Maj je pravi mesec za čitanje

 

Maj je obično mesec roštilja i povremenih podsećanja na smanjena, izgubljena radnička prava. No, u pauzama od tih problema, može se pročitati i neka knjiga. Šaroliki naslovi, malo domaće, malo strano, vrlo zanimljivo. Bacite pogled ako vas zanima.

 

Spike Webb – Mad, bad and dangerous

Knjige o muzičarima često znaju da budu vrlo zanimljive. Ni ova nije drugačija, tim pre što nije knjiga o jednom muzičaru, ova je posvećena bubnjarima, tako da ćete među njenim stranicama naći brojne face iz tog sveta. Pisac je takođe iz te branše i kontaktirao je  kolege da mu ispričaju anegdote iz njihovih života. Naravno, mnogi su poslali svoje odgovore i nastala je ova knjiga. Preporuka.

 

Agustina Bazzterrica – 19 claws and a black bird

Ova žena je veliko otkriće, pisao sam o njenom romanu pre nekog vremena. Izgubio mi se članak, ali samo da kažem da je knjiga fenomenalna. Roman je bio odličan, tako da sam imao velika očekivanja i sa ovom zbirkom. Nisam razočaran. Priče su dobre, čak odlične. Kako već i priliči njenom stilu, neke od njih su blago uznemiravajuće, ali dobre. Velika preporuka

 

Jim Butcher – Cold days

Završio sam i četranesti roman iz mog omiljenog serijala. Hari, nakon što je bio praktično mrtav, vraćen je u život, jer njegova nova šefica zimska kraljica Mab, smrt ne vidi kao bitnu prepreku. Telo mu je obnovljeno i dobio je moći zimskog viteza, koje iako mogu biti od pomoći, plaše Harija. On se stalno boji da ga zima ne preuzme i ne pretvori u čudovište. Nakon što je Hari uspostavio svoj autoriet (na njemu osebujan način) pred podanicima zimskog kraljevstva, Kraljica mu je dala prvi zadatak, da ubije besmrtnika. Da mu ne bi bilo dosadno, Hari mora da reši i problem njegovog ostrva, koje je sedište velike moći(a i nešto više od toga), a koje bi moglo da eksplodira u maniru atomske bombe. I ako sve to nije dovoljno, naš junak ima jedva jedan dan da razreši sve te probleme.

Ne znam da li treba da naglasim da sam uživao u knjizi?

 

Relja Antonić – Nešto diše u mojoj torti 5

Obično je zadovoljstvo čitati zbirke priča u kojima ima različitih pisaca. I ova zbirka je takva. Pisci su pisali priče na temu Nove godine, manje-više i defintitvno su dobro odgovorili na postavljeni zadatak. Neke priče su mi legle bolje, neke ne, ali sve u svemu veoma sam zadovoljan pročitanim. Šteta što nema novih Torti, možda organizator odluči u nekom trenutku da nastavi ediciju, što bi bilo sjajno. Sve zbirke mogu da se nađu u elektronskom formatu.

 

Piter S. Bigl – Poslednji jednorog

Ovo je klasik fantastične književnosti, mada mi iz nekog razloga nije ranije prošao preko radara. Gospa jednorog je pomislila da je možda poslednja od svoje vrste i odlučila je da napusti sigurnost svoje šume u pokušaju da pronađe preipadnike svoje vrste. Naići će na neočekivane saputnike, koji će joj pomoći u traganju. Ovo je jedna lepa avantura o potrazi, ljubavi, sreći i mnogo mi je žao što nisam pročitao kao mnogo mlađi. Čini mi se da bi ovo za mene bila knjiga kao što je mnogima Mali princ (koji me ne dotiče ni malo). Inače, oduševio me i prevod, te ogromne pohvale idu i na tu stranu.

 

Stephen King – Holly

Volim Stevu, nije to ništa novo, ali nekako imam problem sa njegovim poslednjim knjigama. Holi je angažaovana da pronađe devojku, koja je nestala, a policija nemam nikakve tragove. Upoznajemo i stariji bračni profesorski par, koji u podrumu čuva mračne tajne. Pošto je knjiga pisana (a i dešava se) u vreme korone, i ta svakodnevnica je poprilično ubačena u roman. Ovo je jedan triler, dobar ili samo ok, ali opet ništa specijalno. Nisam razduševljen.

 

 

Britni Spirs – Žena u meni

Nisam neki ljubitelj njenog muzičkog uopusa, mada zapravo volim nekoliko njenih pesama. A što se tiče njenog života, ispratio sam ono što nisam mogao da izbegnem zahvaljujući medijima. U ovoj knjizi, ona je ispričala kako se razvijao njen život i karijera i naravno kako je došlo do sloma njenog sveta. Moguće je da ona nije potpuno pod libelom, ali definitivno nije zaslužila sve što joj se dogodilo. Lepo kaže u nekom trenutku da su mnoge muške zvezde radile i mnogo gore stvari od nje i da nikome nisu oduzimali decu ili poslovnu sposobnost (što njenog oca nije sprečavalo da je primorava da godinama izvodi koncerte u Vegasu i drugde). Zanimljiva knjiga.

 

Toliko od mene, pozdrav do sledećeg književnog izveštaja. Ako imate neku književnu preporuku, slobodno kažite…

 

Slika Mirkostoedter

Оставите одговор