Mister No

Vreme je da se vratim herojima detinjstva.
Prvi u toj plejadi, kao što znate, bio je Zagor. Pored njega, čitao sam sve dostupne stripove, uglavnom Bonelijeva izdanja(Kit Teler, Komandant Mark,  Martin Misterija), Bleka Stenu (drugi najveći razbijač posle Zagora), Alana Forda(to je više od stripa), Diznija, stripove iz Politikinog zabavnika, kao i sve drugo što bi mi dopalo šaka (Modesti Blejz, Fantom, Mandrak, Dikan, Rahan, Gaša, Hogar…), romane (Ninđa, Lun – kralj ponoći, Vajat Erp…) i još mnoge druge, da ne nabrajam…
Kada sam imao deset, jedanaest godina, jedan lik se izdvojio i pridružio se Zagoru, kao omiljeni strip-junak. Ovoj neprikosnovenoj grupi, kasnije se pridružio Alan Ford. Volim da čitam svaki strip, ali prva tri mesta su nepromenjena i nakon skoro trideset godina.
Dakle, moj sledeći omiljeni strip-heroj je – Mister No.
Ko je on?
Pravo ime mu je Džerom Drejk, a nakon što je preživeo mučenje japanskih oficira zaradio je nadimak Mister No. On je Njujorčanin, koji je posle završetka II svetskog rata odlučio da napusti „civilizaciju“, te se odselio u gradić Manus u Brazilu.
Tamo radi kao pilot i razvozi turiste po Brazilu, a i dalje, ako treba(ima jedno tridesetak epizoda u kojima je napustio Južnu Ameriku i obišao Afriku i Aziju).
Mister No se ne može posmatrati odvojeno od njegovog vernog pratioca –aviona, marke Pajper. Kao i sam pilot, ovo je jedna ćudljiva mašina i može da se pokrene, samo ako znate kako. Fora je prosta – treba jako šutnuti komandu tablu.
Inače, Mister No, je najčešće švorc. Novac uglavnom troši na provod u Manausu (koji uključuje mnogo alkohola i lepih žena), kao i na popravke i gorivo za svoj voljeni Pajper.
Pilot je čovek koji se čvrsto drži svojih principa, po cenu da zbog njih i strada. Ne voli kriminal i mutne radnje, surove kapitaliste, razne manipulatore. Ako se zanemari to što je švaler, on je u osnovi visoko moralan čovek, uvek spreman da pomogne prijatelju, dami ili nekom drugom u nevelji.
Njegov najbolji prijatelj je Oto Kriger, bivši nacistički vojnik, koji kao i Mister No, mrzi rat.
Nema neke specijalne moći, nije majstor ninđicua, nije savršeni strelac. Tokom brojnih epizoda, onoliko puta je dobio batine.
Njegovi neprijatelji nisu tamo neka mitska bića, već realni ljudi – kriminalci, vođe sekti, beskrupulozni bogataši, prevaranti…
Serđo Boneli, autor ovog legendarnog stripa, rekao je da je inspiraciju našao tokom jednog od putovanja u Meksiko. Na nekom zapuštenom aerodromu sreo je zgodnog mladića u kožnoj jakni i sa pištoljem na opasaču. Momak se predstavljao kao Kapetan Vega. Leteo je po Jukatanu prevozeći životinje, povrće i razne namirnice i turistima bi samo pokazao na sedište aviona i rekao: OK, odvešću vas gde god želite.
Sve u svemu, Mister No je jedan potpuno realan lik, sa kojim se lako poistovetiti.
Na moju žalost, posle 300 i kusur epizoda, serijal je nedavno stigao do kraja, verovatno zbog pada popularnosti.
U svakom, slučaju, toplo preporučujem da pronađete neki od stripova sa ovim simpatičnim pilotom i dozvolite da vas povuče magija.
Sve skenirane epizode možete pronaći ovde.
Slika je preuzeta sa interneta

19 thoughts on “Mister No

  1. Nisi ti kriva što si tako mlada. Ko je nama kriv što smo ovoliko matori… 😀
   Možda tebi više prijaju Mange i slični stripovi? Uvek možeš da počneš d ačitaš neki od ovih starih stripova.
   Baci pogled na sajt koji sam linkovao na kraju, imaju svašta nešto. Sigurno će biti bar jedan strip koji ti odgovara…

    1. Možžda bi it se dopala Modesty Blase. Nju imaš u odeljku „strip revije“, pa uđeš u Gigante. Oni su obajvljivali Modesty u svojim broijevima, videćeš odmah po naslovnici…

 1. Ej, Šone, sad sam čula na radiju da su dani stripa u Beogradu od 25. do 27. avgusta i da ima i nekih besplatnih radionica. Verovatno ti to već znaš, ali može biti da ima i onih koji su zainteresovani a ne znaju. 🙂

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Exit mobile version