Prestupni februar i neprestupne knjige

Ovaj prestupni februar je bio poprilično zanimljiv. Malo je nedostajalo da nam se pas Srećko (ima čak i svoj Instagram – sreckoni_the_doggy) izgubi na Zlatiboru. Kako? Izvukao se iz ama i zapalio kao vetar u nepoznatom pravcu. Bilo nas je desetak koji smo se odmah raštrkali na sve strane da ga nađemo. U nekom trenutku, sin jedinac se javlja da ga je našao. Na početku nekog šumarka, praktično skoro van naselja. Jedva je uhvatio psa, pri tome se sav uvaljao u blato. E, tu je nastao novi problem. Treba naći dete (ima 12 god), jer on, mučenik, nema pojma gde je i da samo vidi neke kuće. Povrh svega, i nekoj je jaruzi i ne može da se popne i da nosi psa (pošto nema povodac). Uz malo lutanja, uspeli smo da ih obojicu lociramo.  Pošto nije imao ni ogrlicu ni odelce (pas, ne dete), verovatno ga niko nikad ne bi odveo do veterinara da proveri da li je čipovan. Izgleda kao obična džumara (vidi naslovnu sliku), ali je jedan odličan pas. Već sam pomislio da će, jadničak, završiti u ćevapima. Srećom, sin jedinac je ispao pravi heroj. Čim smo se vratili u Beograd, odmah smo napravili privezak sa imenom i kontakt telefonima, pa neka bega koliko mu volja. Mada, možda ne bi bilo loše uzeti potkožni čip sa GPS lokacijom(i za psa i dete)?

Što se tiče čitanja, opet je bilo šaroliko.

Bakalario Pierdomeniko – Vatreni prsten (trilogija Stoleće)

Kad smo kod prestupnih godina, evo jedne zanimljive knjige. Sasvim „slučajno“ pred Novu godinu, u Rimu se okuplja četvoro dece iz različitih krajeva sveta. Shvataju da su svi rođeni 29. februara. Nestanak struje u celom Rimu, će ih dovesti do susreta sa čudnim i nepoznatim muškarcem. Deca pokušavaju da otkriju tajnu iza predmeta pronađenih u starčevom koferu i stupaju na početak zanimljive avanture. Potraga za moćnim predmetima može da počne. Baš mi se svideo serijal i onda sam uvideo da su naši preveli samo prvu knjigu, a da ostale moram da jurim po netu na engleskom. Eh, vi izdavači, završite serijale, kada ih započnete. Preporuka.

Mile Kordić – Jelena 93

Ovu sam knjigu uzeo na preporuku nepoznate osobe. Činilo se da imamo sličan čitalački ukus.

Priča je smeštena u ratne devedesete i odvija se na relaciji Amerika – Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Srbija. Roman je izuzetno težak i mučan za čitanje, vrlo su plastično opisane scene silovanja i mučenja. Iako knjiga favorizuje jednu stranu, ipak je dovoljno potresna da i najvećem pristalici ogadi rat. Čuo sam da ima i nastavak, radije bih ga preskočio.

Dejan Lučić – Titova kletva

Prvi put čitam Lučićeve knjige, iako godinama znam za njegovo postojanje. Dotiče se bliske nam istorije i uticaju stranih država na tadašnju (i sadašnju) politiku. Posledice se osećaju i dan danas. Ima tu istine, ali i preterivanja. Kao i svakoj knjizi slične tematike, treba joj prići sa oprezom…

Ana Frank – Dnevnik Ane Frank

Nisam čitao ovu knjigu u okviru lektira i odrastanja. Pročitah je u ovim poznim godinama. Iskreno, nisam oduševljen, Stranice i stranice naklapanje jedne devojčice i da ne znam pozadinu romana(onoliko knjiga sam iščitao na tu temu) i kako je Ana završila, ostalo bi na tome. Pri tome, mislim da apsolutno nije knjiga za decu, biće im dosadna i ne mogu da shvate pravu pozadinu stradanja. Uh, svako negiranje holokausta bih najstrožije kažnjavao.

Marijana Čanak – Pramatere

Ova zbirka mi je posebno zanimljiva zbog same autorke. Naime, pre dobrih dvadeset godina bili smo prijatelji preko pisama. Iz nekog volšebnog razloga, prestali smo da se dopisujemo  i  tek smo nedavno, zahvaljujući društvenim mrežama, ponovo uspostavili komunikaciju. Ova zbirka predstavlja potragu za korenima jedne devojke.  Pramatere nisu tip knjige koji inače čitam, ali sam vrlo zadovoljan pročitanim. Priče imaju red svetla, red tame i na momente su vrlo potresne. Preporuka.

Ursula Legvin – Planeta izgnanstva

Žena je čuveno ime fantastike i pripada legendama. Međutim, ovaj romančić o posmatranju primitivnog naroda od strane visoko tehnološki razvijene civilizacije me i nije baš zainteresovao.

F. B. Ker – Tajna faraona Ehnatona

Džon i Filipa su blizanci, poprilično obični dok se ne ispostavi da su Džini, Da ne kažemo duhovi iz lampe, jer je to uvredljivo. Uz pomoć ujaka, kreću u Egipat da pronađu grobnicu faraona Ehnatona.

F. B. Ker – Plavi džin iz Vavilona

Život se blizancima dodatno komplikuje, jer je Filipa odabrana da bude vrhovni džini sudija, koji je iznad podele na dobre i loše.

F. B. Ker – Kraljevska kobra iz Katmandua

Pred blizancima je prava zagonetka, koja će njihove vijuge staviti na ozbiljnu probu.

F. B. Ker – Dani džinova ratnika

Avanture se nastavljaju i sada imamo glinene ratnike koji su moćniji od džinova, a pride celom situacijom želi da se okorisiti najmoćniji mračni džin.

Toplo preporučujem ovaj serijal. Na žalost, ovom knjigom se završava prevedeni deo serijala. Ostale tri ću morati da pojurim na engleskom. Ponavaljam apel izdavačima.

Strah i Trepet, zbirka srpskih horor priča – priredio Vasa Pavković

1998. je časopis  Reč organizovao konkurs na temu horora i strave. rezultat je prvi put pred vama u obliku knjige. U zbirci ima tridesetak priča. Za samo pet, šest mogu da kažem da su mi se svidele. Većina čak ni nisu horor, bar ne onako kako ga pojmim.

Vadimira Becić – Kuća slomljenih lutaka

Ova knjiga mi se vrlo svidela i mogu samo da iskažem reči hvale. Što se tiče same knjige, Petra je napisala odličan tekst na tu temu, pa bacite pogled – OVDE. Preporuka

Žaret Kobek – Ja mrzim internet

Jedna velika kritika savremenog društva, kapitalizma, društvenih mreža, svega. Simpatično, ali nije rečeno ništa novo…

Toliko do mene za ovaj mesec. Polovično zadovoljstvo i to najviše knjigama za decu i domaćim autorkama. Ostalo sam mogao i da preskočim.

Kako je vama prošao čitalački februar?

4 thoughts on “Prestupni februar i neprestupne knjige

  1. Nastavak Jelene je Jelena 2000, tako nekako, radnja na Kosovu. Čim vidiš naslov počneš da se pitaš koliko jedna osoba može da bude nesretna (i glupa) pa da je opet sve snađe iz početka. Kontam da bi se iznervirao.
    Jesi čitao još nešto od Ursule? Ja sam pročitala prvu knjigu Zemljomorja i oduševila se otprilike kao ti na ovu 😀

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *