Kratak mesec, ali ipak dovoljno dugačak… Februar 2022.

Februar je obično kratak mesec, ali bude dovoljno dugačak da se plata lakše razvuče. Čini se kao instant povišica…
Takođe, uspeo sam da pročitam i neku zanimljivu knjigu tokom meseca mačora zavodnika… Srećom, nije bilo mnogo hladno da jadni mačori ne završe kao u onom vicu, koji ste verovatno čuli… Ali šta mi teško da ispričam?
Matori macani uče mlađeg šta je seks. I sede pola noći napolju na hladnoći i strpljivo čekaju neku macu.
Ali kao za baksuz, nigde ni jedna mačka da prođe.
Posle nekog vremena kaže, mladi: E, ja ću da se seksam još jedno deset minuta, pa idem, živ sam se smrzo…

 

Dakle, knjige iz februara 2022.

 

Ljudmila Petruševska – Žena koja je želela da ubije dete iz komšiluka
Zbirka priča, mahom su u okviru fantastike… Atmosfera podseća na klasične ruske bajke.  Neke priče su mi se svidele više, neke manje, ali sve u svemu, utisak mi je mlak.

 

David Diop – At night all blood is black
Dobitnici Bukerove nagrade mi obično prijaju, ali ovaj je bio ‘nako.
Priča o senegalskim borcima, koji su ratovali na strani Francuske u I svetskom ratu. Na vrlo slikovit način prikazana je brutalnost i bezumlje rata. Ovde je zanimljivo da je originalni naslov Frère d’âme, u slobodnom prevodu nešto kao Braća po duši. Moram da priznam da mi se engleski naziv više dopada. Spominje se i u knjizi na par mesta.

 

Danijel Jovanović – Gospodinova kuća
Zanimljiva dečija knjiga o dečaku koji se izgubi i završi u neobičnoj kući, sa čudnim stanovnicima, iz koje je nemoguće izaći… Dobra priča, na momente malo konfuzna, ali dobra…

 

Daglas Adams – Autostoperski vodič kroz galaksiju
Šta da kažem o jednoj od meni najdražih knjiga? Urnebesna… Artur Dent misli da je njegov najveći problem bager, koji planira da mu sruši kuću, radi izgradnje obilaznice. Ne zna da vogonska flota upravo planira da razori celu Zemlju radi izgradnje svemirske zaobilaznice. Artur će se, u društvo neobičnog (što ne čudi, jer je došao Betelgeza pet) Forda Prefekta, naći u beskrajnom svemiru gde će proći kroz brojne neobične situacije.
Univerzum u nevolji, je pisan pod velikim uticajem Vodiča. Preporuka do kraja Vaseljene i nazad…

 

Vasa Pavković – Deset zamki
Zbirka priča koja mi je bila prijatno iznenađenje. Kroz deset priča pratimo fiktivnog kriminalističkog inspektora, koji je otišao u advokate. Životni slučajevi i često slučajna rešavanja istih… Autor dobro oslikava „obične“ ljude, njihove motive, razmišljanja…  Vrlo zanimljivo…

 

Etgar Keret – Kneller’s Happy Campers
Kereta su mi i ranije preporučivali i ovo je sad moj prvi susret sa njim.
Sve samoubice odlaze u poseban zagrobni život. Zapravo, okruženje i sve ostalo je poprilično slično svetu, koji su napustili. Jedino što svako na sebi nosi tragove, koji ukazuju na koji se način samoubio. Glavni lik, pokušava da pronađe devojku koju je voleo dok je bio živ, a koja se ubila nakon njegove smrti. Zanimljivo i poprilično duhovito…

 

Džejms Herbert – Magla
I ovog meseca jedna Herbertova knjiga. Sada nema pacova, ali je tu magla, koja ako prodre u organizam izaziva ludilo i često ubilački/sadistički/samoubilački poriv. Odlična priča… Inače, ovde je posebno zanimljivo to što je knjiga bila zabranjivana kad se pojavila. Zašto? eto, bile su sedamdesete i u knjizi imate homoseksualne scene, i muške i ženske. Verovatno nikome nije smetalo eksplicitno nasilje i horor.  Ako me sećanje ne vara, a ne bih da testiram brata Gugla, snimljen je i film po ovoj knjizi.

 

Robert Džordan – Putanja bodeža
Završio sam i osmu knjigu „Točka vremena“, tako da sam prešao pola serijala. Šta da kažem? Radnja se i dalje grana u raznim pravcima i nadam se da će na kraju prikupiti sve konce. I dalje stojim iza toga da je serijal dobar, ali da je bespotrebno razvučen. Već i sad preskačem i ovlaš čitam neke rečenice i pasuse. Seriju još uvek nisam počeo da gledam.

 

Winston Groom – Gump&Co
Kad sam Pročitao Foresta Gampa, te saznao da postoji i dalje, morao sam što pre da reagujem i da pročitam nastavak priče.
Forest je bankrotirao i ponovo kreće od nule. Opet je menjao zanimanja, nekoliko puta bio na korak da ponovo postane uspešan, ali bi svaki put slučajno izazvao neku katastrofu. Susretao se raznim facama, bio učesnik (često i pokretač)  svetskih događaja. Istovremeno, pokušava da izgradi kakav takav odnos sa sinom… Koliko sam bio oduševljen originalnom pričom, toliko mi je ovaj nastavak osrednji.

 

Nadam se da sam uspeo da vasa zainteresujm barem za neku knjigu, a ako nisam, šteta… Uspeću neki drugi put.
Čitate li išta ili koristite februar kao mačke?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *