Pravilna komunikacija

U početku beše Reč… I to beše dobro…

Sve nevolje su počele kad je posle te prve reči došla sledeća, pa još jedna i tako u nedogled. Budite sigurni da prva rečenica koju je jedan humanoid uputio drugom nije bila Kako si, dragi prijatelju?, već Ako pipneš moju hranu, kamenom ću ti razbiti glavu.

Sada je ljudska rasa uznapredovala, reći ćete, i osim tamo nekih primitivaca, više niko ne razgovara na takav način. Moram da vas razočaram. Pristojna komunkikacija je zapravo samo deo cele priče, ono što vam nedostaje je tzv. primitivna komunikacija.

Najveći problem je u tome, što nas dok smo deca, uče interakciji sa drugim ljudima na pogrešan način, a onda mi to moramo da ispravljamo dok odrastamo. Na žalost, neki nikada ne savladaju osnovna pravila pravilnog vođenja razgovora. Stalno nam govore da se svima obraćamo uljudno, pristojno, mirnim glasom uz obaveznu upotrebu reči kao što su – molim, hvala, izvinite.

Dugo sam se držao toga, i bilo bi sve uredu da nema jednog malenog problema.  Stvar je u tome što to u praksi ne funkcioniše. Odnosno, lako je na taj način pričati sa određenim procentom stanovništva tzv. civilizovanim, ali sa velikim brojem tzv. primitivaca, ne.

Verovatno i vi znate za onaj tip ljudi, koji će vam pre nego što stignete da kažete Dobar dan,  opsovati svu bližu i dalju rodbinu, a u isto vreme vas počastiti različitim epitetima, a javno objavljivanje bilo kog bi dovelo u najmanju ruku do zatvorske kazne.

Kako ste do sada razgovarali sa njima? Verovatno nikako, pomislili biste da imate posla sa ludakom, eventualno nešto progunđali, okrenuli se i otišli. Mene su kao i vas učili da izbegavam ludake i da im se ne zameram. E, tu je srž problema. Treba raditi sve suprotno.

Dakle kada on vama spomene majku, vi morate njemu i majku i tetku i sestru i babu(nije trenutak da budete lažni moralisti i da se zgražavate). Psovke sa bilo kakvom seksualnom akonotacijom su uvek pun pogodak. Spominjanje nečije seksualne orijentacije treba iskorisiti u prvoj zgodnoj prilici.

Dalje, što pre pređite na lične uvrede, pa komentarišite njegovo poreklo, izgled, inteligenciju, ponašanje, opet familiju. Lepota je u tome što su mogućnosti beskonačne, pa možete i da u istoj rečenici iskoristite sve navedeno, ali to su već odlike pravog majstora. Za početak, nemojte previše da komplikujete, vremenom ćete ući u finese.

Takođe, važno je da sve što izgovarate bude samouvereno, bez zamuckivanja, uz oštar izraz lica, a poželjno je i da sve bude propraćeno gestikulacijom ruku, ali i celog tela. Govor tela često može da bude od presudnog značaja za uspešnu komunikaciju. Treba se potruditi da razgovor bude na ivici fizičkog kontakta, jer će to neverovatno pospešiti komunikaciju.

I taman kada ste vi(a i svi oko vas) pomislili da će krv teći u potocima, primetićete neverovatnu promenu. Odjednom i bez najave, ludak sa kojim ste razgovarali, postaje savršeno civilizovani sagovornik, koji sa vama priča uljudno, pristojno, mirnim glasom, koristeći reči kao što su: molim, hvala, izvinite.

I tek sada sa dotičnom osobom možete da razgovarate na način na koji su vas učili čitavog života.

Vidite kako je lako razgovarati sa svima, samo kada znate kako treba da se postavite.

Možda vam sada sve deluje komplikovano, ali uz malo vežbe (na ovim prostorima ima i više nego dovoljno kandidata sa kojim može da se vežba). Trudite se da vežbate što više možete i u bilo kojoj prilici i na bilo kom mestu (pošta, prodavnica, pijaca, ulica…) i postaćete majstor Pravilne komunikacije.

1 thought on “Pravilna komunikacija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *