Pepe Le Tvor, persona non grata…

„Malecka se udešava za mene…“

 

„Prestanimo sa udvaranjem, hajde da vodimo ljubav“

 

„Živela ljubav!“

 

„Savladajte se, madam“

 

„Većina muškaraca bi se do sad već obeshrabrila. Srećom po nju, ja nisam kao većina muškaraca“

 

„Srce  mi je slomljeno, hoću da sve zaboravim, primite me“

 

„Iako od ljubavi dobijam glavobolju, ipak živela ljubav!“ su samo neke od rečenica, koje je tokom godina izgovorio Pepe Le Tvor.

 

Ne znam da li ga se sećate? Šarmantni tvorić, francuskog porekla, uvek u potrazi za novom večitom ljubavlju. Nekako se namesti da je u pitanju crna mačkica, Penelopa. Tokom celog crtaća on pokušava da je osvoji. Bilo je i nekoliko epizoda gde bi na kraju ona jurila Pepea.

 

Pepe, fenomenalan lik, beskrajni romantik pun samopouzdanja, voli život, ali pre svega ljubav. Uvek mi je bio drag.

 

Pitate se zašto ga spominjem?

 

Sećate se crtaća Svemirski basket- Space Jam? Gledao sam ga više puta (imam čak i album sa sličicama) i svaki put sa velikim zadovoljstvom.  Prošle su decenije i neko je zaključio da bi mogli da urade nastavak. I da naravno, zgrnu gomilu love. Nemam ništa protiv, to je skroz legitiman cilj.

 

Stiže nam Svemirski basket 2!!! Jeee!!!

 

E, pa nije baš…

 

Koliko se čini, Pepe Le Tvor je nepodobna ličnost, da ne kažem persona non grata,  i dobio je šut iz filma. I to ne samo ovog, već kako se čini i budućih Vorner Brosovih crtaća. Koji je njegov zločin? Pepe propagira nasilničko i silovateljsko ponašanje. On je navalentan, hvata žene za ruku bez njihove dozvole, beskrajno ih spopada. Ne znam, nikad ga nisam tako doživljavao, uvek sam ga gledao kao romantičnog daveža, nego nasilnik. Možda je do mene, kada sam odrastao nije se dizala frka zbog crtanih filmova.
Došlo je vreme da možete da ne možete da ispričate vic, a da ne bude onoliko uvređenih.

 

Najsmešnija stvar sa Pepeom je to što njegova scena, snimljena prošle godine, sve samo ne nasilnička. Bio je u kadru sa Grejs Santo (glumica, pevačica), postavka kao Kazablanka, Pepe Le Tvor je šanker, hvata Grejs za ruku i ljubi joj istu. Ona ga zakuca za stolicu, polije vodom i odgurne do drugog kraja Rikovog (ako ne znate ko je Rik, onda obavezno pogledajte Kazablanku) kafea.

 

Time šalje jasnu poruku da ne može niko bez vašeg odobrenja da vas pipka, hvata, ljubi (ovo ne važi za babe po slavljima) i slično.  Povrh svega, Grejs je u prošlosti i sama trpela seksualno uznemiravanje. Sama kaže da joj je značilo snimanje sa Pepeom, jer na taj način bi poslala jasnu poruku svim devojkama/devojčicama, ali bi se izborila i sa nekim svojim demonima. Jasno vam je da u novom politički korektnom svetu nema mesta za takve scene. Besmisao.

 

Kad smo kod istog filma, čuvena lepotica i zavodnica Lola Bani, više nije seksi heroina (noge od dva metra, uzak struk, obline)… Neee, sad su od nje napravili običnu zečicu (zečica, kako to zvuči). Nema seksualizacije Lole. Ma važi. Treb ali da promenimo izgled Merilinke ili Žene mačke? Čekaj, čekaj, je li i to neka diskrimancija? Žena ne može istovremeno biti zgodna, lepa, pametna i svoja? Slobodno crtajte lepe i glupe, pametne i ružne, lepe i pametne, ružne i glupe, svi su oni oko nas…

 

 

Spominje se da će i Brzi Gonzeales na led, predstavlja Meksikance u lošem svetlu. Ma, zamisli… Da nabrajamo i dalje?

 

Stigosmo do nezgodne tačke u civilizacijskom razvoju.

 

Šta sad? Smatramo da neko ponašanje nije primereno današnjem vremenu (da neko ne pokrene sudski proces protiv Aleksandra Makedonskog.. Čovek je ipak vršio invaziju na druge zemlje). I dobro, hajde da obrišemo sve crtaće sa tim likom. Ili neko iz stvarnog života nam se više ne dopada. Hajde da sve njegove snimke preuredimo i da ga digitalno izbrišemo i zamenimo nekim drugim. Neki su pokrenuli akciju da se Tramp izbriše iz filmova za početak i da ga zamene nekim drugim. Što se zaustavljati na tome? Hajde da izbrišemo sve nepodobne ličnosti. Kako je krenulo, još će i Džonija Depa skloniti iz starih Pirata sa Kariba. Hajde da obrišemo i sve filmove gde se puši, pije, psuje, ratuje. Posle filmova, možemo da brišemo i dokumentarce.

 

Knjige nećemo dirati, jer njih i tako niko ne čita.

 

No, da se vratimo početku priče.

 

Ljudi opustite se malo i ne dirajte nam u Pepea, Brzog i sve ostale crtane likove, ima Svet većih problema od crtaća.
U to ime, evo jedne Pepeove epizode…
Naslovnu sliku sam pokupio sa MoronReviewes

 

 

6 thoughts on “Pepe Le Tvor, persona non grata…

Оставите одговор