Uspeh

Dejvid se zadovoljno osvrnuo oko sebe. Napokon je stigao tamo gde je oduvek želeo. Na vrh.
Godinama  mu je pucala kičma u rudnicima, na brodovima, servisnim stanicama. Često je vlasnicima bilo jeftinije da pošalju potrošnog čoveka da pokuša da obavi prljavi posao, umesto skupe i sofitsicarane mašine.
Dejvid je znao da je imao mnogo sreće i često se zahvaljivao svojoj srećnoj zvezdi. Nebrojeno puta je mogao da ostavi kosti na nekom od opasnih zadataka. Ni sad mu nije bilo jasno kako je preživeo podzemne i podvodne eksplozije, odrone, trovanja gasom. Čak nije ni suviše oštećen.
Nije se često dešavalo da se neko iskobelja sa dna i popne na sam vrh. Konkurencija je bila i više nego oštra. Znajući to, Dejvid je bio još ponosniji na sebe.
Nije bio ponosan na sve što je uradio na tom putu od dna do vrha. Sa druge strane, nije sumnjao da bi ponovo uradio sve isto na svom putu do uspeha.
Duboko je udahnuo, ispunivši nozdrve tim opojnim mirisom moći. Mnogi misle da je novac odraz bogatstva.  Nekad je i on mislio da je novac najvažniji. Danas bi se Dejvid samo osmehnuo na tu pomisao.
Novac  mora biti sredstvo, a ne cilj.
Dejvid je odlično razumeo staru izreku.
Novac je bio samo sredstvo, koje mu je omogućilo da živi kao sada.
Ponovo je pogledao oko sebe.
Živeo je u velikom stanu u okviru ekskluzivnog kompleksa, koji je od ostatka sveta bio zaštićen visokom i čvrstom ogradom.  Iako je već dugo uživao u povlasticama bogatih, Dejvid još uvek nije bio naviknut na njih.
Ponovo je udahnuo vazduh punim plućima i zakašljao se. Lekari su mu nudili izlečenje pluća, ali Dejvid nije želeo da prihvati, morao je da ima podsetnik na stari život. Nije hteo da prihvati sadašnje bogatstvo zdravo za gotovo. Samo generaciju ili dve ranije, Dejvida ne bi smatrali bogatim. Ako ne svi, barem većina ljudi mogla je  da uživa u onom u čemu je uživao i Dejvid.
Sada, kada je moguće imati čist vazduh samo u kontrolisanim uslovima, njegova vrednost je nemerljiva bilo kojom novčanom jedinicom.  Dejvid je disao i smejao se. Bez novca ne bi mogao da kupi stan u jednom od retkih kompleksa koji su pod kupolom. Opet, dao bi sav novac na svetu za još jedan udisaj čistog pravog vazduha.
Zapravo, samo za još jedan udisaj.

 

Slika – Free-Photos

Оставите одговор