Gaša šeprtlja – Gaston Lagaffe

Primećujem da vas već neko vreme nisam gnjavio sa stripovima, koje sam voleo. Mnogo ste se vi meni opustili. Čisto da vam osvežim memoriju, spomenuo sam Zagora, Bleka, Alana Forda, Mister Noa, Luna i Ninđu. Spomenuti likovi su mi bili najdraži, tako da je došao red i na one koje sam voleo, ali nisu bili u prvoj postavi.
Verovatno svi znate Asteriksa, Taličnog Toma, Hogara, Marsupilamija, Rin Tin Tina, Modesti Blejz, Umpaha Paha(dobro, možda ovog i ne znaju svi) i da ne nabrajam dalje. Bilo je u moje vreme (ah kako to zvuči) različitih strip albuma. Naravno, danas mogu da se pronađu stripovi kakve god poželite, čak i prevedeni na naše jezike. U ono vreme, pre poslednjeg rata, izbor je bio donekle ograničen, ali opet, nije da nije bilo šta da se pročita.
Danas ću pisati u Gaši Šeprtlji.
Gaša je prvi put objavljen 1957. a otac mu je bio Andre Franken. Da ne ispadne da Belgijanci imaju samo Poaroa, eto, imaju i Gašu. Na ovim prostorima je život započeo 1965.
Radnja je smeštena u redakciju magazina Spiru.
Naš dragi Gaša je jedan od zaposlenih u istoj i uvek na posao dolazi u džemperu, farmerkama i trcavim patikama. Razbarušena kosa, takođe prati taj upečatljiv modni stil. Da li možete da pretpostavite koje mu je zaduženje? Naravno da nije direktor. On radi kao lice odgovorno za odgovaranje na pisma čitalaca.
Kad kažem radi, to je vrlo nategnut pojma. On zapravo, ne želi da odgovara na pisma, a i da radi (a ko bi želeo, ako ćemo iskreno). Zato Gaša ima kreativan um. Stalno smišlja izume, koji treba da mu olakšaju posao, ali ne samo njegov, već i ostalih zaposlenih. Pretpostavljate da svaka kreativna ideja, ma koliko se činila genijalnom,  zapravo ne radi kako se očekuje i dovede do novih problema. Jesam li spomenio da naš šeprtlja  u firmi čuva i mačku i galeba? I da često spava na radnom mestu? I da svira na nekom aposlutno nemogućem instrumentu?
A sve ono što pođe naopako, a poći će naopako, obije se o glavu kome drugom nego Žmirku. On je sve što Gaša nije – vredan, radan, savestan. Jasno je da će mučenik doživeti slom živaca svaki put kada se sretne sa Gašinom genijalnošću.
Imamo i Gospodina Dirka, on je šef na magazin. Njegova je uloga da se izdire na Gašu.
Gospodin Gužvić je biznismen koji želi da sklopi neki unosan ugovor sa magazinom Spiru. Obično ne znamo šta je predmet ugovora, ali Gaša svaki put  potpuno slučajno, upropasti potpisivanje. Zato tajkun odlazi besan i često ponižen. Nemojte misliti da Gaša ima zlu nameru. Ne, nikako, on uvek želi sve najbolje, ali život je nepredvidljiv, a Marfi čeka svaku priliku da te zaskoči.
Jedan od velikih Gašinih neprijatelja je policajac koji muku muči sa Gašinom šklopocijom od vozila, te želi da mu napiše kaznu. To je auto, koji je najlakše opisati kao krš na točkovima, mada mu Gaša, povremeno uvede neke genijalne inovacije.
Da ne ispadne da baš svi mrze Gašu, ima i onih koji su na njegovoj strani.
Žića, radi u firmi preko puta Gašine. Pošto su drugari, nije ni čudo da su slični. I Žića zabušava, spava, izbegava radne zadatke, troši telefon u razgovoru sa svojim kompanjonom, pomaže mu u smicalicama.
Treba vam ljubanvi trenutak? Predstavljam vam gospo’icu Zoricu. Ona podržava Gašinu genijalnost, zato što je nežno i tanano zaljubljena u našeg heroja. Čudna je ta ljubav, a često i slepa, zar ne?
Iz epizode u epizodu, Gaša će vas zasmejavati. Njegove avanture su obično ispričane na jednoj, dve, tri strane, tako da će biti onoliko smešnih scena.
Imate sreće, naši izdavači su preveli sve brojeve, tako da ne morate da brinete  da ćete se navući, a nećete moći sve da pročitate.
Razlog zašto vam pišem o Gaši je što sam pre desetak dana otkrio da ima film. Gledao, smejao se, upoznao klinca sa Gašom, pročitao posle ponovo stripove i eto, napisao i ovaj tekst za vas.
Jeste li čitali Gašu, kako vam se čine njegova genijalnost? Nadam se da sam vas dovoljno zainteresovao da pročitate makar jednu epizodu?

6 thoughts on “Gaša šeprtlja – Gaston Lagaffe

Оставите одговор Одустани од одговора

Exit mobile version