Pročitano u junu 2019.

Nije li jun najbolji mesec? Označava početak leta, a i fenomenalni ljudi su rođeni tokom istog. Tačno na preseku godine, 30.juna neko od prisutnih je napunio četrdeset godina. Uh, gadno je kad čovek počne da krcka petu deceniju.

Čitao sam svašta nešto i moram da priznam da je bilo zanimljivih naslova u najboljem mesecu. Čak sam čitao i više nego uobičajeno, ali to treba zahvaliti obimu knjiga. Na kraju krajeva, ipak je jun najbolji mesec, zar ne?

Brendan Mol – Ključevi tamnice za demone

Završnica lepe dečije avanture. Borba sa vrhunskim zlom, izdaje, preokreti, hrabrost, ljubav… Sa užitkom sam čitao, toplo preporučujem ceo serijal deci, ali i odraslima.

Tihomir Jovanović – Čadori i Palisade + Baba Mandini krugovi

Prijatno iznenađenje. Do sada se nisam susreo sa opusom ovog pisca.

Bilo jedno malo selo u Šumadiji, okruženo Turcima… Poznato? Naravno. Autor i sam kaže da je za potrebe svojih knjiga koristio Asteriksa, Alana Forda, Iznoguda, Vukana i druge popularne likove iz sveta stripa, knjige i filma. Duhovito štivo, koje nas povremeno podseti na sadašnjost i vreme koje upravo proživljavamo. Čadori su zbirka priča, a Krugovi su roman. Kroz obe knjige prolaze isti akteri.

Džesika Tauzend  – Nikadođija

„Nikadođiju“ sam nestrpljivo iščekivao još dok sam je najavljivao u Čitaonici, pre izvesnog broja meseci. Priča o usamljenoj  devojčici, kojoj se bliži sudnji dan, samo zato što je obeležena kletvom. Otkriće da postoji svet za koji nikad nije čula i koji je onoliko drugačiji od svega što poznaje. Zanimljivost, devojka koja je napisala roman je uspela (na aukciji između više filmskih kuća) da proda prava za film i pre objavljivanja knjige. Eh, kad bi pisci kod nas imali bar delić takve šanse

Karin Fosum – Kad đavo drži sveću

Možda je žena „norveška kraljica krimića“, ali ova njena knjiga mi nikako nije legla… Nit je dovoljno dosadna da je ostavim, nit je dovoljno interesantna da nastavim da čitam.

Erik Aksel Sund – Staklena tela

Obično mi prijaju skandinavski pisci, ali ova knjiga me nije oduševila. „Staklena tela“ su početak trilogije, i nekako sam pročitao  prvu knjigu, ali znam da neću čitati dalje.

Junas Junason – Ubica Andeš i njegovi neprijatelji (i poneki prijatelj)

Još jedna knjiga pristigla sa dalekog severa. Hm, iako je na momente interesantna, jedva sam čekao da stignem do kraja i da ostavim.

Dr Nele Karajlić – Solunska 28

Nele kao pisac… Knjiga je zapravo lep prikaz života u Beogradu između dva rata. Lepo je i pitko napisana. Čak ima i neke elemente fantastike. U svakom slučaju, ko voli istorijsku fikciju, mislim da neće biti razočaran…

Goran Skrobonja – Sva Teslina deca

Goranove knjige su mi izuzetno zanimljive. Navedeni naslov je napisan posle „Čoveka koji je ubio Teslu“, ali hronološki ide pre iste. Vrlo sam zadovoljan. Šteta je što Goranove knjige ne čita mnogo veći broj ljudi

Đorđe Balašević – Tri posleratna druga + Dodir svile + Jedan od onih života + Dnevnik mog detinjstva

Šta reći o ovim knjigama? Ništa, Balašević je već sve sam rekao/napisao. Đoletov lik i delo izuzetno cenim dugi niz godina. Njegove knjige su kao i njegove pesme – ispunjene toplinom, nekad oporim humorom i ljubavlju prema Dunavu i ravnici. Preporuka od srca.

Da li vas je privukao neki od ovih naslova ili ste možda neku od spomenutih knjiga čitali?

 

7 thoughts on “Pročitano u junu 2019.

  1. Volim Skrobonju. Do sada me nije razočarao…“ Teslinu decu“ JOŠ nisam pročitao. Đoleta ubrajam u svoje i normalno je da sam pročitao sve njegove knjige. Kako i ne bih kad mi je većinu dao on lično :). Skandinavski pisci trilera su precenjeni, na čelu sa Ju Nesbeom. Ove koji si ti pomenuo nisam čitao,a ni ne nameravam , verovatno. Prepručujem Parsonsove trilere koji je posle serijala knjiga o porodici i muško-ćenskim odnosima, počeo da se specijalizuje za krimiće. I to dobre…

    1. Eto, kako sam te našao iz cuga… Isti se lako prepoznaju… Skandinavci su postali pisci u trendu… 🙂 Čitao sam prvi Parsonov krimić i nije mi nešto legao. Možda bih mogao da mu dam novu šansu…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *