Leto odlazi, knjige ostaju…

Još jedno leto se bliži svome kraju. Nisam time nikako zadovoljan, zaključio sam da sam skroz solarno biće. Kad ima sunca i sunčeve svetosti, funkcionišem savršeno. Čim padne temperatura na ispod dvadeset stepeni, odmah sva operativnost ide na dole. Kad će opet to leto? Zanima me i da li moji čitaoci više pripadaju sunčano letnjim ili nesunčano zimskim karakterima?

 

Što se tiče pročitanih knjiga, stanje se popravilo u odnosu na prošli mesec, tako da sam manje-više u proseku. Predstavljam vam knjige koje sam imao zadovoljstvo da čitam tokom avgusta.

 

Robert Džordan – Dolazak Senke + Nebeski oganj

 

Četvrta i peta knjiga iz serijala Točak vremena. Već po običaju, neću vam prepričavati radnju, jer je malo besmisleno. Krenite od prve, pa ako se primite na serijal, sve će posle biti lako. Samo da znate da ima trinaest knjiga osnovnog serijala i da su neke od njih nešto obimnije. Naši izdavači su ih većinom podelili na po sve knjige. E sad, nisam siguran da li su to uradili zbog veće zarade ili zbog brige da će nam biti suviše teške za držanje… Kreće uskoro serija i cenim da će to izazvati dodatno interesovanje među građanstvom. U svakom slučaju. Čini mi se da vredi utrošiti vreme na čitanje istih, svet je ogroman, precizno i detaljno opisan, likovi se razvijaju svako u svom pravcu. Preporuka.

 

Miro Morović – Djeca slijepog kovača

 

Mladi autor iz Splita je napisao jedan zanimljiv triler. Radnja se odvija negde u Americi i započinje samoubistvom devojke iz viših krugova, koja se odmetnula od svoje porodice. Istovremeno, u gradu se dešavaju i misteriozni nestanci, naizgled nepovezanih ljudi. Policijski tim će se naći u nezavidnoj situaciji. Što je najgore, čini se da je u celu priču umešana neka tajnovita organizacija, koja u šaci drži mnoge istaknute ličnosti. Odličan roman. Priča se da Miro uskoro priprema još jednu knjigu. Jedvačekanje.

 

Erih Von Deniken – Sudji dan je odavno počeo

 

Knjige ovog Švajcarca su bile veoma aktuelne sedamdestih i osamdestih godina prošlog veka. Poznat je kao jedan od rodonačelnika teoriija o drevnim vanzemaljcima. Pošto ne gajim nikakvu sumnju u postajnje inteligentnog života van Zemlje (a povremo se priupitam da li inteligentni život postoji i ovde), sa užitkom sam pročitao i ovu knjigu. Zašto brojni narodi čekaju povratak mesije i koga zapravo čekaju je osnovno pitanje u ovoj knjizi.

 

Herman Koh – Večera

 

Dve porodice tokom večere u ekskluzivnom restoranu raspravljaju šta da rade sa tajnom koja ih sve pritiska. Dobar deo romana nećemo znati šta oni kriju, te ćemo dobijati informacije mrvicu po mrvicu. Velika preporuka, odlična knjiga.

 

Jusutaka Cucui – Devojka koja je skakala kroz vreme

 

Zanimljiv japanski SF. Mlađahna đevojka nakon onesvešćivanja u školi, zaključuje da može da se prebaci kroz vreme i to za jedan dan unapred.  Kako i zašto, otkriće vam se do kraja romana. Priča je malo YA, ali mi je bila zanimljiva.

 

Dragan Vujičić – NLO nad Balkanom

 

Nastavljamo sa knjigama posvećenim posetiocima iz dubina kosmosa. Autor se ovde bavi bliskim susretima sa ovih prostora. Većinom su svedočenja naših pilota, što civilnih, što vojnih. Takođe, ubačen je i pregled određenih poveznica sa drevnim vanzemaljcima. Naravno, u celoj priči je nazaobilazan bio i Tesla, ali i čelnici Trećeg rajha. Još jedna od veoma zanimljivih knjiga.

 

Zlatko Erjavec – Žene vole pametne muškarce

 

Završavamo mesec sa jednim domaćim piscem. Kad me pitaju, kako i zašto sam počeo da vodim blog, obično odgovaram da sam imao želju da pišem priče po ugledu na Efraima Kišona. Tako je započelo, ali se posle proširilo na svašta nešto, na priče drugačijih žanrova, ali i na same romane.
Elem, dok sam čitao ovu knjgu u nekoliko navrata sam imao osećaj kao da čitam domaćeg Kišona. Priče su mahom duhovite i fino se poigravaju sa našim mentalitetom i  okruženjem. Odlična zabava, i preporuka. Čuh da će uskoro još jedna knjiga slične tematike i jedva čekam da mi padne šaka.

 

Eto, videli ste šta je okupiralo moju čitalačku pažnju. Takođe, bio sam i beta čitalac jednoj dami, koja priprema zanimljiv istorijski roman. Nadam se da će imati snage i volje da ga istera do kraja i predstavi široj publici.

 

Sviđa li vam se nešto sa spiska? Imate li možda neku preporuku za mene?

 

Živi bili i veliki porasli.
Slika – Shujonmoral

4 thoughts on “Leto odlazi, knjige ostaju…

  1. Ja naprotiv živnem kako pada temperatura :). Uspela sam da prikupim pričice odavde i publikujem ih, trenutno samo za prijatelje, koji ne mogu da me zaprate. Pročitala sam male knjižice Nedeljnika o Andriću i Isidori i saznam nešto novo o oboma i Four Elements: Reflections on Nature, John O Donohue – nažalost nema prevedeno, bar ja nisam našla. Za mene u letnje doba dovoljno :). Dobro je što podsećaš na urađeno

Оставите одговор