Pročitano tokom jula 2019.

Jul mi je bio iznenađujuće slab mesec što se tiče čitanja. Cenim da sam bio u minus fazi. No, sad je sve prošlo i pretpostavljam da će budućnost biti svetlija. Zapravo, već sada znam da će avgust biti drugačiji. Hrlimo svi u svetlu i jasnu budućnost. Lista će biti kratka.

Stiven King – Kraj bdenja

Ovaj serijal je započeo sa knjigom „Gospodin Mercedes“, nastavljen je sa „Ko nađe, njegovo“ i sada je tu treća i poslednja – „Kraj bdenja“.

Ima li smisla bilo šta reći? Jasno mi je, ima vas koji smatrate da je King samo pisac koji piše tra – la – la knjige i da je komercijalan do besvesti. Kao što znate, spadam u onu drugu grupu, obožavatelji i svidelo bi mi se da King napiše jelovnik. Dobro, nešto mi nije legla njegova čuvena i visoko podignuta „Mračna kula“, čak je nisam ni pročitao do kraja, odustao sam negde na pola. Da se vratim na početak. „Kraj bdenja“ je odličan krimić sa blagim dodirom mistike i fantastike. Preporučujem da lepo pročitate sve tri knjige.

Erik Johanson – Izlet smrti

Hm. Mlad autor, ovo mu je drugi roman. Prvi nisam imao priliku da pročitam.

Autor ga reklamira kao treš horor. Da budem iskren, nije mi legao. Pre svega, ne sviđa mi se rečnik kojim je pisano. Nisam čistunac, razumem i žargonizme i psovke, ali ovde je bilo suviše toga. Ideja čak i nije loša, ali mi se čini  daje autor možda preterao u pokušaju da karikira situacije i bude duhovit. Čak su me neki delovi blago podsetili na Alana Forda. Možda je ipak neki ozbiljniji urednik trebao da pročita roman,  a možda i ja nemam osećaj za neki novi humor.

Teri Pračet – Tifani protiv vilinske kraljice

Što se tiče čitanja, bilo bi dovoljno da sam pročitao samo Pračeta ovaj mesec i bio bih zadovoljan. Rekoh već da volim Kinga, ali Pračeta – obožavam. Taj čovek je bio suvi genije. Zauvek ispisati njegovo ime po svim obodima ove naše ravne ploče. Sunce ti žarko, pre pedeset godina ljudi su očekivali da ćemo špartati svemirom kao parkom,  a danas je sve više onih koji veruju da je Zemlja ravna ploča. Još da kažu da je na leđima drže četiri slona koji stoje na leđima ogromne kornjače koja plovi kroz svemir…

Tifani je devojčica koja živi u surovom planinskom kraju biva prinuđena da se izbori sa misterioznim pojavama. Ovo je bio Terijev pokušaj da deci približi fantastiku. Odlična je, uživao sam na svakoj stranici.

Teri Pračet – Šešir pun neba

Nastavak prethodne knjige. Tifani odlazi na obuku za vešticu, ali će shvatiti da tu ima mnogo više od mahanja štapićima i letenja na metli. Takođe, ogromna preporuka.

Nemanja Jevtić – Pretpostavka o ukradenoj slici

Priča prati mladića, koji je početkom devedestih otišao u Kanadu i vraća se krajem devedesetih. Bila mi je isuviše spora i sve vreme sam očekivao da će me više privući u svoj svet. Nije uspela u tome.

Radivoje Bojičić – Doktori satire i arhitekte karikature

Autor je ovde prikupio satirične tekstove, pesme i karikature i napravio neku vrstu zbirke. Sve u svemu, nije loše.

Radivoje Bojičić – Rijaliti šou međ Srbljem i med snom

Uzmite Kilnta Istvuda, Šeron Stoun, Roberta de Nira i sve i lepo bacite u Srbiju. Zanimljiva ideja, mada je realno trapavo izvedena. Nisam bio preterano oduševljen, mada je generalni utisak da mi se svidela (ne previše, ali dobro sad)

Milorad Mojić – Srbski narod u kandžama Jevreja

Pretpostavljam da će se sad mnogi od vas zapitati kakve to knjige čitam. Čitam raznoliko i uvek volim da čujem i drugu stranu. Hteo sam da pročitam i „Mein Kampf“, ali nikako da se nakanim da to čitam. Trenutno sam pročitao jedino „Mein Kamm“ Efraima Kišona i bio vrlo zadovoljan.

Vraćam se na knjižicu iz naslova. Kažu da je davnih godina autor bio i na ozbiljnom suđenju. Možda je knjiga bila zapaljiva tada (1941. god.), ali danas je smešna. Samo posredno i bez jasnih dokaza, često se neke tvrdnje dokazuju samo iskazom autora. Mada sličan je često slučaj i danas, pogotovo u tabloidnim novinama.  Nemam u svom kodu one ZME(rasizme, anitsemitizme, fašizme, homofobizme), te smatram da ova knjiga apsolutno ne zavređuje vašu(i bilo čiju) pažnju. Žao mi izgubljenog vremena, bolje da sam gledao u tačku na zidu.

Eto, dragi moji čitaoci, toliko o mom julskom čitanju. Kako vam se čini?

4 thoughts on “Pročitano tokom jula 2019.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *