Januar 2024. kroz književne pustolovine

Srećna vam Nova 2024. drago čitateljstvo. Nadam se da će vam za početak biti dobra kao čitalačka, a zatim i u svakom drugom pogledu. Što se mene tiče,  za sada sam zadovoljan knjigama koje sam čitao u januaru. Da vas ne bih duže smarao, prelazim na pročitane naslove (i ne samo naslove).

 

Dejan Ognjanović – Zadušnice

Interesantno je da sam i prošlu godinu započeo sa knjigom ovog  pisca, na kraju je godina ispala dobra. Možda treba tako da započnem svaku sledeću? Nezgodno je što mi je preostala još samo jedna njegova knjiga, moraću da mu kažem da piše redovno.

Zadušnice su zombi horor koji se dešava u Srbiji. Iz nepoznatog razloga mrtvi ustaju samo na prostorima zemlje seljaka na brdovitom Balkanu. Knjiga je veoma zabavna, posebno ćete uživati u predsedničkim govorima. Interesantno je da je bila čak i u ovogodišnjem spisku od deset knjiga predloženih za onog čuvenog Nina. Nije prošla. ali je lepo videti da jedan horor imao šansu.

 

George R. R. Martin – Tuf Voyaging

Martina nisam nikad čitao pre Igre prestola. Poslednjih godina sam ispravio tu grešku. Vrlo sam zadovoljan njime kao piscem. Osim toga što me nervira što nikad neće napisati knjige koje nam duguje iz svetski poznatog serijala.

Ovog puta je u pitanju jedna svemirska avantura. Glavni lik, je spletom srećnih okolnosti, došao u posed broda iz legendi. Broda koji su davne izgubljene civilizacije koristile da bi formirale ili unapredile život u svemiru. Tuf će obilaziti planete u nevolji i pomagati im da reše svoje probleme. Roman je izuzetno maštovito i duhovito napisan, bilo je pravo uživanje čitati ga.

 

Carl T. Bergstrom, Jevin D. Weat – To je bullshit

Kako se zaštiti od obilja podataka i statsistika, kojima nas stalno zatrpavaju sa svih strana? I kako biti siguran da nam pružaju prave informacije i da  nisu jednostavno bullshit? Zanimljivo štivo.

 

Jim Butcher – Dresden files 11, Turn coat

Nastavljamo dalje sa čarobnjakom iz oglasa, Harijem Drezdenom.

Knjiga započinje tako što Hariju na vrata kuca (lupa, bolje rečeno) ni manje ni više nego Morgan, čarobnjačka produžena i čvrsta ruka pravde. Optužen je za ubistvo čarobnjaka i došao je da traži pomoć tamo gde ga niko ne bi očekivao. Tim pre jer je godinama pratio svaki Harijev korak (pošto je ovaj od mladih dana bio na čarobnjačkoj uslovnoj slobodi), ne bi li ga uhvatio u bilo čemu nedozvoljenom i skratio ga za glavu. Da li je Morgan stvarno izdajnik ili ne, pokazaće vreme, ali i Harijeva snalažljivost i promućurnost.

 

K. Dž. Doerti, Karina Rozenfeld – Tajna vatra

Ovu knjigu samn meračio već neko vreme, jer mi se svideo sadržaj.

Saša, mladi Parižanin ne može da umre šta god radio pre osamnaestog rođendana (a on će stići za malo više od dva meseca), a kad umre, pokrenuće se užasne stvari.

Tejlor živi u Engleskoj, odlična je učenica i nada se upisu na Oksford. Nedeljama je muče teške glavobolje, za koje će se ispostaviti da su nešto mnogo više od običnih glavobolja.

Ispostaviće se da su dvoje tinejdžera povezani na više načina i da bi možda mogli da skinu Sašinu kletvu. Ali naravno, to sve neće proći bez velikih opasnosti.

Knjiga je dobra, zabavna, uzbudljiva, ali kao što je situacija i sa Noćnom školom, jednostavno imam previše godina (a verovatno i pogrešan pol) da bi me potpuno uhvatila pod svoje i za sada ne planiram da čitam nastavak. Da sam mlađi bar jedno dve decenije, verovatno bih se i navukao.

 

Filip K. Dik – Čovek u visokom dvorcu

O ovoj knjizi ne treba mnogo pričati, jer je svima vama i više nego poznata. Nemci i njihovi saveznici su pobedili u II svetskom ratu i podelili svet na interesne zone. Pošto su SAD doživele krah, počevši od Perl Harbora, takođe su pripale pobednicima kao plen. Pratimo nekoliko likova, mahom Amerikanaca i Japanaca, u toj novoj relanosti. Radnja je malo sporija (čitao sam i ranije, samo sam hteo da se podsetim) nego što mi prija, ali sam ipak zadovoljan. Knjiga je zanimljiva mentalna vežba, jer je izazovno razmišljati o istoriji u domenu ŠBB KBB.

 

Zoran Krušvar – Izvršitelji Nauma Gospodnjeg

Izvrtšitelji Nauma Gospodnjeg se vekovima bore protiv zla koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Vampiri su među nama, kako su došli, šta traže (osim krvi), sve će vam biti odgovoreno. Priče supovezane i na kraju se sve zaokružuje. Kraj nije potpuno po mojoj volji, ali je zapravo najlogičniji, kada se uzme u obzir početak.

Dobra knjiga, sviđa mi se kako Krušvar piše.

 

Eto, to su bile knjige koje su mi pravile društvo u najdužem mesecu u godini. Kako ste vi započeli godinu?

Оставите одговор