Mačkasti februar 2024. ispunjen knjigama

Pozdrav svim čitaocima i knjigoljupcima. Završio se februar, mesec tradicionalno poznat kao mačkasti mesec. Baš nešto razmišljam i sve mi se čini da su irske mačke drugačije od naših, balkanskih. Uopšte se ne oglašavaju, već izgleda da rade to što rade u potpunom miru i tišini. Neobično, doista. Nego, da se okrenem ka knjigama, koje sam čitao tokom prošlog meseca. Kraćušan mesec, ali ipak dobar.

 

Nash Knight – Salvation on Peril Island

Ova knjiga je pravi mali presedan u mom čitalačkom iskustvu. Zašto? Pa zato što je u pitanju audio knjiga. Nisam ranije čitao, tj.slušao audio knjige, činile su mi se užasno sporim i monotonim. Što se tiče naracije, ona je fenomenalna, čovek stvarno zna svoj posao.

Pratimo paralelno dve radnje. Neobično društvance koje se našlo na pustom ostrvu, sa jedne strane; i devojku, koja pokušava da pronađe svog brata. Priča je smeštena u relativno blisku budućnost. Vrlo mi se svidela, bilo je odličnih fora i nisam shvatio preokret radnbje pre nego što je pisac predvideo. Dobra knjiga.

Inače, iza ovog imena se nalazi naš pisac, Nenad Pavlović, koji je trenutno na dalekom i hladnom severu. Čitao sam jedan njegov roman letos i bio vrlo zadovoljan.

 

Dr Rodoljub Tanasić – Opstanak, priručnik za preživljavanje u prirodi

Ovu knjigu sam meračio već neko vreme i napokon je došao red da se čita. Autor je pokrio poprilično široku oblast u osnovnim crtama – pronalaženje i priprema hrane, sklonište, odeća, alati, nepovoljni vremenski uslovi, voda… Izgleda da ovu knjigu koriste i mnogi naši ljubitelji prirode, ali i  pripadnici vojske. Vrlo preporučujem svima koje zanima ova tema.

 

Malala Yousafazai – I am Malala

Malala je jedna veoma hrabra devojka. Zajedno sa ocem, zalagala se za pravo svih pakistanskih devojčica da imaju nesmetan pristup obrazovanju, koje im je uskraćeno od strane talibanskih vlasti. Kad je imala petnaset godina upucana je u glavu od strane nekog ludog ekstremiste (zapravo, svaki ekstramista je lud). Preživela je napad, oporavila se i nastavila da se bori za bolje sutra u Pakistanu. Ona je najmlađa dobitnica Nobelove nagrade. Zanimljivo štivo.

 

Aca Lukas – Ovo sam ja

Da, znam šta ćete reći. Zašto sam čitao ovu knjigu. Jednostavno je, volim biografije muzičara, iako njegovu muziku ne volim, mada su mi poznati njegovi hitovi sa početka karijere. Napisana je, rekao bih, poprilično iskreno. Otprilike tako govori i u svojim intervjuima. Pričao je o odrastanju, karijeri, ženama, porocima… Zanimljivo je videti kako smo različito doživeli neke vremenske periode. Knjiga nije uticala  na moje mišljenje o njemu, ni na bolje ni na gore. Sve u svemu, nisam razduševljen(baš naprotiv), ali nije mi prvi put da odvojim dan života za takvo štivo. Vanja Bulić je (kaže čaršija za vrlo lep honorar) dotegao celu knjigu.

 

Jim Butcher – Dresden files 12, Changes

Nastavljam sa jednim od meni najdražih serijala. Harija Drezdena, čarobnjaka iz oglasa, zove njegova najveća ljubav i saopštava mu da njih dvoje imaju petogodošnju ćerku. I da to ne bude jedini šok, kaže mu da je devojčica oteta od strane vampirskog Crvenog Saveta. Hari će morati da ispita sve svoje granice, i da se ozbiljno zapita da li će ih preći. Takođe, nude mu se savezi koje ne želi da prihvatim jer  posle nema nazad. Hari često spominje Ratove zvezda, ali ovog puta je citirao i Gospodara prstenova i time kod mene zaslužio još jedan plus.

Odlična knjiga. I ima još, samo da znate, sedamanaest je napisano, a očekuje se dvadest i kusur.

 

Tomislav Beronić – Tajanstveni tekton

Pisao sam već o prvom delu ove priče, na istoj strani koju sam vam već okačio naviše. Vrlo sam razmišljao da li da počnem sa čitanjem, pa sam na kraju prelomio u njenu korist. Pre svega iz respekta prema osobi, koja mi je preporučila.

Priča se odvija po celom svetu od Amerike, preko Evrope i Bliskog Istoka i Kine, pa sve do daleke Asutralije. Naša mlada naučnica traži lokaciju gde bi mogla da nastavi istraživanja o bežićnom prenosu struje, ali istovremeno se bavi sopstevnim povezivanjem sa tektonima, davno umrlim naučnicima, Čak je naučila da nađe primenu tog znanja i u sadašnjosti. Uprkos slici na naslovnici, Tesla se pojavljuje samo u naznakama. Ideja je i dalje zanimljiva, ali je realizacija slabija. Pisac likovima olakšava maksimalno i pomaže im previše u rešavanju njihovih problema. Čak i neki njihovi rezooni su nelogični i pretereano naivni. Šteta, mogla je to biti jedna skroz dobra priča. Pohvalno je što promoviše nauku.

 

J. R. R. Tolkien – The Fellowship of the Ring

Nije tajna da mi je Tolkin jedan od najdražih pisaca, pisah o njemu pre izvesnog vremena. Iako sam ovu knjigu čitao bar dvadest puta do sada, prvi put sam u ruke uzeo primerak na engleskom. Ajme kakvo bogatstvo jezika, pretpostavljam da nikad neću pričati engleski na tom nivou. Istovremeno, shvatio sam kako je veličanstven prevod Zorana Stanojevića, počevši od imena likova i greografskih odrednica, pa do same priče. Nije ni čudo, kad je tri godine proveo nad tim knjigama. Neverovatno. O radnji nemam šta da vam kažem, pošto verujem da vam je svima poznata. Ali ukratko, Hobit igrom slučaja ima najmoćniji prsten iskovan pre mnog, mnogo vremena, od strane ultimativnog zloće. Hobit će sa osmočlanom družinom krenuti u neizvestan put ka uništenju Prstena.

 

Džo Hill – Gas do daske

Već sam ranije pisao o ovom čoveku, velikom sinu još većeg oca. Zbirka priča koje su većinom fantastika (i tu većinom u podžanru horora), mada ih ima i par koje su poprilično realistične. Šta da vam kažem? Odlične su priče, luckste, iščašene, strašne, maštovite. Čak je dve napisao u koautorstvu sa tatom. Polako počinjem više da volim Hilovo pisanje u odnosu na oca. Kad smo kod njega preporuka i za seriju Locke&Key, postoji i strip, koji je takođe odličan.

 

Reč po reč, stigosmo do kraj februarskog čitanja. Ne mogu biti nezadovoljan knjigama koje sam čitao.

Ako sam vam zagolicao pažnju nekim naslovom, javite mi vaše utiske.

Оставите одговор Одустани од одговора

Exit mobile version