Lun, kralj ponoći

Znajući da, po godinama, imam vrlo šaroliku čitalačku publiku krećem sa pitanjem: Da li se sećate Luna (za starije od trideset i pet, šest godina) i Da li znate ko je Lun (za sve mlađe od trideset godina)?
Lun, Donald Sikret, bio je neustrašivi borac protiv zla i zlih ljudi. Započeo je život kao mafijino dete. Nakon što mu je poginuo otac, podigle su ga kriminalne vođe Braun, Majnard i Falkon, koje naziva ujacima. Poslali su ga u najbolje škole, obezbedili mu vrhunske profesore iz najrazličitijih oblast, a sve u svrhu stvaranja nepobedivog kriminalca. Zato je naš čovek stekao doktorate iz fizike, hemije, biologije(i da ne nabrajam dalje), majstor je za prerušavanje i glumu, poznaje hipnozu i ko zna koje sve veštine, borilačke i ostale. Kada je otkrio da su ujaci zapravo odgovorni za ubistvo njegovog oca, zato što je iz ljubavi želeo da se izvuče iz kriminala, Lun kreće u osvetnički pohod i postaje neumoljivi borac za pravdu. Na meti su mu bili i trgovci robljem, oružjem, drogama, snimatelji i distributeri tzv. snaf filmova, kreatori ubistvenih virusa i mnogobrojni najobičiniji kriminalci, pohlepni tajkuni i njima slični.
Često je koristio minijaturne spravice, koje bi sam pravio, za razliku od Džejmsa Bonda, koji se oslanja na ceo tim naučnika. Nije mu bilo strano ni da u nekoliko trenutka promeni boju automobila ili da izmeni izgled nekog stana u roku od odmah. Koliko je investirano u njegovo školovanje i ne čudi nas što je tako.
Da li treba reći da je i vrhunski atleta? Ako se dobro sećam, imao je čak i olimpijske rezultate (nezvanične, normalno)
Naravno, znao je i sa ženama, bile one žrtve ili pripadnice kriminalnih organizacija. Koja bi odolela Lunovoj atletskoj figuri, crnoj kosi, prosedoj na slepoočnicama, kao i čelično plavim očima? Visoku inteligneciju, šarm, duhovitost, plemenitost ću ostaviti po strani.
Da ne bi bio suviše na milost i nemilost brojnim ženama, Lun ima stalnu devojku. Znam da to nije korektno u ovo moderno vreme, da on švrlja naokolo, a da ga ona mučenica stalno čeka. Nekada se znalo koja je uloga muškarca, a koja uloga žene. Lunva družbenica je Džejn Vitington, doktor biologije, sa telom vrhunskog modela. Gde ćeš bolje?
Treći član ekipe je bivši mornar, Samjuel Mekferson. Nije mu strana upotreba Lunovih spravica, ali radije koristi snagu i pištolje razorne moći. Sličan trojac će se kasnije formirati i u romanima Ninđa.
Luna sam otkrio krajem osamdesetih, kada je on uveliko slavio dvadeset i kusur godina vladavine na tržištu one Jugoslavije.
Lun se pojavio u ediciji X-100 20.11.1059.
Priče o Lunu su imale tiraž do(čak i preko) 120 000 primeraka po broju, a ukupna prodaja se meri u desetinama miliona. Na prste jedne ruke možemo danas da nabrojimo ko ima toliki tiraž,  Neke dnevne novine, koje ne zaslužuju ni da budu spomenute imenom, po neki časopis (da ne kažem, ženski) i to je manje-više to.
Takođe, zanimljiv podatak je i da je Luna stvorio naš čovek, Mitar Milošević, ali je koristio pseudonim Frederik Ešton. Kad je bio mlađi, napisao bi roman za osam dana, a kasnijih godina za mesec. Taman je to bio i tempo kojim se Lun pojavljivao na kisocima širom SFRJ. Sredinom šezdesetih, imao je priliku da pošalje romane o Lunu na američko tržište i tako bi verovatno stekao silne novce i slavu. Na žalost, nije imao dovoljno novaca da prevede nekoliko epizoda (a ni hrabrosti da pozajmi novac), a nije želeo ni da iskoristi i zloupotrebi  resurse svoje izdavačke  kuće (kako to danas zvuči čudno, zar ne?). Šteta, mogao je Lun da postane planetarni hit i da nadmaši agenta 007 ili Itan Hant. Mada, moguće je i da nije prošao dalje jer nije odgovarao kapitlasitčkim idelaima. Lun nije prisvajao bogatstvo svojih neprijatelja. Ne, on bi tražio blago sa potopljenih brodova, koje nema vlasnika.
Po Lunu je nazvana strip edicija Lunov Magnus Strip, gde su izlazili Teks, Zagor (prvih godina, posle je prebačen u Zlatnu seriju), Kit Teler, Veliki Blek, Mister No
Ima i tridesetak crtanih brojeva, koje su radili brojni domaći strip autori.
Postoji i pevač koji se naziva Lun, kralj ponoći.
Čak i neki krimos je dobio tu laskavu titulu.
Možda Lun sa ove vremenske distance deluje smešno i naivno, ali romani sa njegovim avaturama će vam sigurno pružiti dobru zabavu.
Romane o Lunu možete čitati ovde. Nije sponzorisano, jednostavno volim tu stranicu.

14 thoughts on “Lun, kralj ponoći

  1. Читао, имао, мада сам више волео Флаша Гордона (још из Политикиног забавника који је тата куповао давних година). А онда сам пронашао француско-белгијску школу стрипа. Валеријан и Алеф Тау у Стрипотеци, Друна и Најамник, па кратке приче Мебијуса и томе слично. Наравно, били су ту и Корбен, Азпири и Колин Вилсон. Да не заборавим Хогара.
    Мада је то нека друга тема. 😉

  2. Желео сам да постанем као лун краљ поноћи тих 70 тих година имао сам 10 12 година али живот кренуо сасвим други путем још увек у својим 60 тим волим луна који много подсећа на нинџу леслија елдриђа

Оставите одговор Одустани од одговора

Exit mobile version