Januar 2020. u reči i knjizi

Prvi mesec u ovoj godini je došao i prošao, kao da ga nikad nije ni bilo… Šta ti je vreme, neuhvatljivo curi, kao pesak kroz šake… Ali dobro, neću vas gušiti filozofskim pitanjima, nego će lepo preći na knjige koje sam čitao tokom janura. Prve dve su zapravo pročitane tokom decembra prošle godine, ali zaboravih da upišem. Zaboravnost  ide sa godinama, jer znate, vreme neuhvatljivo curi…

Džejms Daglas, Mark Olšejker – Lovac na umove

Znate ono kad gledate filmove, čitate trilere, pa se pojavi neki opaki profajler (da ne kažem krivični psiholog ili tako nešto), koji tako dobro opiše kriminalca kojeg traži policija, da ovima preostaje samo da odu i da ga pokupe. Pisac ove knjige je jedan od pionira tih tehnika. Opisivao je svoj razvojni put i kako se razvijao i učio o kriminalcima i njihovim motivima.

Milan Oklopčić – Horseless

Dva narkomana, Srbin i Hrvat treba da prevezu heroin iz Turske do Italije. U pitanju je knjiga gde su likovi sve vreme na nekom putu. Uprkos tome što je tema zanimljiva i što je bilo komičnih delova, nije mi nikako legla i pročitao sam samo zbog nevelikog obima.

Mark Menson – E, zabole me

Ne pamtim kad sam poslednji put uzeo u ruku neku od knjiga za samopomoć Ova mi je bila zanimjiva, zato što se suprsotavlja većini samopomoćnih knjiga. Između ostalog, kaže čovek da ne može uvek biti super srećan i zadovoljan kao Sunđer Bob, da moraš da se olupaš i da budeš povremeno nesrećan.

Rejčel Kušner – Marsova soba

Mlada devojka, koja živi od plesanja ispred gomile napaljenih muškaraca, biva optužena i osuđena za ubistvo i šalju je na robiju(dve doživotne). Nije loša knjiga.

Danijel Špelić – Vidio sam kako umireš
Ako se ne varam, prvi roman ovog pisca. U pitanju je krimić. Nije loš, drži pažnju do kraja,  a to je najvažnije.

Danijel Špelić – Uljezi

Za Špelića sam prvi put čuo na društvenim mrežama. Hvala im na tome. Uljezi su triler, koji mi dopao znanto više od prethodne knjige. Ima taman dobru dozu trilera i horora

Haruki Murakami – Pisac kao profesija

Mnogo toga je rekao Murakami u ovoj knjizi, ali najviše je pričao o svom životu i odnosu prema pisanju. Zanimljivo štivo, ali nemojte očekivati da će vam dati magičnu formulu, koja će od vas stvoriti vrhunskog i popularnog pisca. Ipak, ako znate šta tražite, možda i naiđete na po neki trag.

G. A. Birger – Pustolovine barona Minhauzena

Ima li ikoga ko nije čuo za ovog veseljaka i lažljivca? Ovaj naslov pripada mojoj omiljenoj ediciji, cenim da ste imali priliku da bacite pogled,

M.R. Keri – Pandora

Otporan i podmukao virus je napao čovečanstvo i više nego osetno smanjio naseljenost. Lek i spas ima jedna devojčica. Ali neće sve biti baš toliko jednostavno, mnoge im opasnosti prete do kraja romana. Ovo se može deklarisati kao zombi knjiga. Vrlo mi se svidela.

Danijel Špelić – Odjeci

Što se tiče Odjeka, vidim da su je neki poredili sa Isijavanjem. Pre bih je povezao s Amitvilom. Mada, jedino što povezuje sve tri knjige, je to što se dešavaju ukletoj kući. Dobar roman.

