. Neko će reći da nikad nije bilo više pisaca za decu, a opet tako malo čitalaca. Povrh svega, ima veoma malo pisaca za decu sa ovih prostora. Čak i knjige koje su realno za decu se reklamiraju kao knjige za odrasle (najčešće je u pitanju fantastika), kao da se pisci stide da kažu da je knjiga napisana za decu. Ne znam, činjenica je da današnji klinci (bar ovde kod nas) malo čitaju.
Možemo mnogo toga da zamerimo ONOM državnom uređenju, ali dovoljno je da se setimo kvalitetnog programa za decu i mlade (više je sati odlazilo na taj program kad smo imali dva kanala, nego sad kad ih imamo nebrojeno mnogo) i fenomenalnih književnih edicija. Ipak je tada mnogima bilo jasno da treba oblikovati decu i da su ona naša budućnost.
Nisu deca kriva, jednostavno su ovde na delu neka mračna tkanja. Dobro, neću sad da ulazim u politiku, time možemo da se bavimo i drugi put.
biblioteka-vjeverica-15-komplet-slika-8169763Jedna od prvih edicija uz koje sam uživao je bila Biblioteka Vjeverica, (Veverica za one koji su odrastali u Srbiji). Tvrd povez, a onoliko odličnih naslova za decu, što domaćih (u najvećem broju), što stranih. Sećam se da sam prve naslove, od svog džeparca, kupovao u nekim nižim razredima osnovne škole. Edicija u kojoj ste mogli da čitate i savremene i klasične pisce za decu. Imam nekih petnaestak naslova, i danas mi zaigra srce kad ih pogledam i uzmem u ruke. A na kraju spisak svih knjiga, pa zaokruživanje onih koje sam čitao ili onih koje imam.
Sledeća urnebesna edicija je Plava ptica, sa celih sto originalslika_PLAVA-PTICA-KOMPLET-102-KNJIGE-RASPRODAJA-KNJIGA--175376029naslova. Imam nešto preko polovine naslova, vrlo rado prihvatam donacije u vidu knjiga koje nemam. Sa tim knjigama sam se susretao samo sporadično tokom odrastanja. Na žalost, nije bilo prilike. Mislim da su prve knjige koje sam čitao iz Ptice , bile o Elriku od Malnibonea. Tek sam, eto, u starijim danima otkrio pune čari Plave ptice. Kakvih tu sve ima naslova. Edicija je izlazila u više navrata u bivšoj Jugoslaviji. Prvi put tridesetih godina prošlog veka,  a poslednji tokom osamdesetih. Inače, imam i prvi naslov iz originalne edicije – Rat svetova, objavljen 1938.
Mic po mic dolazim do edicije o kojoj želim da pišem. U pitanju je serijal pod nazivom Omladinska biblioteka, objavio Grafički zavod Hrvatske krajem osamdesetih. Neko će se setiti da je postojala i ranije edicija istog naziva. Jeste, Kadok, omladinska biblioteka, izlazila tokom sedamdesetih. Pitate se šta je toliko posebno sa knjigama koje ću vam preporučiti?
S6301236
Pre svega, naslovi su i više nego odlični. Mada je to bila i odlika već gore spomenutih edicija. Dalje, sve su knjige bile u tvrdom povezu i onda dolazi najbolje od svega. Ilustracije! Kako su samo bile dobre ilustracije. Ljudi moji… Ilustracije su  preuzimane iz originalnih i često prvih izdanja. Bacite pogled na naslovnice, pa će vam sve biti jasno.
Za Novu godinu 1989. dobio sam svoje prve četiri knjige iz pomenute edicije i od tog trenutka sam apsolutni obožavatelj iste.
PUSTOLOVINE-HUCKLEBERRYJA-FINNA_slika_O_21186505Koje su to bile knjige, pitate se? Pustolovine Šerloka Holmsa, Najlepše priče klasične starine 1-3, Alisa u zemlji čuda i sa one strane ogledala, Guliverova putovanja, Matijaš Sandorf (o kome sam i pisao na istom ovom mestu).
Elem, prolazile su godine i ja sam imao samo navedene naslove. Neke od njih čitao više puta, što se odrazilo na njihovo fizičko stanje. Pre par godina sam počeo ponovo polako da prikupljam one koje mi nedostaju. To je išlo lagano i polako, bez opterećenja. Međutim, u nedavnom ćaskanju sa ljubiteljima knjiga na FB, opet sam se naložio i odlučio da kompletiram ediciju. Tako da sam u poslednjih par dana nabavio tri knjige (Barona Minhauzena, Ajvanho,  Lav od Flandrije). Dole sledi lista knjiga objavljenih u serijalu. Ako neko želi da mi pokloni ili proda po razumnoj ceni naslove koje nemam, biću i više nego zadovoljan.
Matijaš Sandorf – Ž. Vern0051719
Dunavski Peljar – Ž. Vern
Alisa u zemlji čuda/Alisa sa one strane ogledala – K. Luis
Guliverova putovanja – Dž. Svift
Najlepše priče klasične starine 1-3 – G.Švab
Pustolovine Šerloka Holmsa – K. Dojl
Baron Minhauzen – G. A. Birger
Pustolovine Toma Sojera – M. Tven
Kraljević i prosjak – M. Tven
Pripovest o Krckalu – A. Dima
Bajke i priče – Grim (nema riknu, pa ako neko ima knjigu u boljem stanju)
Kapetan Frakas – T. Gotje
Ajvanho – V. Skot
Lav od Flandrije – H. Konsijens
Nemam sledeće naslove:
Priča o kralju Arturu i njegovim vitezovima – H. Pajl
Pustolovine Haklberija Fina – M. Tven
Vesele pustolovine Robina Huda – H. Pajl
Priče iz starog Zagreba – Krešimir Kovačić
Srce – E. Amicis
Čudnovate zgode Šegrta Hlapića – I. B. Mažuranić
originalslika_LAV-OD-FLANDRIJE-HENDRIK-CONSCIENCE-219860903
I šta kažete? Jesam li vas zaintrigirao makar malo?
Jeste li čitali ovu ediciju ili imate neku drugu omiljenu?
I da, za kraj. Poklanjam Knjigu Ajvanho (Ivanhoe) iz ove edicije, sama knjiga je u solidnom stanju, ali nema riknu, ostatak korica je tu. Prva osoba koja u komentarima napiše da želi knjigu, srećni je dobitnik. Važi samo za teritoriju Srbije.
e

