Mart je bio dobar…

Srećan vam svima ovogodišnji dan šale. Mnogo smo se uozbiljili, treba nam više smeha. Zato, smejte se ljudi… 🙂 Dobro, ovaj moj tekst kasni, ali nije to jedina stvar koja kasni na ovim prostorima. Danas je svetski dan knjiga za decu. Ovog meseca ih je baš bilo. Znate  da čitam šaroliko, ovog puta je bilo posebno šareno. Koliko vidim, dečije knjige su pobedile za dužinu njuške.

 

Dž. K. Rouling – Hari Poter i Kamen mudrosti
Malo je reći da volim ovaj serijal, čitao sam ga svega 5, 6 puta do sada. Uprkos brojnim rupama i nelogičnostima, ne odustajem… 🙂
Sve znate, Hari je siroče, roditelji su mu poginuli, živi sa rodbinom. Ispostaviće se da je čarobnjak i da će školovanje nastaviti na Hogvortsu, školi za čarobnjake i veštice. Tu je i Lord Voldemor, opaki negativac.

 

Milan Miki Aranđelović – Sanjaju li androidi radnička prava?
Mislim da sam već spominjao koliko mi prija Mikijeva satira? Ovog puta se strogo držao ovih prostora.
Nekoliko stotina godina u budućnosti, ima sve više androida, a sve manje homića (pravih ljudi)… Od koje zavisnosti pate piposeksualci?
Ko su/šta su Miloševićeve bebe? Šta rade spomeninari i spomeninarke sa Dejanom Stojiljkovićem? Može li Šeri Načet da se izbori sa Rđom i Velikim Šrafom?
Iako je, u načelu, zabavan detektivski SF roman, Androidi su i ozbiljna kritika današnjeg društva…

 

Nikolina Bajić – Ašlama: čudno ime za trešnju
Rat je strašna stvar i da iko ima volje da pita decu, ratova više ne bi bilo. Ašlama je priča o ratu viđenom iz ugla devojčice. Tužna je i potresna priča, iako je napisana na nevelikom broju strana.

 

Dž. K. Rouling – Ikabog
Nakon Harija i krimića (koji mi se nisu svideli), Roulingova se vraća bajkama. U zemlji u kojoj cveta blagostanje, pokvareni savetnici koriste mit o čudovištu, da utiču na kralja, koji donosi sve strožije i strožije zakone. Ode celo carstvo u bedu i očaj…
Odlična bajka… Posebno je zanimljivo da je svako izdanje ilustrovano crtežima dece koja žive u toj zemlji…

 

Samuel Bjerk – Dečak koji je voleo jelene
Treća, i poslednja,  knjiga iz serijala. Ovo mi je jedno od osveženja u poslednje vreme. Ponovo imamo seriju ubistava i niko ne zna kako da ih poveže. Naravno, naši inspektori će se već nekako snaći. U ovoj knjizi se završava i porodična drama inspektorke Mie, te se nadam da više neće biti nastavaka. Ne zato što mi se ne dopada, već da se ne razvodnjava radnja. Preporuka.

 

Mira Satarić – Pukovniče, stoj!
Mira je napisala noar detektivski krimić, spakovan u budućnost. Mnoge stvari su se promenile, ali je po nešto ostalo i isto. Kakva je uloga velike farmaceutske kompanije u zločinu? Ko tu sve muti?

 

 

Dž. K. Rouling – Hari Poter i Dvorana tajni
Nešto napada učenike na Hogvortsu, možda je Sliterinov naslednik otvorio mitsku dvoranu tajni…

 

 

Dž. K. Rouling – Hari Poter i zatvorenik iz Askabana

 

Najpoznatiji kriminalac čarobnjačkog sveta, Sirijus Blek, pobegao je iz Askabana, čarobnjačkog zatvora i  krenuo je ka Hogvortsu po Harija.

 

Derek Lendi – Koska Šmek: Poigravanje vatrom
Druga knjiga iz vrlo zabavnog serijala. Sofija (Valkira Boj) i njen mentor, Koska Šmek moraju da izađu na kraj sa jednim bogom. Neće im biti lako…

 

Jens Lapidus – Laka Lova
Početak švedske krimi trilogije. vreme dešavanja je negde krajem devedesetih, početak dvehiljaditih. Pratimo nekoliko likova – srpskog krimosa, koji želi da preuzme glavnu poziciju, švedskog mladića koji bi da se uspenje po društvenoj lestvici, kao i useljenika iz Čilea. Njihove sudbine će se upetljati na čudne načine.

 

Derek Lendi – Koska Šmek; Bezlični
Jednog Boga su se rešili, a sad će morati da se sukobe sa više njih. Pored stalnih borbi sa onom stranom, Stefani mora da balansira i sa porodicom i da krije čime se bavi. Šta da radim sada? Naši su preveli tri knjige, sad treba tražiti još desetak naslova.

 

Dejan Ognjanović – Zavodnik
Mladi profesor engleskog ide u planinsko selo na bugarskoj granici. Selo malo, praktično mrtvo, tu su samo retki starci i dvoje dvanaestogodišnjih blizanaca, koje čuva baba.
Naš čovek treba deci da pomogne oko srpskog i engleskog i da u tom lepom kraju provede ceo jul. Sve deluje idilično, kinta je dobra, vazduh je čist, ptice pevaju, hrana je jednostavna, ali ukusna.
Međutim, budući profesor će vrlo brzo uvideti da tu nisu čista posla i da se mnoga znanja ne nalaze u knjigama koje je izučavao.
Poseban kvalitet je opisivanje likova, tačno sam mogao da čujem i akcenat i da prepoznam stanovnike tog kraja, kao i odnos gradskog deteta prema selu i seljacima. Velika preporuka…

 

Dž. K. Rouling – Hari Poter i Vatreni pehar
Nakon nekoliko vekova, na  Hogvortsu se organizuje Tročarobnjački turnir, zabavan, ali potencijalno opasan po takmičare. Svaka od tri čarobnjačke škole, daje jednog đaka. Svi, pa i sam Hari, će biti iznenađeni kad se pojavi još jedno ime – Hari Poter.
To je bila lista pročitanih knjiga tokom marta. imate li nekog favorita?

 

 

Slika – Cdd20

4 thoughts on “Mart je bio dobar…

  1. Имамо предлог: цео серијал Пет пријатеља Инид Блајтон! Ја их пре 20 година читала у српскохрватском издању, док сам била у основној школи; видех да су недавно почели да штампају ново издање код нас. Лагуна, Вулкан, тако неко име.

    1. Zanimljiv predlog… Iz nekog razloga, čak ni kada sam bio klinac, nisam se primio na 5 prijatelja… Možda bih mogao ponovo da im dam šansu, da vidim kako bi mi legli…

  2. Добро, вероватно ти неће лећи ако их будеш читао из садашње перспективе; али ако успеш да се пребациш у узраст 10-12 година, и да се вратиш у прошлост, бар неколико деценија уназад (кад су и написане); и да током читања измашташ неке клинце с псом који се током летњег распуста и далеко од школе возају бициклима, упадају у којекакве догодовштине, сукобљавају се с кријумчарима, налазе шпиље, острва и скривена блага, сигурна сам да би било занимљиво. Лепо је то штиво за децу, за читање и уживање.
    (Не знам какво је реиздање, ја сам пре око 20 година читала оно старо. Па замис’ још тог уживања кад читаш књигу која се распада, и по којој су претходни читаоци оставили форе и фазоне, шале, стрелице, иди на ову страну, иди на ону страну. Хихихи)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *