Februar zarobljen u knjigama

Pregurasmo i mačkasti mesec, dobro je prošao, svet se i dalje vrti kao ranije, ne haje za naše ludorije. Počeli smo da obaramo i vanzemaljce, to nam tek nije pametno, jer kao nas oni nagaze ima da bude veselo. No, da se vratimo onome zbog čega smo svi ovde, knjigama. Lista je kratka, ali slatka.

Krenimo redom.

 

Rick Riordan – The Red Pyramid

Riordana znate po serijalu o Persiju i grčkim bogovima. Vrlo volim te knjige i često ih preporučujem. Crvena piramida je početak serijala u kom se bavimo egipatskom mitologijom.

Brat i sestra, nakon što njihov otac raznese kamen iz Rozete u Britanskom prirodnjačkom muzeju, shvataju da sve priče o egipatskim bogovima imaju jednu dodirnu tačku. Istinite su. Da sve bude još potresnije po njih, saznaju da imaju i moći. A da ipak ne bude dosadno, tu je i pretnja o uništenju čovečanstva, kad Set ponovo zauzme mesto, koje misli da mu rođenjem pripada.

Odlična avantura u kojoj ćete saznati mnogo o starom Egiptu. Egipćane sam uvek znao površno, ova knjiga je pomogla da mi se ponovo probudi interesovanje za njih. Ogromna preporuka.

 

Kevin Dž. Anderson, Kris Karter – Dosije X, Nulta tačka

Priznajem, volim Dosije X. Dobro, nije prava reč, obožavam i onda nisam baš najobjektivniji dok treba da ocenim isti. U ono vreme sam nosio i majicu sa motivom iz serije, pogledao svaku epizodu serije i svaki film.

Vođa tajnog projekta, o do sada neviđenoj nuklearnoj bombi, gine u svojoj kancelariji u nečemu što liči na mini atomsku eksploziju. Molder i Skali se uključuju u istragu i uskoro se dešava još nekoliko sličnih slučajeva.

Realno, knjiga je vrlo rđavo napisana i šupljikava, ali kao što rekoh na početku, teško mi je zadržati objektivnost.

 

Dejan Novačić – SFRJ za ponavljače

Ovu sam knjigu dugo želeo da pročitam. Na izuzetno duhovit način, ćemo se podsetiti mnogih bića, stvari i pojava iz SFRJ. Smejao sam se sam sa sobom sve vreme, ogromna preporuka.

 

Pol Stratem – Uspon i pad

Cela istorija čovečanstva kroz deset carstava, od Akađana do Amerikanaca. Jezgrovito i jasno opisuje njihove najznačajnije odlike, vrline i mane.

Zanimljiva knjiga.

 

Goran Marković – Doktor D.

Ovo je, zapravo, knjiga o tome kako je pisac zamislio šta se dešavalo u životu Radovana Karadžića, tj.doktora Dabetića i kako su ga čuvali neki ljudi iz Službe. Ok, ali sve u svemu, ništa naročito.

 

Jim Butcher – Dreseden Files 5, Death Masks

Ponovo sam se družio sa Harijem Drezdenom, čarobnjakom iz oglasa. U toku samo jednog dana, vampir star nekoliko stotina godina ga izazva na dvoboj, angažovan je da pronađe Torinsko platno, jure ga izuzetno moćna čudovišta, ali i obični revolveraši. Nikad dosadno u njegovom životu.

Odlična knjiga, obiluje dobrim humorom, akcijom, živopisnim likovima. Nego šta, nego preporuka.

 

Jason Rohan – The Sword of Kuromori

Keni Blekvud putuje u Japan, ne bi li proveo neko vreme sa ocem. Nije ni svestan da će biti uvučen u potragu za drevnim mačem. Pri tome, japanska mitologija će oživeti pred njegovim očima. Da, znam, podseća na Rika Riordana. Zabavan tinejdžerski roman, odnosno početak trotomnog serijala.

 

To je to…

Kako vam se čini prošlomesečni izbor? Šta se kod vas čita?

Slika – Lolame

Оставите одговор