Januar je dobar mesec za čitanje

Godina je započela obećavajuće, što se tiče pročitanih knjiga, tako da sam vrlo zadovoljan oim januarom, dobar mesec za čitanje, i tako su stalno neke slave, proslave i slično.

 

Dejan Ognjanović – Prokletije

2023.  sam započeo sa domaćim hororom. Prokletije su svojevrsni nastavak Ognjanovićevog prvenca Naživo. Mračne devedesete traju i nakon što su crni ljudi vršljali po Bosni Hrvatskoj, prešli su ia Kosovu. Specijalni tim im je na tragu, nesvestan kakve ih sve opasnosti čekaju.

Dobar roman, ali mi je ZavOdnik i dalje omiljena knjiga ovog pisca.

 

Jim Butcher – Summer knight

Nastavljamo dalje sa avanturama jedinog čarobnjaka iz oglasa, Harija Drezdena. Čudne stvari se dešavaju, kao po običaju. Hari mesecima ne izlazi pokušavajući da nađe način da izleči svoju devojku, koja je postala vampirica. A da mu se život dodatno zakomplikuje, potrudila se kraljica vila, koja mu je dala ponudu koju Hari ne može da odbije. Da malo začine sve, tu je i čarobnjački sud, koji odmerava Harijeve grehe.

Izuzetno zabavan serijal

 

Ante Tomić – Što je muškarac bez brkova

Malo mesto i galerija likova (mladi sveštenik, zgodna bogata udovica, gastarbajter ovratnik sa ćerom za udaju, oficir sa brkovima…), koji se ukrštaju kroz razne komično-tragične situacije, Dobra knjiga. Sad sam video da postoji i film, moraću da pogledam ovih dana.

 

Miodrag Majić – Rudnik

Najnoviji roman sudije pisca.

Mladi advokat skromnog porekla napokon prihvata nameštenje u firmi njegovog tasta. Dobija sve što je poželeo, ali i mnogo više od toga. Naravno, sve ima svoju cenu. Podseća na roman Firma, zar ne? U centru svih zbivanja je rudnik, koji kako se čini donosi okolnom stanovništvu više štete nego koristi.

Ovo je pre svega priča o zlim korporacijama i njihovom štetnom uticaju na pojedince.

Roman je političko-ekološki manifest, sa čvrstim oslanjanjem na fantastično. Hm, nisam baš oduševljen kako je cela zamisao realizovana. Tako da nakon drugog Majićevog romana (prvi je bio Deca zla), koji mi nije legao, red je da se rastanem od ovog pisca.

 

Jurij Gagarin – Put do zvezda

Biografija Jurija Gagarina. Neverovatna knjiga. Da, propaganda, naravno, Prošla kroz ko zna koliko ruku i očiju drugova iz tajne službe. Nisu ništa manje propaganda priče svih milijardera, koji su prve milione napravili u garažama, a prethodno napustili izuzetno skupe fakultete. Knjiga prenosi Gagarinovo veliko oduševljenje učenjem, letenjem i naravno, letom u svemir. Uspeo je da prenese to oduševljenje i na mene. Definitivno nam trebaju nove velike ideje, koje pomeraju čovečanstvo ka napred.

 

Roberto Savijano – Žestoki poljubac

Ponovo sam bio u Napulju i pratio dečiju ekipu, grupu jedva punoletnih krimosa, koji žele svoj deo kolača, sad i odmah. Mladi, besni, neiživljeni, impulsivni, opterećni statusnim simbolima, odmah su me podsetili na slične face koje smo sretali devedesetih.

Nije loš roman, mada nije ni nešto epohalno.

 

Ep o Gilgamešu

Rešio sam da se podsetim priče sa početka čovečanstva. Gilgameš, moćni kralj, ljubimac nekih bogova, pokušava da pobedi ljudsku smrtnost i da živi večno. Odličan.

 

Eto, priveo sam kraju čitalački januar i manje-više sam zadovoljan,

Jeste li vi čitali štogođ zanimljivo tokom prošlog meseca?

 

Slika – pixabay

1 thought on “Januar je dobar mesec za čitanje

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *