Knjige za decu i mlade, subjektivna lista 2. deo

Svako malo viđam kako ljudi pitaju šta dati deci i mladima za čitanje. Pre neke dve godine sam napravio listu novijih omladinskih knjiga, koje su mi se svidele. Naravno, i dalje sve sa tog spiska preporučujem, Cenim da je red da dopunim spisak novim naslovima koji su mi prošli kroz ruke.
Majkl Skot – Alhemičar + još 5 knjiga
Da ne bih ulazio u sitna crevce, ceo serijal stavljam zajedno.
Džosi i Sofi, petnaestogodošnji blizanci, spletom čudnih okolnosti bivaju upleteni u izuzetno neobične događaje. Upoznaće Nikolasa Flamela, alhemičara, koji živi već 700 godina sa svojom suprugom. Ako ne ranije, sa Flamelom ste se upoznali u Hariju Poteru. Vremešni bračni par progoni Džon Di, takođe besmrtnik, čarobnjak i sluga nekih mračnih sila. Blizanci će saznati da imaju izuzetno retke aure, zlatnu i srebrnu i da je njihov dolazak proreknut pre 10 000 godina. Sve vreme će se pitati kome treba da veruju. Upoznaće i Bilija Kida, Makijavelija, Prometeja, Gilgameša, Šekspira, Marsa, Sfingu i mnoge druge likove iz mitologoije i istorije.
Samo prve četiri knjige su prevedene na domaće jezike, preostale dve ćete morati da nađete na engleskom. Velika preporuka

 

Bobi Pirs – Kradljivac Luridijuma 
Dvanasetogodišnji Vilijam će uprkos protivljenju roditelja otiči na izložbu, na kojoj je izložena najteža zagonetka na svetu. Cilindar, napravljen od mnogih delića, točkića, šrafića, koje treba okrenuti na pravi način i otvoriti isti. Vilijam će ga rešiti, iako hiljade nisu uspele i postaće razbijač šifara.. Ali nije sve ni do samo njegove sposobnosti. Ta veština će neminovno njega, njegove najmilije, ali i celu planetu dovesti u veliku opasnost. Naravno, naš dečak može sve da preokrene i da postane spasioc svega spomenutog. Postoji samo jedno mesto, gde može relativno bezbedno da praktikuje svoj talenat – Institut.

 

Olivera Karan – Priče iz čudesnog vrta
Oliverina knjiga je namenjena mlađoj publici, ali mogu i stariji da uživaju istoj. Postoji jedan vrt u kome sve biljke i životinje rastu i žive mirno, bez straha i sve vreme pričaju međusobno. Jedna uistinu lepa knjiga, koja govori o dobroti, poštovanju, radu, plemenitosti. Jedino je šteta što nije ispunjena ilustracijama.
Dž. K. Rouling – Ikabog
Nakon Harija i krimića (koji mi se nisu svideli), Roulingova se vraća bajkama. U zemlji u kojoj cveta blagostanje, pokvareni savetnici koriste mit o čudovištu, da utiču na kralja, koji donosi sve strožije i strožije zakone. Ode celo carstvo u bedu i očaj…
Odlična bajka… Posebno je zanimljivo da je svako izdanje ilustrovano crtežima dece koja žive u toj zemlji…

 

Derek Lendi – Koska Šmek
Nakon što nakon stričeve smrti na opšte zgražavanje porodice, Stefani nasledi kuću, saznaće da uz nju ide i pregršt tajni. Stric je za života, bio čudak, a družio se sa još čudnijim svetom. Tu je, između ostalih,  Koska Šmek, u svako doba nosi šešir, šal, kaput i rukavice. Periku da ne spominjem. Ispostaviće se da je on neka vrsta detektiva. A čarolije, magija i opasnosti tek čekaju našu heroinu. Već po običaju, prevedene su samo 3 knjige a serijal ima 13, 14 knjiga. Odličan.
Džordž R. R: Martin – Ledeni zmaj
Evo još jednog dobrog pisca. Možda nikad neće završiti Igru prestola, ali ima i drugih knjiga (neke ranije su mu sjajne). Devojčica upoznaje i povezuje se sa Ledenim zmajem, najređim i najmoćnijim od svih. Divna bajka, odlična i za mlađe čitaoce (ali ne suviše male).
Klajv Barker – Kradljivac Večnosti
Još jedna knjiga za decu, Koliko mi je žao što nisam na ovo naišao dok sam bio klinac. Ali dobro, bolje i kasno nego nikad. Priča o ukletoj kući, o hrabroj deci zarobljenoj u istoj, o dosadi koja ih nagoni da urade nešto što bi inače preskočili, teškim izborima, poverenju. Sjajna knjiga.
Dejvid Aalmond – Skelig
Odlična dečija knjiga. Dvanaestogodišnji Majkl otkriva neobično stvorenje u staroj garaži u njihovoj novoj kući. On upoznaje zanimljivu i donekle čudnu devojčicu iz komšiluka. Povrh svega cela porodica je pod stresom zato što je Majklova sestra, još uvek beba, u bolnici i pitanje je da li će se izvući. Kroz roman se provlače ozbiljna pitanja, život, smrt, vera… Treba da ga pročitaju i odrasli, ali pre svega deca. Odličan.

 

Čarli Flečer – Kameno srce
Džordž će slučajno odlomiti glavu sa statue pterodaktila. to će pokrenuti lanac događaja. Pre svega, shvatiće da su statue u Londonu žive i da mogu biti  ili koliko-toliko dobre ili zle. Naravno da se on sukobio sa drugom grupom. U pomoć mu priskače Artiljerac, statua vojnika iz I svetskog rata. A kad sretnu Edi, devojčicu lučonošu, koje može da vidi prošlost, sve će se dodatno zakomplikovati. Trilogija.

