Knjige za decu i mlade, subjektivna lista

Često čujemo da deca ne čitaju. Naravno da ne, kada je interent onoliko puta zanimljiviji. Međutim, desi se povremeno i da se klinci zainteresuju za nekog pisca ili knjigu. Baš iz tog razloga sam odlučio da napišem ovaj tekst. Zbog tih malih, koji vole knjigu, ali i zbog nas velikih, koji uživamo u avanturama za decu. Sve navedene knjige sam lično čitao i ne stidim se toga.
Interesantno je da danas postoji ogroman broj pisaca za decu i mlade. Ako uzmem u obzir da je kod nas relativno bogata ponuda (ne mislim na domaće pisce za decu, oni su nivou statističke greške), mogu misliti šta sve može da se pronađe po tim stranim državama. Kad smo kod prevoda, umoljavaju se izdavačke kuće da kad počnu neki serijal, da ga prevedu do kraja, pa makar odštampali samo 50-100 primeraka.
Sledi lista knjiga za decu i mlade, koje sam čitao proteklih nekoliko godina i koje toplo preporučujem.
Dž. K. Rouling – Hari Poter
Ako ne znate ništa o pustolovinama mladog čarobnjaka, onda ste sigurno stigli sa Marsa. Po mom skromnom mišljenju, jedna od najboljih knjiga za decu i mlade ne samo u proteklih dvadeset godina, već ikada.
Rensom Rigs – Serijal o čudnovatima
Verovatno su mnogi gledali film, koji  je takođe odličan i šteta je što su stali samo kod jednog nastavka. Šesnaestogodšinji Džjekob nakon dedine smrti kreće na pusto velško ostrvo, gde će se susresti sa vrlo neobičnom deocm. A to je tek početak avanture. Knjige su ispunjene odličnim fotografijama. Ima šest knjiga. Takođe obožavam serijal.
Lemoni Sniket – Serijal nesrećnih događaja
Mračna priča o troje Bodlerove dece, koja u požaru ostaju bez roditelja. Sve vreme ih progoni zli Olaf, koji želi da im otme nasleđeno bogatstvoi. Apsolutno fantastičan serijal, ima trinaest knjiga. Prevedene su jedva do pola. Takođe, postoji i film, ali i serija, koja je takođe fenomenalna.
Oin Kofler – Artemis Foul
Ovaj serijal će tek dobiti na dodatnoj popularnosti, pošto izlazi film. Artemis je dečak genije, ali je odlučio da svoj intelekt(i veliko porodično bogatstvo) upotrebi u kriminalne svrhe. Želi da uhvati vilu, jer zna da vile postoje.
Rik Riordan – Persi Džekson
Grčki bogovi su oko nas i imaju svoju decu. Persi Džekson saznaje da je Posejdonov sin. Uz pomoć svojih prijatelja, kroz pet nastavaka bori se protiv čudovišta, ali i bogova, koji žele da promene ustaljeni sistem. Takođe postoji i serijal o egipatskim bogovima, ali još nisam počeo da ga čitam.
Kris Bredford – Mladi samuraj
XVI vek, petnaestogodišnji Džek Flečer, se nasukao na obale Japana. Igrom slučaja, dobija mesto u školi za samuraje. Neće mu biti lako, jedini stranac među Japancima. A povrh svega, sukobiće se i sa ninđama…  Odličan serijal , ima 9 knjiga. Kod nas su preveli prvih šest, čini mi se…
Filip Pulman – Njegova mračna tkanja
Još jedan serijal po kojem snimljena serija, odlična mada zbunjujuća za one koji nisu čitali knjige.  U svetu koji nalikuje na naš iz recimo XVIII veka, živi Lajra. Kao i svaki drugi stanovnik, ima pratioca u obliku životinje, sa kojim je neraskidivo mentalno povezana. Trilogija
Brenadan Mol – Utočište za bajke
Kendar i njen mlađi brat Set će saznati da su njihovi baka i deka čuvari Utočišta za magijska stvorenja. Brzo će naučiti da magiju ne poseduju samo oni koji žele drugima dobro. Ima pet knjiga i sve su odlične. Takođe preporučujem i njegov serija Onostrani, o dečaku koji jednog običnog dana, dok se nalazio u zoološkom vrtu, završio u Lirijanu, krajnje opasnoj zemlji.
Džesika Tauzend  – Nikadođija
Priča o usamljenoj  devojčici, kojoj se bliži sudnji dan, samo zato što je obeležena kletvom. Otkriće da postoji svet za koji nikad nije čula i koji je onoliko drugačiji od svega što poznaje. Zanimljivost, devojka koja je napisala roman je uspela (na aukciji između više filmskih kuća) da proda prava za film i pre objavljivanja knjige. Nedavno je kod nas preveden i nastavak.
Teri Pračet – Tifani protiv vilinske kraljice
Teri je bio Bog šaljive fantastike. Ovo je idealna knjiga, sa kojom deca mogu da započnu ulazak u njegov svet.  Tifani sumnja da je njena baka bila veštica. Ali bake više nama i izgleda a će devojčica morati da se pobrine za neobične stvari koje se dešavaju u selu. Treba da su prevedene tri knjige iz serijala.
Dorota Terakovska – Ćerka Čarobnica
