Fantastičan oktobar i fantastične knjige pročitane u istom….

Došao je trenutak da vam ponovo predstavm listu pročitanih knjiga u prošlom mesecu… Imalo je šta da se pročita. Evo, procenite sami….

Milan Aranđelović – Labudoliki Paunovi Moraju Umreti

Šta kažete na naslov? Šašavo, zar ne? Takav je ceo roman. Ovo je druga Milanova knjiga koju sam pročitao, a zapravo njegov prvenac,  i imam samo reči hvale. Pred vama je svojevrsna distopija, Srbija u relativno bliskoj budućnosti. Hm, da nije Pračet malo umešao prste u sve? Verujte mi da ovakvu budućnost niste očekivali. Specijalne crkvene trupe se staraju u o javnom redu i miru, tu je i  Beograd na hlebu i vodi, Labudoliki paunovi postoje… Ne bih da vam otkrivam radnju, moglo bi se reći da je futuristički šaljivi krimić, ali sam siguran da ćete se nasmejati i uživati u celoj priči. Posebnu draž celom romanu daju i Milanove kovanice, jadan je njegov lektor, sigurno je bio na teškim mukama. Šta da radi sa tim rečima? Kako da ih mneja kroz vremena i padeže, ili da ih jednostavno precrta? Mane su takođe zanemarljive, tako da ih neću spominjati. Preporuka.

Vladimir Vujinović – Jutarnja zvezda

Vlada je nova zvezda krimi romana na našim prostorima. Znate kad se podigne frka oko neke knjige, pa sve strepite da uzmete u ruke, jer ko će ga znati da li je knjiga stvarno dobra ili to samo prijatelji prave lažnu sliku. U ovom slučaju, bojazan je bila suvišna. Vladimir je napisao jedan skroz dobar roman. Predstavio nam je potpuno atipičnog inspektora – trči maraton, živi zdravo, obrazovan, pažljiv sa ženama, ne pije, umereni vernik. Potraga za serijskim ubicom nije laka i inspektor Filip će morati dobrano da se pomuči da sve reši, kao i da rizikuje svoju službu. Pisac odlično poznaje policijske procedure, što daje na dodatnoj autentičnosti  romana. Naravno, kao i svaki dobar roman ima po neku manu, ali o njima ne bih. Sve primedbe sam raspravio sa piscem. Preporuka

 

Ransom Riggs – The conference of the birds

Peti nastavak o čudnovatoj deci. Po mom skromnom mišljenju, ovo je jedan od najboljih serijala za decu i mlade. Avantura se nestavlja, upoznajemo nov likove. Čudnovati su i dalje u teškoj situaciji, rat je na korak od izbijanja, a možda se još opakije tajne kriju iza svega. Znam, nisam vam rekao ništa o sadržaju, ali ne želim da otkrivam išta od radnje. Mogu samo da kažem da ćete uživati. I da, ovo nije kraj, čekamo šestu knjigu.

 

Zvonimir Milčec – Zvižduk s Bukovca

Ovo je jedna od knjiga koje sam čitao kao dete i kad sam je spazio, morao sam da pročitam ponovo. Priča o grupi dečaka koji odrastaju u Zagrebu pedesetih godina prošlog veka. Zabavna, zanimljiva, ali ne toliko dobra koliko mi se činila u tom periodu. mada je bilo lepo vratiti se malo u prošlost. Hm, možda ne treba da se vraćamo mknjigama koje smo mnogo volelei kao deca, da ih ne bi čitali drugim očima….

Kazuo Išiguro – Ne daj mi nikada da odem

O ovoj knjizi sam toliko čuo i napokon je došla na red. Već sam znao o čemu se radi, tako da nisam doživeo šok, nakon čitanja pola knjige. sve vreme sm bio na granci  da odustanem. Ne znam, jednostavno se nismo našli, knjga i ja…

 

Lidija Manfredi – Švedski san

Priča o našoj ženi, koja zbog ljudske obesti i zlobe odlazi u zatvor ni kriva ni dužna. Stil pisanja mi se nije svideo, ali je tema zanimljiva. Interesantno je kako najveće nepravde dolaze iz savršenih sistema, jer se ne očekuje da bi neko želeo da ih zloupotebi.

 

Vladimir Vojvodić – Vatra nepoznatog porekla

Još jedan mladi pisac. Vatra je zanimljiv roman, i ovo je već drugo izdanje. Napisan je u stilu osamdesetih. Što se mene tiče, to je samo plus u celom doživljaju, jer volim knjige, filmove, stripove, vezane za taj period. Palp roman, što bi rekli neki. Dvojica policajaca traže nestalog mladića i put ih vodi na jug ka Meksiku. Istovremeno, neka opaka druga se pojavila na ulicama američkih gradova. Tu je i devojka, koja ima sopstvenu misiju. Sve bi bilo sjajno i bajno  da nemamo čoveka koji je živ već nekoliko stotina godina. Kakve li on ima veze s meksikom i drogama i sa našim likovima, javiće vam se ako budete čitali ovaj roman. Preporuka

Miodrag Majić – Ostrvo Pelikana

Novi Majićev roman. Više mi se svideo nego njegova prva knjiga. Takođe je jedna sudska priča, što je i logično, imajući u vidu njegvuz priofesiji. Sve se vrti oko jednog suđenja, kako je do njega došlo i koje su bile posledice istog. Ovo je pre svega dobra sociološka priča. Budite spremni na neke izuzetno teške scene, koje su opisane i više nego realistično… Preporuka

Aleksandar Novaković – Rada, Bajin/Ne zaslužujete me bednici jedni

Knjiga o sinu čuvenog Nikole Pašića. Nemoj da neko posle kaže da nije bilo mahinacija, bahtosti i obesti tatinih sinova i u ono vreme. Podnaslov  je genijalan.

Ričard Bakman/Stiven King – Trkač

Još jedan roman koji je King pisao pod pseudonimom. Znaate film Trkač u kome glumi Švarci? Sličnost između knjige i filma je minimalna. Knjiga je odlična. da me neko ipita, stavio bihe j eu rang sa 1984 i drugim distopijama. Svideo mi se način na koji je prikazao glavnog lika i njegove dileme oko učestvovanja u programu Trkača. Ogroman preporuka…

Pol Grevejak – Crvene duše

Privukla me potencijalno zanimljiva tema. Cenzura u SSSR, a sve iz ugla jednog od cenzora. Neočekivano, u knjizi sam uživao znantno mane nego što sam očekivao.- Koliko god mi je tema bila zanimljiva, sama knjiga mi je bila prilično dosadnjikava. Nisam baš zadovoljan.

Marko Vidojković – Đubre

Markove knjige ljudi ili vole ili ne vole. lično sam u ovoj drugoj kategoriji. Dobro, svidela mi se „E, baš vam hvala“. I „Đubre“ je klasičan Vidojković. Sve vreme je u fokusu neki krimos a la devedesete, ludo, brzo..  Definitivno nije moja šolja čaja, što bi rekli Englezi.

Za kraj, čitao sam ponovo „Univerzum u nevolji“, koji sam pisao zajedno sa Petrom Rapaić. vrlo sam zadovoljan istim. Ako želite primerak, javite se….

Imate li neku književnu preporuku od ovog meseca. Ili samo preporuku?

5 thoughts on “Fantastičan oktobar i fantastične knjige pročitane u istom….

Оставите одговор