Robovanje

Slobodan sam samo u kratkim trenucima sna. Dok sanjam, opet sam samo svoj, slobodan. Taj osećaj traje i nekoliko sekundi nakon buđenja, sve dok se ne setim gde sam. Odmah zatim me preplavi surovo otrežnjenje. Nisam slobodan, ja sam rob. I ne vidim način da se spasim ropstva, bar ne pre nego što postanem umorni i slomljeni starac. A tada mi sloboda i neće biti toliko važna. Priželjkivaću ono konačno oslobođenje.
Možda mislite da nisam otkrio veliku mudrost kada kažem, da nije lako biti rob. Nije mudrost, ali to ne umanjuje istinitost tih reči.
Mnogi robovi mi kažu da nemam pravo da se žalim i da sam nezahvalan.
Da, u boljem sam položaju u odnosu na mnoge druge robove. Moji gospodari su manje surovi od većine. Uslovi u kojima živim su skoro pa humani. Još samo kad bih mogao da zaboravim da sam rob.
Ima istine u tim rečima, da sam nezahvalan, ali samo malo.
To što je kavez od zlata, ne znači da nema rešetaka.
Svo zlato ovog sveta ne može da zameni moju slobodu.
Gledam sa zavišu ove retke slobodne ljude. Neki čak žive u gorim uslovima od mene, roba, ali opet znam da se nikad ne bi menjali sa mnom. Znaju cenu svoje slobode i paze se da ne upadnu u zamke robovlasništva.
Srećom, bar se deca ne rađaju kao robovi, iako su im roditelji robovi. Na žalost, većina tokom odrastanja ipak potpadne pod ropstvo.
Najtužnije mi je kada primetim kako im se gasi slobodarska iskra u očima i kako prihvataju svoj ropski položaj.
Dok je života u meni, boriću se da raskinem lance koji me sputavaju. Nikad se neću odreći svojih snova o slobodi.
Ali dok dođe trenutak priželjkivane slobode, moram i dalje da se povinujem robovlasničkom društvu i da radim šta mi se kaže. I dalje ću ustajati rano svako jutro. Zarađenu platu davati samo za račune i životne troškove. Raditi godinu dana, da bih imao dvadesetak dana odmora.
Još samo da se izvučem iz ova dva, tri kredita i da izvedem decu na pravi put, pa ću moći (nadam se) da promenim posao koji ne volim i da možda počnem da se bavim onim što me zanima.

Slika – PublicDomainPictures

7 thoughts on “Robovanje

Оставите одговор