E. O. Kirovic – Knjiga tajni

Psiholog-hipnotizer pokušava da pomogne klijentu da se seti davno zaboravljenih događaja. Kako se stvari odvijaju, možda i nije trebao to da radi. Roman mi je bio zanimljiv do pred kraj, a onda mi se čini da je pisac malo odlutao.

Bojan Bosiljčić – Soba mrtvih princeza

Pisac je radnju smestio u bolnicu za duševne bolesnike, da ne kažem u ludnicu. Sve vreme nam trojica glavnih likova pričaju svoje priče. Malo o vremenu pre rata u SFRJ, malo tokom rata. Sve u svemu, nisam bio impresioniran.

Dorota Terakovska – Ogledalo gospodina Grimsa

Ova gospođa mi je prošlomesečno otkriće, a pri tome je jedan od najpoznatijih pisaca za decu u Poljskoj. Lepa priča u kojoj devojčica ulazi u ogledalo da bi pronašla svog psa, a na kraju shvata da treba da spasi ceo jedan svet. Kaže jedan od likova (parafraziram): zašto bismo išta popravljali kad će na kraju i tako propasti? Poznato?

Valter Skot – Ajvanho

Ovo je klasik o srednjovekovnoj Engleskoj, o kralju Ričardu, njegovom vernom vitezu po imenu Ajvanho, ima tu i Robina Huda. Naravno da će se naći i neka dama u nevolji, čak dve. Iskreno, iako zanimljiva, knjiga mi je bila poprilično spora. Čitanje knjige je bila idealna prilika da se podsetim i istoimenog filma iz 1952.

Mark Elsberg – Pomračenje

Šta bi se dogodilo, kada bi cela Evropa ostala bez struje? Roman je u suštini tehnološki triler, brzo se čita, drži pažnju.A što je najvažnije, nagoni na razmišljanje o našoj zavisnoti od energije, kao i slabosti sistema. Kaže pisac da ga često zovu da drži predavanja na tu temu. Odličan roman.

Vanja Bulić – Teslina pošiljka

Ovo je moj prvi susret sa Bulićevim knjigama. Napisan je po dobrom receptu, malo zavera, malo tajna društva, maalo Srbija, malo misterija. Sve je dobro, ali opet, nešto mi fali. Pročitao sam, ali mi nije držao pažnju, rekao bih da je otišao previše u objašnjavanje raznih važnih gradskih tačaka.

Kođi Suzuki – Krug

Verujem da je većina gledala istoimeni film? Preporučujem japansku verziju. Nije loša ni američka, ali japanska je top(što bi rekli mladi). Horor je dobro napisan, ali bih rekao da je u ovom slučaju film ispao bolji. Preporuka u svakom slučaju…

Dmitrij Gluhovski – Tekst

Gluhovskog sam upoznao kroz njegov serijal Metro. Ova knjiga je nešto drugačija, u njoj nema ni F od fanatazije. Mladić izlazi iz zatvora nakon višegodišnje robije. Zaglavio je mardelj zbog nekoliko nameštenih kesica heroina. Da li će se snaći na slobodi? Još jedna preporuka.

Irena Ilić  Vasiljević – Iza horizonta

Za kraj, knjiga domaće autorke. Zapravo, više je u pitanju rukopis. Ostaje da se vidi da li će se Irena poduhvatiti borbe sa izdavačima (lično bih preporučio da to uradi). Pratimo troje mladih ljudi, koje događaji uvuku na veoma neizvesno i neobično putovanje. U rešavanju misterije, ometaće ih i bogovi i ljudi. Irena je u priču ubacila bogove iz slovenske, grčke, nordijske, egipatske mitologije. Cela priča je dobro uklopljena. Ako se ikad pojavi verzija u papiru, rado bih imao jedan primerak…

Koliko vidim, od sedamnaest knjiga, svidelo mi se pola naslova. Hm, to i nije tako loše?

Jeste li vi zadovoljni vašim čitanjem tokom januara?

1 thought on “Januar 2020. u reči i knjizi

Оставите одговор