Početak leta i pročitane knjige, jun 2024.

Ne znam da li ste primetili, ali jun mi je jedan od omiljenih meseci u godini. Možda je to zbog mog rođendana, a možda je samo zbog toga što označava početak leta, koje takođe neizmerno mnogo volim. Dok sam u tako blaženom raspoloženju, bilo je prilike i da se pročita neka zanimljiva knjiga.

 

 

Jim Butcher – Skin game

Vraćamo se mom omiljenom serijalu sa Harijem Drezdenom.

Naš Čarobnjak/Nadzirač/član Belog saveta/zimski vitez će se naći u zapetljanijoj situaciji nego inače, što je stvarno teško postići, poznavajući njegovu karmu koja privlači nevolje najgore vrste. Po naređenju Mab, kraljice vazduha i tame, Hari je prinuđen da se udruži sa nekim od najopakijih i najopsanijih bića, sa kojima se već susretao na suprotnim stranama. Zadatak je sve, samo ne jednostavan, moraju da opljačkaju riznice boga Hada. O, da, dobro ste čuli. Hoće li se svi poubijati međusobno ili će uspeti da spasu glave?

Defintivno jedan od najluđih od svih ludih nastavaka ovog serijala. Im ačak i jedna sizuzetno napisana erotska scena, za koju će se ispostaviti da je san, ali opet, napisana maestralno. Preporuka do neba i nazad.

 

Boris Dežulović – Jebo sad hiljadu dinara

Roman se odvija između jutra i sumraka jednog ratnog dana u Bosni i Hercegovini, gde se sreću dve grupice vojnika, koji su ni sami ne znajući na suprostavljenim stranama. Pošto su svi odrasli u krugu od trideset kilometara, sva iskustva su im izmešana i isprepeletana. Na momenete je nezgodno ispratiti narativ, jer pisac skače sa pričice na priču (a ima onoliko imena), ali na kraju se sve složi na mesto.  Odličan roman o svom besmislu rata, a pogotovo na ovim našim mikro prostorima.

 

Šeron Stoun – Lepota drugog života

Gotivim Šeron, mada ne bih rekao da je ikada bila na mojoj listi omiljenih glumica. Pričala je o svom teškom odrastanju i kako se probijala kroz težak svet modne, zatim i filmske industrije. Govorila je o svojim zdravstvenim problemima (toga ima onoliko u knjizi), o humanitarnom radu, o položaju žene. Poprilično zanimljivo.

 

Bear grills – Way of the wolf

Verujem da je svima poznat ovaj dasa koji voli da se mota po različitim bespućima i da preživljava samo uz pomoć svog vernog noža. Čitao sam ranije njegovu autobiografiju, koja je veoma zanimljivo štivo. Pošto nisam znao da piše i knjige za decu, bio sam veoma iznenađen, te sam jedva čekao da bacim pogled na ovo štivo.

Radnja je smeštena u hladne predele Aljaske, dvojica dečaka će pokušati da se probiju kroz bespuće, ne bi li stigli do neke civilizacije. Svaki korak njihovog puta je detaljno opisan, a pogotovo oni delovi gde moraju da upotrebe svu pamet da se snađu u negostoljubivom okruženju. Koliko bih samo uživao u ovoj knjizi da sam čitao sa dvanaest, trinaest godina.

 

David Mcdonald – Unlocked

Čovek je radio kao čuvar u irskim zatvorima, dobrih dvadeset godina. Zanimljivo svedočanstvo ne samo o zatvorima, već i o Irskoj, od osamdesetih na ovamo. Neobično i zanimljivo štivo.

 

Arne Dal – Dubina

Treća knjiga iz serijala o detektivu Semu Bergeru i pripadnici tajne službe, Moli Blum. Naš tim pokušava da pronađe devojčicu, koju traže od prve knjige, sve druge su pronađene, samo još ona nedostaje. Spletke tajnih i javnih službi, trgovaca oružjem i svih ostalih se smenjuju iz strane u stranu. Malo mi je ovaj roman slabiji od prethodna dva, a kraj je tek onako, malo napisan na silu.

 

Nije bilo mnogo knjiga u mom omiljenom mesecu, ali su bile solidne.

Оставите одговор