Septembarski čitalački zanos

Ima li ičeg lepšeg od početka školske godine? Ima, naravno.. Kraj iste. Deco, šta da vam kažem, snalazite se kako znate, preguraćete već nekako. Pošto se meni škola završila pre onoliko godina, onda je sasvim u redu da čitam koliko god mogu. Da li ću ikad stići da pročitam bar deo onoga što me zanima? Teško, moraće naučnici da se pozabave ljudskom dugovečnošću, da ne kažem besmrtnošću…

 

Ričard Bekmen (Stiven King – Kletva)

Steva Kralj je opaki pisac i tu nema greške. U nekom trenutku je želeo da dokaže da može da napiše i proda knjigu pod nekim drugim imenom. Ovo je prvi roman koji je napisao pod pseudonimom. Priča o čoveku na koga je bačena vrlo nezgodna kletva. Da li će uspeti da skine istu? Odličan roman, pružiće vam divnu zabavu.

 

 

Roberto Savijano – Pirane

Priča je smeštena u Napulj. U tom idiličnom italijanskom gradu, grupa kinaca, želi svoj deo kolača, ne vodeći računa o pravilima koje su uspostavili mafijaški bosovi starog kova. Dečaci, nemajući pametnija posla i načina da dođu do novca, koji će im omogućiti bolji položaj u društvu, okreću se ozbiljnom kriminalu. Nedavno sam čuo da se Savijano krije od osvete italijanske mafije. Preporuka.

 

 

Predrag Ličina – Bljuzga u praskozorje

Nedavno je izašla Predragova nova knjiga (Bljuzga u podne), te mi je bilo logično da prvo pročitam prvu. U pitanju je zbirka priča i sve su odlične, smejao sam se sam sa sobom. Velika preporuka. Njegov film, „Poslednji Srbin u Hrvatskoj“, nisam gledao, nešto nisam za zombije.

 

 

Zoran Žmirić – Blockbuster

Za Zorana sam čuo po FB grupama, primetio sam da ga mnogi hvale. Čitajući roman, pred očima sam imao film „Platon-vod smrti“. Radnja romana se odvija negde na ratištu devedesetih. Odmah da vam kažem, biće veoma teških scena. Ali kad pročitate roman, shvatićete da je zapravo u pitanju antiratni roman. Preporuka.

 

 

Iva Kolega – Seme tame

Knjigu sam pročitao na osnovu preporuke. Stil pisanja je problematičan. Međutim, priča je vrlo dobra i više nego teška. Najgore od svega je što je takav scenario može da se odvija bilo gde, čak i u stanu pored nas.

 

 

Branko Milenković – Ispovest iz harema

Za ovu knjigu sam čuo još davno, sad mi je pala šaka, te sam se naoštrio. Nakog čitanja, nisam baš nešto zadovoljan. Priča je o našoj devojci koja je devedesetih odvedena (prodata) nekom bogatom šeiku da, uz još nekoliko devojaka,  izigrava njegovu konkubinu. Ništa naročito…

 

 

Dmitrij Gluhovski – Budućnost

Tvorac „Metro“ nam se predstavio sa još jednom knjigom. Radnja se dešava nekoliko vekova posle našeg vremena. Zemlja je pod ozbiljnom kontrolom rađanja, većina stanovništva živi u gradovima u ogromnim kulama. Pored toga, mnogi su i besmrtni. Zemlja je doživela blagostanje? Hm, i  da i ne… Preporuka za čitanje

 

 

Predrag Mitrović – Pun pansion

Izuzetno duhovit čovek. Posle sam saznao da je napisao još neku knjigu, da je stvarno kardiolog u Hitnoj, da je završio još dva fakulteta pored medicine, da su njegova predavanja najbolja na celom svetu. Uživao sam čitajući, pratimo jedan dan/noć u urgentom centru. Fenomenalna knjiga.

 

 

Hans Hajnc Evers – Pauk i drugi užasi

Stari majstor horora. Napisao je ove priče pre sto godina. Neke priče su možda mekane za današnje čitaoce, ali ima i nekih koje su zaista jezive. Uvek treba razmišljati o vremenu u kom je nastalo neko delo. Preporuka…

 

 

Miodrag Majić – Deca zla

Ovu knjigu mnogi hvale. Napisana je većim delom kao sudski triler, nije to loše, nisam skoro čitao taj tip romana. Knjiga je sasvim solidno napisana. Vidim da mnogi čitaoci zameraju da piscu da je – Srbomrzac. Ne znam, obično ne čitam knige na taj način. Najveći problem, koji sam imao sa knjigom je politčka poruka, koju šalje, odnosno bar sam ga tako doživeo, možda je do mene. Stekao sam dojam da je tokom rata u Bosni jedna strana gajila ljubičice, a druga se bavila monstruoznostima. Ne umanjujem ni jednu žrtvu, ali ako se ne osude sve strane učesnice u tom bezumlju, onda je promašena poenta. Kao triler je solidna, ali kao sve ostalo, njah. Nije mi leglo.

 

 

Zoran Popnovakov, Aleksadar Tepić – Priče iz poštanske torbe

E, ovu knjigu sam sa nestrpljenjem čekao. Zorana poznajem godinama (na žalost,  samo virtuelno, ali sredićemo i to). Vrlo rado pratim i njegovu stranicu Dotkom. Objavljene priče su inspirisane susretima sa običnim ljudima tokom svakodnevnog poštarskog posla. Neke su smešne, neke tužne, neke ozbiljne, ali će vas svaka dodirnuti. Imao sam zadovoljstvo da dobar deo priča iščitam na samom sajtu, ali je poseban osećaj čitati ih sa papira. Ogromna preporuka.

 

 

Eto, dođosmo i do kraja prošlomesečne liste. Bilo je dobrih naslova, većinom domaćih, koliko vidim. Domaći, strani, nije važno, sve dok su priče dobre… Imate li neku preporuku za mene?

7 thoughts on “Septembarski čitalački zanos

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Exit mobile version