Ispostavilo se da je Terakovska izuzetno popularna i čitana u Poljskoj, Jasno mi je zašto. Pred nama je knjiga napisana za decu i mlade o kraljevstvu na koje se spustila teška kob. Proročanstvo kaže da će kroz 777 godina doći spasitelj, koji će isterati dušmane i ponovo uspostaviti stari plemeniti poredak.
Kornelija Funke – Svet od mastila
Dvanaestogodišnja Megi ne zna ništa o neobičnom, moćnom talentu svoga oca – kada čita naglas, on oživljava likove iz knjiga. Jedne davne večeri, kada je Megi imala tri godine, on je toliko nadahnuto čitao iz knjige Srce od mastila da se nekoliko zlikovaca iz knjige našlo usred njihove kuće. Takođe trilogija…
Bakalario Pierdomeniko – Vatreni prsten (trilogija Stoleće)
Sasvim „slučajno“ pred Novu godinu, u Rimu se okuplja četvoro dece iz različitih krajeva sveta. Shvataju da su svi rođeni 29. februara. Nestanak struje u celom Rimu, će ih dovesti do susreta sa čudnim i nepoznatim muškarcem. Deca pokušavaju da otkriju tajnu iza predmeta pronađenih u starčevom koferu. Potraga za moćnim predmetima može da počne. Upravo čitam drugu knjigu, na žalost nije prevedena na lokalne jezike.
F. B. Ker – Deca lampe
Džon i Filipa su blizanci, poprilično obični dok se ne ispostavi da su Džini, da ne kažemo duhovi iz lampe, jer je to uvredljivo. Uz pomoć ujaka, kreću u Egipat da pronađu grobnicu faraona Ehnatona. Ovom pričom započinje avantura u sedam knjiga. Naravno, prevedene su samo prve četiri…
Robert Mačamor – Deca špijuni – CHERUB
Novo vreme zahteva nove načine borbe protiv kriminala. Zato postoji specijalan odred pri obaveštajnoj službi – CHERUB. Njihovi regruti imaju između deset i sedamnaest godina. Možda kriminalcu ne može da priđe policija, ali preko njegove dece mogu da se infiltriraju druga deca, pripadnici CHERUB-a. Džems Bond, ali za decu.
Gordon Roderik – Tuneli
U ovom serijalu pratimo četrnaestogodišnjeg Vila, koji pokušava da pronađe svog oca. Uz pomoć  najboljeg  druga Čestera, pronalazi tunele ispod Londona. Otkriće da pod zemljom vladaju drugačija pravila i zakoni.
Nil Gejmen – Koralina
Knjiga je odlična, kao i crtani snimljen po istoj. Koralina će otkriti da postoji magični paralelni svet gde je sve slično, samo stanovnici imaju dugmiće umesto očiju. A možda postoji još neka razlika… Takođe, ogromna preporuka i za Gejmenovu Knjigu o groblju. Niko je običan dečak, koji odrasta na groblju i podižu ga duhovi.
Uroš Petrović – Aven i jazopas u zemlji Vauka
Uroš piše glavolomke, ali ova priča je klasičan roman. Neobičan svet ispunjen isto tako čudnim stanovnicima.
Kristofer Paolini – Eragon
Sećate se momka koji je napisao serijal o dečaku, koji je pronašao jaje zmaja i nakon što se izlegla zmajica sa njom krenuo u borbu protiv zla u kraljevstvu. Zabavan serijal. Imate i filmove.
R. L. Stine – Grozomore
Serijal za decu , koji ima sve elemente horora, pravu atmosferu i kako već dolikuje. Na kraju se ispostavi da rešenje nije paranormalno, isto kao u Skubiju.
Ketrin Kuper – Zlatni žir
Još jedna knjiga(trilogija) za mlađe čitaoce. Džek Brenin je ne svojom voljom odabran za važan zadatak. Prihvatanjem istog ući će u svet, za koji je verovao da postoji samo u legendama.
Miloš Petković – Legenda o sedam mačeva
Trilogija kroz koju je provukao brojne istorijske ličnosti, kao i likove iz popularnih romana. Svima se putevi ukrštaju na našim prostorima u jednoj uzbudljivoj avanturi. Knjiga je za mlađe uzraste. Takođe preporučujem i knjigu, koju je pisao sa Acom Seltikom – Usnuli zmajevi
Daren Šan – Vampirov šegrt (Cirkus nakaza)
Serijal o vampirima. Napisan je 99., malo pre vremena kada su vampiri počeli da se pojavljuju u skoro svakoj knjizi.  Daren će postati vampirov šegrt i ta će pozicijica doneti neke benefite, ali i brojne mane. Serijal ima dvanaest knjiga (čini mi se), ali je prevedeno samo prvih nekoliko. Takođe postoji i odlična ekranizacija prve knjige.
Mislim da će vam ovo biti dosta za sad. Mogao bih ovde da dodam još mnoge serijale koji spadaju u YA žanr, ali to može i u nekom drugom tekstu. Naravno, uvek možete deci da preporučite i  klasike –Vern, Dojl, Dima, Maj, Seliškar, Ćopić, Hitrec, Stojković… Jedino je pitanje kako će leći savremenoj deci, ali mogu da probaju.
Nadam se da ste zadovoljni.
Zahvaljujem Sofiji i Dejanu Milićeviću oko podsećanja na neke naslove.
slika – Tumisu

3 thoughts on “Knjige za decu i mlade, subjektivna lista

Оставите одговор Одустани од одговора

Exit mobile version