Mirko Pladunjala i izdavači

Mirko Pladunjala i izdavači
Potraga za odgovarajućim izdavačkim kućama uspešno je okončana. Postoji samo nekoliko imena kojima može da se obrati i koja mogu da se izbore sa najboljom knjigom ikada napisanom. Potpuno je jasno da samo najbolji na tržištu treba da dobiju čast objavljivanja Mirkovog remek-dela. U Mirkovom umu, izdavači su se nadmetali koji će pre objaviti knjigu, dok je on birao iz mora ponuda. Kada u rukama, umesto svesaka, bude držao svoje likove od mastila i hartije i udisao opojni miris sveže naštampanog sveta, moći će svima da pokaže najbolju knjigu ikada. Biće zvanično. Biće predivno.
Mirko Pladunjala
Ovako Mirko, na samom početku romana, zamišlja magični svet knjiškog izdavaštva. Da li mu se stav kasnije pormenio, nećemo vam otkriti. Izgleda da ćete morati da nabavite vaš primerak romana o Mirku Pladunjali.
Nakon našeg prethodnog teksta o Mirku i beta čitaocima, dobili smo brojna pisma u kojim nas molite da vam otkrijemo još neku pozadinsku priču o našem dragom piscu. Za razliku od njega, mi volimo da komuniciramo sa čitaocima i da im, ako je moguće, izađemo u susret.
U zapisivanje Mikrovih avantura uložili smo krv, suze i znoj i onoliko umeća koliko smo imali. To možda nije mnogo, ali je najviše što smo imali. Nakon svog tog truda, prepustili smo se na milost i nemilost beta čitaocima. Videli ste kako je to prošlo.
Njihove rakcije su nam poterale vetar u leđa i čvrsto smo odluili da se potrudimo da se sa Mirkovom sudbinom upoznaju i drugi, a ne samo naši privilegovani beta čitaoci. Naravno, svesni smo da su možda i bete deo zavere Mirkovih protivnika (Univerzuma lično), ali smo spremni da prihvatimo taj rizik.
Sa tom mišlju, započelo je naše traganje za najboljim izdavačem. Naravno da Mirko zaslužuje najbolje.
Možda mislite da je bar to lako, pomisliš na izdavača, kontaktiraš ga, objaviš knjigu i gotvo? Izbor izdavača je kao izbor škole, znate da od toga zavisi budućnost vašeg čeda. Dane smo proveli u  istaživanju. Čitali smo izdavačke zvanične stranice, čeprkali po sakrivenim pozitivnim (a posebno negativnim) stranama, tražili insajderske informacije. Nije nam bilo lako, svaka stranica izgleda savršeno, kako čovek da se probije kroz taj sjaj i blještavilo? Mi smo samo obična piskarala i dali smo sve od sebe da iazberemo najboljeg. Na kraju smo, posle litara kafe i nekolicine nepospavanih noći,  sastavili listu najpodesnijih izdavača. Čestitali smo sami sebi jednom virtuelnom pijankom. Znate da su se Mirkovi hroničari sreli samo dva puta u životu na pola sata i da je ceo posao oko Mirka obavljen uz pomoć njegovog veličanstva interneta?
Potencijalnim izdavačima smo poslali mejlove i nestrpljivo iščekivali odgovore. Nekoliko nedelja kasnije, počele su da stižu prve izdavačke reakcije.
Odgovori su se kretali u rasponu od NE, ne, ne, do možda i na kraju Da.
                Ne možete da zamislite količinu emotikona, koje smo slaili jedno drugom, kada smo pročitali prvo Da. To je sve prštalo od onih smeškića koji se široko osmehuju sa srcima u očima.  Mi smo, naravno, znali (možda je bolje reći – čvrsto verovali i nadali se) da će se izdavači javiti sa pozitivnim odgovorom, ali nam je je bilo posebno drago kada se to i dogodilo.
Negativni odgovori su bili generički – već im je ispunjen izdavački plan za narednih pet godina, trenutno ne mogu da podrže neafirmisane pisce i slično.
Posebno nas se dojmio jedan iskren odgovor.
Poštovani, pročitao sam Vaš mejl. Na žalost, mislim da naša kuća ne može da objavi Vaš roman, ma koliko se meni lično dopada zamisao o piscu Mirku Pladunjali i najboljoj knizi ikada napisanoj. Zašto? Razlog je jednostavan, domaći čitaoci fantastike smatraju da pisci sa ovih prostora jednostano ne znaju da napišu roman fantastike. Znam, nije to lepo reći, ali tako je. Na izvestan način podsećaju na vašeg Mirka. U slučaju da ipak uspem da ubedim čelnike kuće da Vas uzmu u razmatranje, javiću Vam se.
Nije nas poljuljao ovakav odgovor, svidela nam se iskrenost, koja leži iza ovog odgovora. Iz razumljivih razloga ne želimo da otkrivamo o kome je reč. Ako slučajno čita ovaj tekst, prepoznaće se, a mi  od srca želimo potpisniku ovog odgovara svu sreću u životu i u poslu.
Što se tiče pozitivnih odgovora, Bilo ih je. Naravno, većina ovih koji su rekli DA, su predložili da osim znoja , uložimo i šuške(u rasponu od mnogo do još više) u Mirka. O toj temi ćemo razmišljati kada iscrpemo sve ostale ponude i mogućnosti.
Preostali pozitivni ponuđači su nas stavili u opasnu multidilemu. Koga sad odabrati?
Ko bi najbolje stao iza dragog nam Mirka? Razmišljamo da ih sve ubacimo u jednu grupu i da organizujemo aukciju, pa neka pobedi najbolji ponuđač. Ako neko od njih spomene ostrva na tropskim morima (ili bar kuće) za potpisnike ovog teksta, imaće blagu prednost. #samokažemo  
Možda primećujete izvesne sličnosti između Mirkovog razmišljanja i stvarnog života. Nekad nam se čini da ne znamo gde prestaje Mirko, a gde počinje realnost, a to je pomalo zastrašujuće. Kao da smo u nekoj Zoni sumraka….
Znamo da je odabir odgovarajuće izdačke kuće samo početak Mirkovog puta i da tek predstoji prava borba. Mirkov dolazak do čitalaca će biti poseban izazov. Ali dobro, prelazimo prepreku jednu za drugom.
Dragi naši čitaoci, u slučaju da imate neku sugestiju, reč podrške, tapšanje po ramenu, palačinke sa džemom ili eurokremom i slično, ne oklevajte, pošaljite nam poruku.
Ako ovaj tekst čita neko od izdavača koji se lomi ili nije dobio naš mejl (a zna da je Mirko prava stvar za njegovu/njenu izdavačku kuću), neka ne okleva da nam se javi. Još uvek smo otvoreni za sve ponude i predloge.
Iskreno vaši, Petra i Nešo
Dopuna – knjiga je  pronašla svoj put do izdavača, kliknuti OVDE
Slika – Elnur

1 thought on “Mirko Pladunjala i izdavači

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *