Četiri godine na WP

Ćao, drugari…
Htedoh danas da napišem nešto drugo, ali me juče WP obavestio da sam četiri godine na ovoj platformi. Ko bi rekao da je prošlo toliko?
Kada se zagledam u daljinu, tačno se sećam tog trenutaka.
Pre toga sam bio nekih šest (ili više) meseci na blogeru. Nešto mi se nije dopadao način na koji isti funkcioniše, pa sam prešao na ovu platformu.
Objavio sam dvadeset priča u roku od dva dana i čekao publiku (nedavno sam proslavio stotu priču na blogu). Mislio sam da će mene odjednom videti hiljade i hiljade ljudi, koji će  uživati u mojim pričama. Naravno, svi znamo da život ne funkcioniše tako, zar ne? I tako sam čekao publiku narednih godinu i osam meseci, sa prosekom od deset do osamdeset poseta mesečno. Šta da kažem? Tada sam bio totalni duduk za digitalni marketing (sada sam samo duduk). Zatim je došao sledeći period (zaključno sa junom prošle) godine, gde se broj pregleda sajta povećavao i šetao između sto i tri stotine i pedeset. Tek prošle godine u junu poseta je prešla dugo očekivanu cifru od pet stotina i sad sam već uslovno zadvoljan brojem pregleda (vrtim se oko hiljadu poslednjih meseci). Možda se pitate zašto pišem o ovim brojevima? Zato da bih nekim mladim blogerima objasnio da se čitanost ne postiže preko noći. Osim, naravno, ako ne uložite neki dinar u vaš blog i reklamu. Pošto većina blogera na svoje pisanje gleda kao na hobi, onda nam predstoji samo teži način. I evo šta sam naučio za ove četri godine:
– piši kvalitetno (cenim da ćemo se teško dogovoriti šta je kvalitet) i redovno
– 3P: posećuj, podržavaj i podeli druge blogere
– kontroliši ego, ne vrti se ceo internet oko tebe, poslušajte po neki dobronamerni savet
– treba da delite svoje tekstove na društvenim mrežama, ali nemojte baš ni da davite ljude
– ima toga još, ali da se ne rasplinjavam.
Verovatno svi vi, već i više nego dobro, znate ove postulate, ali nije loše da podsetimo mlade blogerske lavove.
Nekoliko lepih stvari ispratilo je ovaj moj blog.
Blog gledam kao odličnu terapiju i otklon od svega što nas okružuje. Sa jedne strane je dobro što živim u Srbiji, pa ideja uvek ima. A sa druge strane… Hm, bolje da ne ulazim u to.
Ljudi. Upoznao sam popriličan broj blogera i čitalaca. Neke poznajem samo virtuelno, a neke znam i kao prave, žive ljude, od krvi i mesa. A to je uvek poseban doživljaj. Ko bi rekao da ljudi sa interneta stvarno postoje? Pored lične satisfakcije što neko čita moja pisanija, jedna od velikih prednosti blogovanja je baš to. Upoznavanje sa novim ljudima, razmena iskustava o životu, pisanju. Često hvalim našu blogersku zajednicu. Svako od nas ima različita interesovanja, želje, ambicije, ali to nas opet ne sprečava da podržavamo jedini druge. Ne bih sada nikoga posebno navodio, nema ovde dovoljno mesta za sve vas. Hvala vam svims što postojite.
Tokom ovih godina, igrali smo se virtuelnih igrarija. Obično vrlo rado uzmem učešće u istima. Zgodan način da se još bolje upoznamo i povežemo, zar ne?
Sledeća važna stvar na mom blogu je pisanje. Zapravo, pisanje treba da bude (i jeste) najvažnije, jer bih verovatno pisao, sve i da me niko ne prati. Možda sa manjim žarom, ali bih nastavio. U početku sam pisao samo priče sa dozom humora i satire. Efraim Kišon mi je bio ogromna inspiracija. Bio sam ubeđen da ću samo takve tekstove kačiti. Međutim, napisao sam ozbiljnu, pa ljubavnu priču, došlo je i do fantastike, a na kraju sam stigao od romana Drugo carstvo. Roman je nastao uz pomoć svih vas i trenutno je kod lektora. Uskoro će se pojaviti tekst koji će se više baviti time.
Iskreno se nadam da sam napredovao kao pisac (to čitaoci najbolje znaju). U celoj priči, nisu bez uticaja bili ni vaši komentari. Bilo je komentara, koji bi me naterali da ponovo pročitam priču i  da nekada nešto ispravim, a nekada i ne. Čudna stvar su ti komentari. Nekad nas ispune kao balone, a nekad nas potpuno izduvaju. Blogovi znaju da budu odlično mesto za brušenje ličnosti i sputavanje ličnog ega.
Zahvaljujući blogu, pojavio sam se i na televiziji, što bi se reklo – izađoh na televizor i postadoh uticajna ličnost (da ne kažem influenser).
Nedavno ste bili svedoci novog početka. Ceo blog je prebačen na moj lični domen. To je nova avatura, ali nadam se da će biti zabavna. I da će dovesti do nekih novih početaka, a o tome ćete isto biti obavešteni.
Ne bih vas gnjavio previše.
Pozdravljam vas, sve moje drage čitaoce i blogere. Hvala vam na čitanju i podršci. Da vas nema, morao ih vas izmisliti…
Slika – 422737

29 thoughts on “Četiri godine na WP

 1. Честитам мали јубилеј. На жалост, са новим доменом си изгубио и прегледе. Једна мала саветодавна порука: твоја подешавања робота на старом сајту су ти још увек активна (https://shonery.wordpress.com/robots.txt) што се може негативно одразити на претрагу (гугл сматра да је дупликат, тј плагијат текстова у питању). Да би то решио имаш две могућности: или означи стари блог као приватан или у датотеци блокирај ботове претраживача (гугл, јуху, јандекс, и остали)

  1. hvala na čestitkama i na komentaru… Da, izgubio sam preglede, ali će doći novi, bar se nadam… 😀 Trebao sam to da uradim mnogo ranije, ali dobro sad… Hteo sam da ostavim još par meseci aktivan stari blog(gde s esamo nalazi obaveštenje o preseljenju), pa da ga kompletno obrišem… AKo ga stavim na private, onda niko n ebi video obaveštenje? Na koju datoteku misliš, kada kažeš da blokiram botove pretraživača?

   1. Нисам сигуран како се то ради на WP. Ја сам са Блоггер-а. Погледај у подешавањима ако постоји нешто типа Оптимизације Претраге (где уносиш кључне речи и мета ознаке) да ли постоје опције блокирања робота. П.С. Постоји још један начин – да у сваки пост убациш редирекцију, али уколико ти је блог био на бесплатном плану (а био је, јер се из адресе види) – онда ништа од тога. Ваљда има још ко са WP-а да ти да савет.

     1. Па овако је занимљивије, зар не 🙂 Шалу на страну… Волим своју приватност ( 😉 ) па због тога не остављам своје податке свугде по интернету. Још више да се манимо шале са стране – немам WordPress налог, па користим слободу која ми је дата.

     2. hahahahahah, neka, neka, sve što nije zabranjeno, dozvoljeno je… 😀

     1. Трудим се да помогнем како и где могу, поготово када видим да је неко својим трудом и залагањем то заслужио.

Оставите одговор Одустани од одговора

Exit mobile version