12 thoughts on “Najbolja edicija za decu i mlade

 1. Jao! Zanimljiva tema dečjih knjiga. Iako ću sad možda nekoga razočarati jer se neću javiti da želim Ajvanha ( 🙂 ), moram opet da kažem nešto o dečjim knjigama. Prvo, iako nisam neki poklonik edicija uopšte (preskočilo me sve to, mlađa sam generacija), u osnovnoj školi sam obožavala da čitam knjige Inid Blajton, konkretno serijal Pet prijatelja. Ne znam ni ko ih je štampao ni kad, ali smo ih uzimali iz gradske biblioteke pa su uglavnom bile u lošijem stanju; ali su štampane na hrvatskosrpskom, tako da mi je i to došlo super za učenje varijantne leksike, kako bismo to nazvali mi lingvisti, tj. za učenje hrvatskih izraza. Zna li iko koliko porastete i u sopstvenim i u tuđim izrazima kad s 13 godina znate šta znači većina reči koje vaši vršnjaci ne znaju!
  Dalje, kad sam pre nekoliko godina počela da radim u školi, vratila sam se čitanju dečjih knjiga. Zahvaljujući onim izdanjima koja su se kupovala uz neke dnevne novine (ko će ih više znati, bilo ih je more), u kvalitetnom, tvrdom, mat povezu, štampanim na recikliranom papiru, bile su dobro štivo za čitanje u prevozu, a fizički nisu bile zahtevne za nošenje. A kad dva i nešto sata dnevno sediš u busu, onda bar da iskoristiš to vreme pametno. Pa se to nastavilo dalje… Dođem u školu i nastavim da čitam dok čekam časove, koristeći čak i male odmore. Kolege su me posmatrale kao da sam pala s Marsa, još dok čitam „20 hiljada milja pod morem” pa otvorim atlas da vidim u kom su delu sveta u tom trenutku, pa onda aj objasni osobi od 50 godina da ti je to samo zanimljivo, i da tako konstruktivno koristiš vreme koje drugi traće na ispinjanje kafa ili pušenje.
  Tako da – dečja književnost je nepravedno zanemarena u današnjem čitalačkom društvo, a valjalo bi nam svima da joj se vratimo, bar s vremena na vreme.

  1. Baš si se raspisala… 🙂 Dečija književnost je zakon i svako ko misli drugačije je obična bedna…. Kad smo kod iste, toplo preporučujem serijal – Serija nesrećnih događaja (desetak knjiga, ima i serija u 3 sezone i odlična je), Tuneli(4 knjige), Serijal Čerub, o dečaku tajnom agentu…. 🙂 Hari Poter, naravno…. Dosta ti je za sada… Ah, 5 prijatelja, draga uspomena… Mnogi ne razumeju tu magiju knjige…

    1. jaoj mono i mNjana su pre desetak godina imali jednu nevdrovatnu ediciju luksuznih knjiga koje sam ja kupila svom sinu.. knjige su koštale đavo ipo ..imamo gusarenje,čarobnjaštvo,mitologiju,zmajologiju i egiptologiju tu je zmajevo jaje i drago kamenje i mape i pero feniksa,hijeroglifi i vradžbine iju!Knjige su divot izdanje nešto najlepše i najtajanstvenije što smo čitali Posle Teri Pračreta.Herberta.Tolkin Žao mi što ne mogu da obesim fotke u komentu da vidite tu lepotu

     1. Znam na koje knjige misliš… Imam skoro celu seriju, fali mi 2 ili 3… 😀

Оставите одговор