Maj, knjige i ostale sitnice…

Prvi mesec koji sam proveo van poznatog domaćeg okruženja je potpuno prošao. Bilo je i ovako i  onako, a to su oni koji malo češće prate ovu stranu, već primetili. Ako ništa drugo, izuzetno sam zadovoljan knjigama, koje sam čitao u maju. Koliko pratim i dani radnika i antifašista su prošli neprimećeno u svetlu dnevnih događaja… Naravno, ni jedni ni drugi, na žalost, nisu na nekoj ceni…
Bili Koneli – Route 66
Bili nam je poznat kao glumac. Nisam ni znao da čovek ima neke svoje imisije. Elem, proveo je nekoliko nedelja vozeći čuvenim Putem 66, koji se protezao sa jednog na drugi kraj Amerike. Vrlo zanimljiva knjiga, prepuna interesantnih likova, istorijskih podataka i Bilijevih ličnih impresija.
Boban Stojanović – Pesme
Znate da nisam čovek od lirike. Pesme volim jedino kad su ozvučene. Drugari su mi ovo prosledili i rekli da moram da pročitam. I jesam. Ne razumem se u stilove i pravila pisanja poezije, ali razumem jaku emociju kad je sretnem. Ove pesme nose ozbiljne emocije, tugu, bes, strah, nadu…
Ransom Rigs – Čemer Đavoljeg jutra
Ovo je jedina knjiga koju sam iz zavičaja doneo u Irsku, zato što nisam hteo da ostavljam na pola čitanja. Dobro, imam i primerke mojih knjiga, ali to je čisto zbog fotkanja i foliranja. Dakle, šesta i završna knjiga iz serijala o Čudnovatima. Ako niste čitali ove knjige, obavezno krenite, jedan od najboljih serijala za decu i mlade u poslednjih onoliko godina… Da li će Čudnovati uspeti da se izbore sa pretnjom koja preti da izbriše njihovo postojanje… Ogromna preporuka…
Matijas Edvardson – Dobre komšije
Evo jednog trilera iz Švecke. Mlada porodica se doseljava u idlično naselje u provinciji…  Sve je ušuškano, komšije su ljubazne, kuća, niski troškovi života, nema kriminala, droge… Naselje se zove po nečemu iz knjiga Astrid Lingern, kreatorke „Pipi duge čarape“.  Idealno, zar ne? Jeste, sve dok ne shvatimo i da takva mesta imaju svoje zlokobne tajne… A od nekih tajni ne možemo pobeći, ma koliko pokušavali i uvek ih nosimo sa sobom. Čak su spomenuti i naši zemljaci, u kontekstu čudnog izbora muzike i plesa… Vrlo dobar triler…
Sergej Trifunović – Stovarište
Sergej mi je decenijama jedan od najdražih domaćih glumaca. Čak mi je poprilično zanimljiv i kao pojava. gura svoj fazon i od toga ne odustaje, mogu samo da poštujem. Sasvim je jasno da knjigu nije pisao sa željom da postane pisac, već je želeo da nam ispriča neke anegdote iz svog života. I u tome je uspeo. Imao sam osećaj kao da sedimo uz neko piće, neko mota duvan, nego džidžu i pričamo razne priče, više ili manje blamantne. Dotakao se i lepih i ružnih stvari iz karijere, raznih zanimljivih likova sa kojima je radio – Štulić, Spajk Li, klošar-mudrac iz Los Anđelesa, svi mogući iz domaćeg glumišta… Politike se nije previše doticao. Uživao sam u svakoj stranici.
Marko Popović – Jedan pogrešan korak
Već mi je više puta rečeno da je ovo jedan dobar triler, ali nisam imao prilike da pročitam. I slažem se, baš je dobar. vrlo dobar čak odličan. Goran, nakon što je izašao iz zatvora, radi kao dostavljač. Njegov mlađi brat nestaje i to pokreće ceo niz događaja. Sve je isprepleteno – policija, mafija, lične osvete… Opet, sve ima veze sa slučajem zbog kog je naš čovek i dospeo u zatvor. Radnja je dinamična, likovi su odlično predstavljeni…  Defintivno jedan od boljih domaćih trilera. Čujem da su počeli da snimaju seriju.
George Alec Effinger – When Gravity Falls
Ovo je jedno neizmerno zanimljivo ostvarenje. Žanrovski bi išao pod SF, neki SajberPank, što se kaže. To vam je otprilike, neka budućnost, gde je civilizacija doživela pad i postoje gomile socijalnih problema, ali su tu zato brojne tehnološke zezalice. LM, radnja je spakovana na Bliski istok, gde u nekom geto naselju pratimo Marida, sitnog nezavisnog prevaranta i detektiva. Sklon je testiranju raznoraznih opijata. Većina ostalog stanovništva ima ugrađene različite elektronske dodatke, uz pomoć kojih mogu da menjaju svoju ličnost ili da nauče korisne veštine(setite se Matiksa). Izuzetno brutalna ubistva će Marida, ni krivog ni dužnog, ubaciti u gomilu problema. VIdi se da je autor odlično poznavao arapsku kulturu i načine ophođenja. Odlična knjiga. Zanimljivo je da je objavljena još pre 40 godina.
Todor Dode Rajić – Pariz
Autobus ide iz Beograda do Pariza i nazad, u ona hrđava vremena devedesetih. Šašvi likovi, čudne sudbine(pre i posle voženje), fantastika. Simpatična knjiga, mada nisam bio previše razduševljen.
Robert Muchamore – Crash Landing
Ovog čoveka obožavam još od serijala Cherub – o deci tajnim agentima.
Ispostavilo se da je ova knjiga četvrta u nizu o rijaliti programu Rok ratovi, gde se pevači i grupe bore za svoje mesto. Vrlo brzo sam ukačio ko je ko i uživao u jednoj dobroj knjizi za mlade. Piše na koricama da je za starije tinejdžere. Verovatno zato što ima malo psovki i čak dve seksi scene. Odličan je.
Cyril H. Wecht – Crime Scene Investigation
Odlična knjiga u kojoj je u najkraćim crtama i uz mnogo fotografija i primera iz života objašnjeno kako izgleda istraga od zločina pa do kazne. Ima obilje informacija, svideće se zaljubljenicima u tu temu.
Toliko od mene u ovom javljanju…

Оставите одговор