Knjige u rukama, maj 2020.

Novi mesec, nova lista. Napokon mogu da se nadam letu, mada kad pogledam vreme, baš i ne deluje obećavajuće. Možda sam već spominjao, ali me poslednjih godina deprimira to što zapravo imamo relativno malo toplih dana, bar ja to tako doživljavam. Oh, kako bih voleo da temperatura ne ide ispod dvadeset stepeni. Već vidim kako može da se ova želja ostvari i da opet ne budem zadovoljan. Zato, pazite šta želite, može vam se i ostvariti.  Daklem, verovatno neke od vas zanima koje sam knjige čitao tokom maja.

Dot Hačison – Majske ruže

Serijal Kolekcionar sam preporučio u prošlomesečnom osvrtu na pročitane knjige. U Ružama tražimo serijskog ubicu, koji ubija devojke i ostavlja cveće na mestu zločina. Sve posmatramo iz ugla Prije, devojke kojoj je navedeni ludak ubio rođenu sestru. Takođe, pratimo i isti FBI tim, a tu su i heroine iz prve knjige. Dobar triler…

Dot Hačison – Deca leta

Stigosmo i do treće knjige. Neko ubija roditelje, zlostavljače svoje dece i primorava decu da gledaju taj čin. Ovog puta, radnju pratimo iz ugla jedne od agentica/agentkinja (bila je žrtva zlostavljanja ) već spomenutog specijalnog FBi tima. Takođe, mi se svidela, mada manje od prve dve.

Dot Hačison – The Vanishing Season

Ko će dočekati da naši prevedu, zato sam četvrti deo iščitao u originalu. Uh, posle onolikog zadovoljstva, hladan tuš. Ovog puta je glavni lik druga agentica/agentkinja (sva fina i slatka), a radnja se vodi oko otete osmogodišnje devojčice. Problem sa knjigom, bar meni, je što sam prvih skoro 100 strana pratio psihološki razvoj agenata i njihove odnose uz praćenje slučaja u pozadini. Onda se knjiga malo ubrza. Naravno, uhvate ubicu i onda još 50 i više strana se bavimo zaključivanjem slučaja, mada realno nema potrebe…  Inače, volim likove koje je osmislila Dot, pogotovo devojke žrtve iz prve i druge, a koje se provlače kroz sve nastavke. Njih je naš FBI tim „usvojio“ i sa njima imaju specijalan odnos, praktično su porodica.

Kodjo Vangorski – Ispovesti gospođice Kovalski

Ako čitate ove moje tesktove, onda znate da sam Vangorskog spominjao više puta. Gospođica Kovalski je drugi deo Afričke trilogije, prva je ranije spominjana Anđelče Nensi. Glavna junakinja je američka ambasadorka stacionirana u izmišljenu afričku državu. Kroz roman se provlače zakulisne radnje i kako razni centri moći povlače konce, radi ostvarivanja svojih ciljeva.

Klub putnika  – Neutabanim stazama

Jedan od najboljih foruma na našim prostorima – Klub putnika. Ako volite putovanja i želite najzanimljivije informacije (npr, kada odete u jedno selo na južnom Tajlndu, u kojoj kućici možete da nađete interent i sl). Svaki put mi je krivo što nemam taj avanturistički duh kao putnici na forumu. U ovoj knjizi ćete putovati od Alžira do Sibira. Odlična zbirka.

Klub putnika – Bantustan

Još jedan odličan putopis. Trojica drugova se odlučuju da otputuju u Afriku. Naravno, neće ići avionom iz tačke A u tačku B, već se kreće autobusima, stopom i na svaki drugi što jeftiniji način. Iz Srbije, preko Turske do Afrike. Upoznali su veoma interesantne ljude, ali su istovremeno mnogo naučili i osebi. Preporuka. Inače, obe knjige mogu potpuno legalno da se skinu sa stranice Kluba putnika. 

Džordž R. R. Martin – Pesma sudnjeg dana

Martin je široj javnosti (da budem iskren i meni), postao poznat tek posle Igre prestola. Međutim, čovek je napisao i brojne druge romane koji su takođe odlični. Pesma sudnjeg dana je rokenrol roman. Kroz oči pisca, koji  se muči sa poslednjim romanom (a i prethodni su bili lošije prihvaćeni), tragamo za idealima šezdestih. U glasine da će se okupiti jedan od najvećih nekadašnjih bendova, upleću se i mračne sile.  Vrlo dobar…

Gaj Gavriel Kaj – Tigana

Za Gaja sam čuo i ranije, ali je ovo prvi put da čitam nešto njegovo. Moram da priznam da sam vrlo zadovoljan. Epsak fantastika u svom divnom i čistom obliku. Odlični  likovi, maštovit svet, malo magije, mnogo požrtvovanja i lične hrabrosti. 

Stiven King – Zelena milja

Nije tajna da volim Kinga, a Zelena milja  je po mom skromnom mišljenju jedna od njegovih najboljih knjiga. Prvo sam pre mnogo godina gledao film, a tek posle toga sam čitao knjigu. Iznenađujuće, ali i film i knjiga su podjednako odlični. Pretpostavljam da su retki oni koji nisu bar pogledali film sa Tomom Henksom, pa onda ne bih pričao o samoj radnji. 

Kingom podvlačim crtu za prošli mesec. Bio je vrlo dobar, tu nema greške. Inače, na slici je jedan od mojih dražih ćoškova u stanu – Tolkin, Adams, Vern, Maj, Poter, Tarzan i malo van slike na dnu, meni najdrža edicija. Odjavljujem se iz studia do sledećeg javljanja.  

1 thought on “Knjige u rukama, maj 2020.

Оставите одговор