Poslednji letnji mesec godine Korone

Pre svega, srećan polazak u novu korona školsku godinu. Deco, želim vam sve najbolje i neka vam je Bob u pomoći.

Početak je novog meseca, a kraj prethodnog, te je red da podelim sa vama utiske o knjigama koje sam imao (ne)zadovoljstvo da čitam tokom avgusta. Eh, ode leto, kao da ga nije ni bilo.

 

Teri Pračet – Nevidljivi Akademici

Roman o „najvažnijoj sporednoj stvari na svetu“. Dobro, u mom slučaju, to je najNEvažnija sporedna stvar na svetu. Ovaj roman je urnebesno zabavan. Čarobnjaci sa Nevidljivog univerziteta će biti prinuđeni da odigraju fudbalski meč. Neću ni reč više da kažem o radnji. Kad porastem, želim da pišem bar delimično kao Pračet. Definitivno je bio tata-mata.

 

Slađana Kručičanin – Svici u tegli

Nezgodno je čitati i procenjivati knjige ljudi koje poznajemo. Slađa i ja se znamo godinama, ovo je njen prvenac. Pročitao sam ga sa velikim užitkom. Priča o muškarcu, koji gazi kroz petu deceniju (za one koje ne barataju matematikom, to su četrdesete, koje su zapravo nove dvadesete) i koji se uprkos razumu, zaljubljuje u dvadesetogodišnjakinju. Odlična priča, nije patetični patos…

 

Veselin Dželatović – Srpsko srce Johanovo

Kažu da je knjiga nastala na osnovu pesme i da ima istinite elemente. Potresna priča o otimanju ljudskih organa u Albaniji i na Kosovu. Da me neko pita, treba insistirati na rešavanju takvih slučajeva. Nema tu veze, ko ih je počinio i nad kim, pitanje je ljudskosti. Zanimljiva tema, mada mi sve izgleda kao podložak za pravi roman. Takođe, fantastičarski detalji su mi suvišni.

 

Milovan Ulemek Legija – Čopor

Začuđeno ste podigli obrve, pitajući se zašto sam čitao Legijinu knjigu? Da se razumemo, ne sumnjam da je krimos i da treba da robija. Ovde me zanimalo kakav je pisac. Sve vreme pratimo jednu specijalnu jedinicu srpske vojske stacionirane na na Kosovu i Metohiji. Šta da vam kažem. Nije toliko rđavo napisano. Zapravo, nije ništa gore od romana slične tematike, koje smo čitali o VIjetnamu i sličnim žarištima- Bili su popularni takvi romani tamo negde osamdesetih. Mala odabrana jedinica, okružena brojnijim i nesposobnijim neprijateljskim vojnicima. Podrazumeva se da naše momke sputava njihova vlada i političari. Cenim da će mi biti dosta ovakvog štiva, radije ću se vratiti na Ninđu i Luna.

 

Goran Živaljević – Služba

Ako očekujete ne znam ni ja kakve tajne, zaboravite. Ovo je priča o tome kako Službu i neke događaje iz naše skorije prošlosti, vidi jedan od njenih istaknutih operativaca i rukovodilaca. Zanimljivo štivo, u svakom slučaju.

 

Ildefonso Falkones – Naslednici Zemlje I i II

Ako ste čitali Katedralu na moru, onda vam je sve jasno. Falkones je odličan pripovedač. Naslednici zemlje su na neki način nastavak Katedrale. Izuzetno zanimljivi i vešto napisani romani. Radnja je spakovana na kraj 14. i početak 15. veka. Pratimo mladića, koji će ceo život posvetiti vinima.

 

Slobodan Despot – Med

Knjiga nevelikog obima, ali dobro osmišljena i sa jakom porukom. Pratimo jednog starca, koji u ratom zahvaćenoj Hrvatskoj pazi svoje pčele i sakuplja med. Ni malo ga ne dotiče oluja, koja tutnji pored njega. A med će pozitivno uticati na većinu likova iz romana. Kad se sve uzme u  obzir, poprilično antiratna priča. Vrlo zanimljiva.

 

Bobi Pirs – Kradljivac Luridijuma, Kriptalni portal i Agent orbulatora

Slučajno naiđoh na ovaj serijal za decu i pročitah sve u nekoliko dana. Dvanaestogodišnji Vilijam će uprkos protivljenju roditelja otići na izložbu na kojoj će biti predstavljena najteža zagonetka na svetu. Cilindar, napravljen od mnogih delića, točkića, šrafčića, koje treba okrenuti na pravi način i otvoriti isti. Vilijam će postati razbijač šifri, ali nije samo on zaslužan za to. Ta veština će njega, njegove najmilije, ali i celu Planetu,  dovesti u veliku opasnost. Naravno da istovremeno može sve i da preokrene i da postane spasioc svega pomenutog. Postoji samo jedno mesto gde može relativno bezbedno da prikazuje svoj dar – Institut.

 

Dušan Vesić – Bunt dece socijalizma

Ovu knjigu sam pročitao tokom jula, ali sam zaboravio da je predstavim. Ako vas zanima nastanak i razvoj Novog talasa/vala, na prostoru SFRJ, onda ćete uživati u ovoj knjizi. Od Lačnog Franca do Azre, spremite se na put kroz istoriju domaćeg rokenrola…

 

Sergej Dovlatov – Kofer/Strankinja

Tek sam ovog meseca prvi put čuo za Dovlatova. Ispostavilo se da je opaki pisac. U ovoj knjizi su dve njegove novele/romana/zbirke priča. Teme su mu rusko društvo u vreme komunizma, kao i ruska emigracija. Kofer mi se posebno dopao. Podsetio me na Kišona, a to je u mom slučaju, uvek ogroman plus. Odličan humor, na momente oštar i gorak, ali opet odličan.

Kao što vidite, ovaj mesec je bio posebno šarenolik što se tiče čitanja. Mada, znate i sami da je kod mene to najčešći slučaj. Kakvo je stanje kod vas?

1 thought on “Poslednji letnji mesec godine Korone

Оставите одговор