Prvi maj, Dan mladosti, Đurđevdan i knjige

Nekad se znao red. U maju ste prvo imali 1.maj, dan svih radnika na planeti. Ove godine je i ta manifestacija prošla nezapaženo. Niti su bile neke terevenke, niti protesti radnika. Ništa. Posle toga ide Dan mladosti, Jožin rođendan. I tu ništa. I na kraju, Đurđevdan. Koliko mogu da primetim i taj dan se slavio tiho i u okviru porodice. Kao da su ona mračna vremena, koja svako malo neko izvuče, kad ne zna šta bi drugo. Ali dobro, jedino što je ostalo sigurno, su knjige. Upravo sledi lista pročitanih knjiga tokom meseca maja.
Dž. K. Rouling – Hari Poter i polukrvni princ
Priča o mladom čarobnjaku je kao udobno ćebe. Uvek se rado prepuštam istom. Verovatno znate da je ovo jedan od mračnijih delova, vrlo dragi likovi neće stići do poslednjih stranica knjige. Šmrc. Hari je izuzetno dobar u spravljanju napitaka ove godine, ali samo zato što koristi poseban udžbenik. Voldemor kreće u akciju.. Znate već i sami…
Jerry Hopkins and Danny Sugerman – No one here gets out alive
Biografija Džima Morisona, a samim tim i grupe The Doors. Ne znam da li se sećate da sam spominjao koliko volim taj bend? Uprkos tome što su mi jedna od pet najdražih stranih rok grupa, nikad se nisam suviše udubljivao u njihovu istoriju, čak ni sada, u ovo informatičko doba. Zato sam sa još većim užitkom čitao ovu biografiju. Saznao sam mnogo toga o članovima benda, pogotovo o Džimu. Odlična knjiga.
Dejan Ristić – Zablude srpske istorije
Uvek je zanimljivo saznati neto novo o istoriji. Takođe, saznanje da se istorija nije uvek odigravala, kao što smo mislili, može biti zbunjujuća. Ali ništa manje zanimljiva. U ovoj knjizi pisac se bavio nekim domaćim mitovima. Dobar deo mi je bio poznat još od ranije, ali je knjiga opet interesantna.
Rikardo Bozi – Dragi autore ili kako odbiti remek-delo
Šta mislite kako bi današnji urednici i izdavači reagovali kad bi im mladi i nadobudni pisci doneli Otela, Bibliju, Ostrvo s blagom, Alisu…
Na koje bi načine ugasili nadu autorima i odbili njihova pisanija? Knjiga je urnebesno smešna i vrlo rado i toplo preporučujem.
Tanja Bakić – Priča o Džimiju Hendriksu
Autorka se ovde bavila Džimijem od trenutka kad je ušao u svet ozbiljnijih bendova. Ukratko je opisala njegov put od Amerike, preko Britanije i nazad do Amerike i sveta i njegovog kraja. Simpatično…
Stanislav Lem – Zvezdani dnevnici Ijona Tihog
Lem je veliko ime fantastike, ali sam se tek sada prvi put susreo sa njim. Dnevnici su izuzetno zabavna knjiga, prava šaljiva fantastika, pre Adamsa, Pračeta i ostalih velikana. Ijon doživljava brojne, krajnje neobične svemirske avanture. Na momente podseća na Minhauzena. A ima tu i maskirane društvene kritike. Preporuka.
Robert Džordan – Zenica sveta
Pre nekoliko godina sam započeo sa čitanjem serijala Točak vremena. Prestao sam posle pete knjige jer ih nije bilo u gradskoj biblioteci, a nije bilo izgleda da ih prikupim sve. Sad je situacija donekle drugačija, tu su sve knjige, imam volju i želju i idemo. Što se tiče radnje, lako ćete naći na netu strane i strane teksta o radnji u knjigama. Ovo je odlična epska fantastika sa bogatim i detaljnim svetom, zanimljivim likovima. Ako volite žanr, uživaćete. Takođe, uskoro će i serija, pa će biti neophodno poznavati materiju radi svađanja sa interent zajednicom.
Džordž R. R: Martin – Ledeni zmaj
Evo još jednog dobrog pisca. Možda nikad neće završiti Igru prestola, ali ima i drugih knjiga (neke ranije su mu sjajne). Devojčica upoznaje i povezuje se sa Ledenim zmajem, najređim i najmoćnijim od svih. Divna bajka, odlična i za mlađe čitaoce (ali ne suviše male).
Klajv Barker – Kradljivac Večnosti
Još jedna knjiga za decu, Koliko mi je žao što nisam na ovo naišao dok sam bio klinac. Ali dobro, bolje i kasno nego nikad. Priča o ukletoj kući, o hrabroj deci zarobljenoj u istoj, o dosadi koja ih nagoni da urade nešto što bi inače preskočili, teškim izborima, poverenju. Sjajna knjiga.
Den Karlin – Kraj je uvek bio blizu
Knjiga koja se bavi proteklim vremenima, Pisac pokušava da objasni zašto su civilizacije propadale, od Vavilona preko Egipta, Rima, do savremenih događaja. Na pitak i jednostavan način objašnjava istoriju, veze među događajima i često, ono sakriveno što ne vidimo, a gura celu priču. Na momente sam više očekivao, ali nisam ni ovako skroz nezadovoljan.
Karen Duve – Grrrim
Poznate dečije bajke prepričane ponovo i prilagođene odraslima. Knjiga je nevelikog obima, ali je meni bila odlična. Preporuka.
Lusinda Beri – Savršeno dete
I za kraj psihološka drama, triler, možda horor. Oni su mladi bračni par, koji ne uspeva da začne dete. Međutim, pojavljuje se zapuštena devojčica, koja vapi za pažnjom i ljudima koji će je voleti. Kako vreme prolazi, naši likovi će se pitati da li su doneli pravu odluku. Negde na pola sam pretpostavio u kom će pravcu ići priča. Solidan roman, mada nisam preterano razduševljen.
Sve u svemu solidan mesec…
Kakvo je stanje kod vas?

 

 

Slika – Silviarita

Оставите одговор