Jun, najbolji mesec, i knjige…

Postoji li lepši mesec od juna? Teško, i tu ste u pravu. Nije to samo zato što mi je bio rođendan 30. juna. Neee… Mada, pošto sam napunio 42 godine, onda je jasno da sam postao konačni odgovor na sva pitanja o životu, univerzumu i svemu ostalom. Čitali ste Autostoperski vodič kroz galaksiju? Ako niste, obavezno… A ako jeste, jasna vam je fora. Elem, pošto sam bio zanet razmišljanjima o konačnim odgovorima na sva pitanja Univerzuma, čitao sam malo manje nego što je uobičajeno za mene. Moguće je i da sam zaboravio da upišem neku knjigu. Hoće to u nekim godinama. Ah, leto, sunce, kupanje, devojke/žene u letnjim haljinicama…
Robert Džordan – Veliki lov
Drugi deo serijala Točka Vremena. Radnja se zahuktava. Mladi momci iz Dve reke, prate svoju sudbinu na dobro ili zlo, sve pod budnim okom Aes Sedai Moriane i njenog zaštitinka. Ovo je stvarno dobar serijal i glupo mi je  sad ulazim u radnju. Ako volite epsku fantastiku, bogat i maštovit svet, mnogo likova, odlične karakterizacije, svet u kome je samo ženama dozvoljeno da se koriste nekom vrstom magije, ovo će biti serijal za vas. A biće i serija.

 

Dejvid Aalmond – Skelig
Odlična dečija knjiga. Dvanaestogodišnji Majkl otkriva neobično stvorenje u staroj garaži u njihovoj novoj kući. On upoznaje zanimljivu i donekle čudnu devojčicu iz komšiluka. Povrh svega cela porodica je pod stresom zato što je Majklova sestra, još uvek beba, u bolnici i pitanje je da li će se izvući. Kroz roman se provlače ozbiljna pitanja, život, smrt, vera… Treba da ga pročitaju i odrasli, ali pre svega deca. Odličan.

 

Karen Holidej Taner – Dok Holidej
Znate kad u roto romanima kažu da je imao čelično plavi pogled i pištolje sa sedefastim drškama? Obožavao sam da čitam i gledam kaubojce. Iako sam uvek bio naklonjeniji indijancima, Dok Holidej je bio jedan od likova sa Zapada koje sam silno uvažavao. Sa posebnim neizdržom sam iščitao ovu biografiju, koju je napisala njegova rođaka. Moram da priznam da sam dobio drugačiji uvid u Dokovu ličnost. Možda nisam dobio šta sam očekivao, ali sam dobio šta treba.

 

Dž. K. Rouling – Hari Poter i relikvije Smrti
Poslednja knjiga iz serijala. Ne računam na onaj pozorišni dodatak koji je napisala kasnije (to treba komisijski skloniti od ljudi). Hari kreće u poteru za horkruksima, u kojima se nalaze ostaci Voldemorove duše, a istovremeno traži i relikvije smrti, tri predmeta koji nosiocu daju moć da pobedi smrt. Svaki put kad čitam ovu knjigu, naježim se kad dođem do scena konačne odbrane Hogvortsa. Prosto mi je drago što nisam čitao ovu knjigu sa 12, 13, već sa skoro 30, jer bi me u protivnom emotivno uništile smrti svih onih dragih likova. Divne su knjige.

 

Sara Bladel – Zaboravljene devojke
Nakon što pronađu žensko telo u šumi, inspektori kreću u ozbiljnu potragu za zločincem. Sviđa mi se što je u pitanju inspektorka. Šta ću, subjektivan sam po tom pitanju… Moja Jelena Todorović uvek podržava koleginice (vrlo je izvesno da će njena nova avantura biti pred vama na jesen). Zanimljivo je zapravo što knjiga otvoreno priča kako se društvo, praktično do skoro, ophodilo prema drugačijim sugrađanima. Triler je skroz pristojan, ali ta pozadinska priča je stvarno dobra.

 

Teri Pračet – Neverovatni Moris i njegovi školovani glodari
Začuđujuće, ali prvi put čitam ovu Pračetovu knjigu. Nije tajna da volim njegove knjige, ali iz nekog razloga, ova mi je defintivno ušla u top 10 Terijevih knjiga. U osnovi , ovo je priča o frulašu koji izbacuje pacove iz gradova. Ali iza te površne slike, kriju se opasne zavere. A još dublje je odlična kritika društva u kome živimo. Zabavno, duhovito, odlično.

 

Robert Džordan – Ponovorođeni zmaj
Opa, stigoh i do treće knjige. Rand Al Tor stiče sve više moći. Oko Meta i Perina se šara takođe uvija. Dvanaest Aes Sedai je pobeglo iz Kule. gadna tarapana se sprema. Znam da vam ovo navedeno ništa ne znači. Čitajte serijal, uživaćete. Da, ima nekih dosadnih knjiga, ali još nisam stigao do njih.

 

Aleksandar Gubaš – Gajba
Godina je 2053. Šesnaestogodišnji Jan je na početku letnjeg raspusta, koji će provesti sa svojim robotskim drugom. Započeo je da vodi kanal na kome emituje program o krovovskim banadama, kao i zanimljivim stanovnicima gajbe. A gajba je smeštena na ušće Morave u Dunav. To je stambena konstrukcija u kojoj živi višemilionsko stanovništvo.
Biće malo i ljubavi, malo patnje, malo sreće, malo akcije…
Roman ima izuzetno dobro osmišljene detalje. Sam svet je realističan i odlično prikazan. Radnja je na momente bila isuviše razvučena.
Iako je u pitnaju YA, verovatno će ga rado čitati i stariji. Preporuka u svakom slučaju

 

To je sve što se tiče knjiga. Ali, moram da kažem da sam ovog meseca čitao i odlične stripove.

 

Bagdadski čopor  – Priča o lavovima u Bagdadu, koji su pobegli iz zoo vrta nakon bombardovanja grada. Kanda su istiniti događaji inspirisali autore. Odličan crtež i priča.
Bajke 1 i 2
Ovo je tek urnebesno. Likovi iz Bajki žive u Njujorku u današnjici. Mi, obični ih skoro, pa ne primećujemo. Dobri kralj je guverner, Snežana je nešto kao gradski menadžer (ali ne kao onaj naš, pu, pu daleko ga bilo), Zli vuk je zapravo detektiv (izgleda kao čovek), princ ide od žene do žene, Lepotica i Zver imaju bračnu krizu (nije lako održavati bračnu sreću kroz nekoliko stoleća)… Ima, čini mi se 10 knjiga.  Fenomenalna ideja, realizacija. Čitajte, uživaćete.
Kako vama ide čitanje tokom ovog divnog leta?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *