Martovsko uživanje u pisanoj reči

Čudna navlaka su knjige, zar ne? Koliko god da ih pročitamo i kupimo, uvek želimo još, još i još više. I vazda nam žao što ne možemo sve da stignemo da iščitamo, gomilaju se što u papiru, što elektronske. Baš bi bilo lepo, kad bi čovek mogao samo čitati, čak ne mora da bude ni neki prozor sa pogledom na toplo more, mada ne bih odbio. Opasna nezgodacija. Čitao sam tokom marta knjige različitih žanrova i nisam loše prošao, većinom.

 

Arčibald Rajs – Čujte Srbi, čuvajte se sebe

Godinama unazad planiram da pročitam ovu knjižicu i iz nekog razloga nikako da se to dogodi. Ne znam zašto nisam, jer knjižica ima svega šezdesetak strana. Znao sam neke delove, ali nisam čitao celu. I napokon sam to uradio.

Način na koji je taj Švajcarac, još pre sto godina uspeo da opiše i dobre i loše strane Srba i Srbije je zapanjujući. Da, kritikuje, ali ne sa lošom namerom, već sa iskrenom željom da nam pomogne da prevaziđemo naše mane. Piše o raznim uhlebima, korumpiranim politčarima, lažno obrazovanim ljudima. Sve izgleda kao da je danas pisao. Ova knjiga bi morala biti deo obavezne lektire i da se ponovo čita svakih nekoliko godina, da se knjiga šalje po kućama, da se deli besplatno, šta god. Ljubav koju je imao prema ovim prostorima se vidi iz svakog napisanog reda. Ogromna preporuka za sve koji su do sada odlagali da pročitaju.

Jasminka Petrović – Leto kad sam naučila da letim

Volim knjige za decu i mlade, ali nisam imao priliku da čitam Jasminkine knjige. Čak nisam pogledao ni film, koji je snimljen po ovoj knjizi, mada ga svi hvale.

Glavna junakinja, u babinoj pratnji, odlazi u Dalmaciju na nekoliko nedelja. Rodbina se nije videla deset i kusur godina, zbog svima nam poznatih ratnih gluposti. Naša junakinja će se naći u nepoznatom okruženju, slušaće jezik koji ne razume potpuno, mahom će biti bez interneta, saznaće štošta iz porodične istorije.

Knjiga je slatka, emotivna, dečija. Jedino što mi se čini kao da je napisana za naše generacije, da se mi podsetimo detinjstva, nego što gađa ove nove klince. Kao da je neko stariji zamislio kakvi su današnji klinci. Prihvatam da aposlutno nisam u pravu.

Lazar Jovanović – Šifra Rajs

Triler koji me zaintrigirao da pročitam i Rajsovu knjigu – Čujte Srbi.

Natalija shvata da je njen deda nestao. Ona, pošto je student na policijskoj akademiji, samostalno kreće u istragu. To će pokrenuti brojne događaje, koji će, kako se čini, biti povezani sa zaostavštinom Arčibalda Rajsa. Radnja je dinamična, prošlost se poigrava sa sadašnjošču, a mi se sve vreme pitamo ko je na čijoj strani.

Dobar roman. Bilo je par momenata gde sam se zapitao – čekaj, zašto, kako, ovo nije logično, ali sam rad da oprostim te propuste. Jedan od boljih domaćih savremenih trilera, a pri tome prvenac.

Jim Butcher – Dreseden Files 6, Blood rites

Nastavljam druženje sa Harijem Drezdenom, čarobnjakom iz oglasa. Nije mu lako da uvek plati račune, pa prihvata šta može od poslova. Treba u životu da sačuva filmsku ekipu, koja snima porniće. Pored zabavnog posla, opet će ući u ozbiljan klinč sa vampirima, ali i saznati nešto novo o majci i da ipak nije sam na svetu.

Jason Rekulak – The Impossible Fortress

Bili i njegovi prijatelji imaju četrnaest godina i saznaju da su golišave slike voditeljke Točka sreće, objavljene u Plejboju. Njih trojica smišljaju pakleni plan kako da se domognu primerka časopisa iz jedine radanje koja prodaje takav sadržaj. Naravno, pošto su maloletni, ne mogu samo da kupe časopis. Da li će im u tome pomoći Bilijeva opsednutost programiranja na C64? Radnja se dešava krajem osamdesetih.

Uživao sam u knjizi. Imao sam osećaj kao da gledam neki dečiji film iz osamdesetih, kao da sam opet klinac. Velika preporuka.

Jordan Castillo – Price Among the Living

Naš čovek je policajac, pripadnik specijalne jedinice, koju čine ljudi sa raznim moćima. Viktor može da vidi mrtve i na taj način rešava zločine. Povremeno koristi jake lekove, da bi utišao glasove i zaustavio mrtve da mu se obraćaju. Ah da, on je i gej. Zašto je to važno? Zato što je bar četvrt romana ispunjno seksom. Nije da imam nešto protiv ili da sam sablaznut, ali erotske trilere ne čitam ni kad su unutra ženskinje. Viktor je zanimljiv lik i fantastični deo romana je dobar, ali mislim da neću čitati dalje ovaj serijal.

 

Stigosmo do kraja moje martovske liste. Imate li neku zanimljivu preporuku za čitanje?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *