Letnje čitanje

Dobar vam dan želim, štovano čitateljstvo. Kakvi ste? Uživate li u ovim toplim danima? U mojim krajevima je bilo začuđujuće toplo nekoliko dana, celih 25 stepeni, nezapamćene temperature za irski septembar.

I dalje traje period u kom čitam manje nego uobičajeno. Bilo bi super da mogu da se vadim da pišem. Pišem, ali vrlo malo. Nadam se da će doći do promena i na tom polju.

Spojio sam sve knjige iz ovog letnjeg perioda, pa vi bacite pogled. Bilo je tu raznolikog štiva, mada mahom iz žanrova koje rado čitam.

 

Đorđe Balašević – Kalendar mog detinjstva 2

Verovatno znate koliko volim i cenim njegov rad. Prethodni Kalendar sam čitao pre neku godinu. Iako mi je Balaševič drag, ova knjiga mi je bila nako. U principu, sve napisano smo čuli onoliko puta na koncertima. E sad, šta očekivati od knjige koja se pojavila nakon njegove smrti?

Ista stvar je kao i sa prethodnom knjigom, zabavna, balaševićevska, draga, poznata. Pri tome, imam blagi dojam, da ne kažem osećaj, kao da je neko dopisivao delove i to na momente izgleda kao da je bio veći Balašević od Balaševića. Imam sumnje ko bi to mogao biti. No dobro, malo me razgalila knjiga, ali joj se sigurno neću vraćati.

 

Verkor – Izopačene životinje

Neobična knjižica u kojoj naučnici otkrivaju humanoidnu vrstu. Tokom celog romana se bavimo time šta zapravo definiše čoveka i koje osobine vrsta treba da ima da bi bila nazvana ljudima. Radnja je smeštena u sudnicu u kojoj se pokušava doći do prave definicije čoveka

 

Nenad Pavlović – Hokus Lokvud

Lepote interneta su što saznajemo za ljude i pisce (da li su pisci ljudi, pitanje je 🙂 ), koje ne bismo imali prilike da upoznamo. Potpuno slučajno sam u nekom komentarima na FB upoznao pisca ove knjige i tako saznao i za samu knjigu.

Hokus Lokvud je istražitelj, pije, bez kinte je, pao je na dno društvene lestvice. Ali je i dalje tu. Stvari će se zakomplikovati kada mu bude ponuđen naizgled  jednostavan slučaj uz mogućnost velike zarade. Ceo roman je zapravo detektivska priča smeštena u fantastičnom okruženju u grad koji podseća na AnkMorpork. Veoma zabavna knjiga, mogao bi pisac da nam napiše još nešto ovakvo.

 

Vince Cross – Berlin olyimpics

Izmišljena priča o britanskom ženskom plivačkom timu, koji je učestvovao na olimpijadi u Berlinu u vreme nacoša. Pratimo dve petnaestogodišnje devojčice, od kojih je jedna jevrejka. Onako, zanimljivo kao blagi uvid u to vreme, ali ništa specijalno.

 

Đorđe Bajić – Umri, ljubavi

Novi roman na domaćoj književnoj sceni.

Inspektor Liman je dobio zanimljiv slučaj. Neko je u prizemlju modne kuće krojačkim makazama ubio gradskog lepotana Dilbera. Ispostaviće se da bi ubica mogla biti jedna od šest žena povezanih sa ubijenim. Ne brinite, biće tokom romana još mrtvih.

Slučaj kao slučaj, mi se svideo. Bilo je nekih delova, opisa i rezona likova, koji su mi bili čudnjikavi. U svakom slučaju, ovaj roman mi se dopao osetno više od Kuće u ružičastom.

 

Zoran Petrović – Kletva usnule varoši

Još jedan domaći roman, koji je izazvao pažnju javnosti.

  1. knez Mihailo Obrenović šalje svog specijalnog istražitelja da razreši misteriju nestanka dece u braničevskom kraju. Vrlo brzo postaje jasno da su tu na delu mračne sile.

Moram odmah da se ogradim da vampirski romani nisu moj đir i da me slabo dotiču. Što se tiče priče, iako je zanimljiva, imao sam osećaj kao da nedostaje četvrt romana i to je umanjilo uživanje u romanu.

Ono što je takođe zanimljivo u ovoj knjizi je njen vizuelni doživljaj. Tvrdi povez, ilustracije, masan papir (koji je malo nezgodan za čitanje pod sijalicom, pogotovo za nas u godinama) su defintivno retka pojava na našim prostorima. Ilustracije su interesantne. Međutim, neke od njih kao da se ne uklapaju skroz u priču, što bi rekla jedna prijateljica, suviše su holivudske.

Mislim da bih ovaj roman mogao da preporučim i mlađim čitaocima, tamo eecimo do 12, 13+ mada iz nekog čudnog razloga pisci kao da su uvređeni ako im kažeš da knjigu mogu da čitaju i deca. Pa ima li išta bolje nego kad možeš da priđeš najmlađoj publici?

 

Džo Haldemen – Večiti rat

SF priča o uspostavljanju prvog kontakta sa vanzemaljcima. Zemljani šalju prve vojnike u svemirsku borbu. Taj rat će imati ogroman uticaj na ljudsku rasu i na Zemlju samu i trajaće vekovima. Radnja se čini malo usporenom, jer dobar deo romana pratimo razvoj tehnologjje i sve brža i dalja putovanja. Malo spor, ali zanimljiv roman.

 

Graham Mccann – Mućke

Knjiga koja govori o nastanku jedne od najboljih serija svih vremena, makar po mišljenjima Engleza i nas, Balkanaca. Kako je došlo do priče, ko su bili glumci predviđeni za uloge, koje su sve teškoće imali tokom snimanja, dobre i loše strane pojedinih epizoda… Zanimljivo štivo za sve ljubitelje serije.

 

Jim Butcher – Proven Guilty

Avanture čarobnjaka Harija Drezdena se nastavljaju i u osmoj knjizi. Na festivalu horor filma se pojavljuje avet koja se hrani strahom. Hari će brzo shvatiti da je u pitanju mnogo ozbiljnija igra, koja može ozbiljno da poremeti ravnotežu onostranog sveta, ali i u samom ratu između čarobnjaka i vampira. Život će mu ponovo biti u velikoj opasnosti. Pitanje je da li ima snage da se bori sa svim, a pogotovo sa neželjenom saputnicom, koja se naselila u njegovom mozgu. Ponovo će mu biti potrebna pomoć prijatelja, čak i kad ne želi to da prizna. Povrh svega, treba rešavati i porodične probleme prijatelja, jer je Majklova ćerka na korak od lošeg društva i velikih problema.

Jesam li rekao da obožavam ovaj serijal?

 

Alfred Hičkok – Priče za nesanicu

Krimi priče, koje je prikupio veliki režiser. Sve imaju šmek tog vremena i sve su odlične, velika preporuka.

 

Tomislav Beronić – Peta dimenzija

Neobična knjiga, Mlada fizičarka Mia, radi na prestižnom institutu i otkriva neke anomalije prilikom eksperimenata sa Teslinim namotajima, otkriva prolaz u petu dimenziju, energetski prostor gde može da komunicira sa tektonima, najbrilijantnijim ljudima iz svetske istorije. Oni će je podučavati tektonskom učenju, koje na neobičan način spaja religiju i nauku. Put će je voditi po celoj planeti kroz smenu akcije i istraživanja.

Napisano je vrlo pitko, ćak mi ni pojozmvi iz fizike nisu bili suviše komplikovani za razumevanje.

Mana knjige je što je sve napisano malo naivno, u smislu da se našoj heroini sve namešta kako joj odgovara, a i karakterizacija likova je malo manjkava, neki rezoni su im skroz čudni.

Sve u svemu neobičan roman, ima još dva nastavka, mada nisam siguran da li ću ih čitati..

 

To su bile knjige koje sam letos čitao, polovično sam zadovoljan, ali i to nije loše. Imate li vi da preporučite neki dobar naslov?

1 thought on “Letnje čitanje

Оставите одговор Одустани од одговора

Exit mobile version