 

Milka Knežević Ivašković – Tarakan
Mihajlo je četrnaestogodišnji klinac, koji odrasta u Beogradu krajem osamdesetih. Voli filmove, zavoleo je i knjige. Nežno i romatnično je zaljubljen u život njegove porodice će se pojaviti neobičan gost, čiju će zlokobnost naslutiti samo Mihajlo i njegov mlađi brat. Roman je napisan za decu i mlade, ima elemente horora i fantastike, idelan za uvođenje novih čitalaca u taj žanr. Odličan roman. Pokupio je i Zabavnikovu nagradu.

 

Lejni Tejlor – Ćerka Magije
Već neko vreme nisam čitao ni jedan serijal namenjen pre svega tinejdžerkama. I eto, jedna dobra duša mi je rekla da će mi se svideti i rekoh, što da ne. Glavni lik je Kara, živi u Pragu, ide u umetničku školu, ima tirkiznu kosu i tetovaže. Govori razne jezike, ima kintu, često nestaje i vraća se sa povredama. Crta čudovišta. Ali šta ako to nisu samo izmaštani crteži, već osobe sa kojima živi, e onda je to druga priča. Opuštajuće, umirujuće, preporuka…

 

K. Dž. Doereti – Noćna škola
Vidim da je ova knjiga dostigla kultni status među mlađim čitateljkama, pa me baš zanimalo oko čega je tolika strka i frka.
Eli je u potpunom mentalnom rasulu. Brat je nestao, nju zbog ponašanja prebacuju iz škole u školu, roditelji ne mogu da joj pruže utehu i mir. Nakon što roditelji odustaju od borbe sa buntovnom tinejžerkom, upisuju je  u školu naizgled zarobljenu u prošlosti – nema mobilnih, kompjutera, eletronskih spravica, uniforme su ozbiljnih boja… Čini se da su svi učenici na neki način povezani, što na našu junakinju samo privlači dodatnu pažnju. A jesam li rekao da škola može biti i opasna?
Sve u svemu, knjiga je dobra, jedino sam pogrešnih godina i pola. Očekivao sam neku tinejdž fantastiku, a zapravo dobio nešto što nalikuje na film The Skulls.

 

Danijel Jovanović – Gospodinova kuća
Zanimljiva dečija knjiga o dečaku koji se izgubi i završi u neobičnoj kući, sa čudnim stanovnicima, iz koje je nemoguće izaći… Dobra priča, na momente malo konfuzna, ali dobra…

 

Robert Muchamore – Crash Landing
Ovog čoveka obožavam još od serijala Cherub – o deci tajnim agentima.
Ispostavilo se da je ova knjiga četvrta u nizu o rijaliti programu Rok ratovi, gde se pevači i grupe bore za svoje mesto. Vrlo brzo sam ukačio ko je ko i uživao u jednoj dobroj knjizi za mlade. Piše na koricama da je za starije tinejdžere. Verovatno zato što ima malo psovki i čak dve recimo, seksi scene. Odličan je.

 

Robert Muchamore – Killer T
Hari je došao iz Britanije u Las Vegas, i naravno da su ga prozvali Hari Poter. On sanja da postane obiljan novinar, poput majke koja je bila ratni reporter. Istovremeno, odlično razume kako funkcioniše virtuelni svet. Krenuće mu sve na bolje (ali će i to imati cenu), kada naiđe na eksplozivnu vest. Istovremeno, tu je i Čarli, genijalna devojka, koja živi u kamp kućici, a kojoj nameštaju napad domaćim eksplozivom. Pojaviće se i virus koji napada samo mlađu populaciju, ima i igranja sa genima. Knjiga će se na kraju pretvoriti u distopiju… Odlična…

 

Halme Anti – Braća metalci 
Kad sam čitao ovu knjigu, prvo sam se pitao šta je ovo, kako je napisano, šta čitam. A onda sam shvatio da je pisano za tinejdžere i da izgleda kao da je pisao tinejdžer. Kada mi se to posložilo, onda je sve leglo na svoje.
Hari iz Finske j eprinuđen da provede leto u Oslu u porodici očevog prijatelja. Pored toga, mora sobu da deli sa Vileom. Ispostaviće se da imaju zajedničke teme i snove, pre svega Hevi metal. Njihovi hevimetalski snovi počeli su da se ostvaruju kada su upoznali Iračanina Hašemija, ali situacija postaje izuzetno napeta kada u njihov život ulaze zloslutne Kobre, koje smatraju da Norveška pripada isključivo Norvežanima. Zabavan roman…
Sad mi pade na pamet, za mlađe čitaoce, preporučujem i serijal o Čarliju Bounu i sve knjige Dejvida Valijamsa… Eto, toliko od mene za ovaj put…
Naravno, uvek možete klincima da gurnete u ruku i knjige, koje smo mi čitali kao deca, ali postoji dobra šansa da će im biti užasno dosadne i da neće moći da se povežu sa likovima i radnjom.  Čitao sam nedavno neke domaće pisce (Milčec, Kušan… ) koje sam voleo kao klinac i to nije bilo to. A mogu tek da zamislim kako bi se današnji klinci sa tim povezali…
Ako imate neku preporuku da ubacim u listu, tu sam…
Slika – HisLoveNeverFails

1 thought on “Knjige za decu i mlade, subjektivna lista 2. deo

Оставите одговор Одустани од одговора

Exit mobile version