Oktobarska književna magija

Napokon sam uhvatio moj uobičajeni čitalački ritam, pitanje je koliko će trajati, ali dobro, hajde da iskoristimo ono što imamo. Verovatno ste navikli da šaram po žanrovima, mada se najčešće držim neke fantastike i trilera. Kažu one mudre, popularno/moderno psihološke glave da treba izaći iz sopstvene zone komfora i biti otvoren za nova iskustva.
Ima mnogo stvari koje ne bih isprobavao, ali kad su u pitanju knjige, onda sam otvoren za različite predloge.

 

Robert Džordan – Gospodar Haosa
Šesta knjiga „Točka vremena“. I dalje sam fasciniran količinom napisanog, a tek sam na pola serijala. Realno, moglo je biti kraće za nekoliko knjiga, ali dobro sad. Poslednjih 50 strana i bitka koja je opisana su zapravo jedan od najboljih delova, ne samo ove, već i prethodnih knjige. Baš sam uživao u toj sceni. Nadam se da neću morati opet dugo da čekam do sličnog ushićenja….

 

Miodrag Lazić – Dnevnik ratnog hirurga
Ovo je jedna od onih duboko potresnih knjiga. Čovek je godine proveo volontirajući u ratnoj bolnici u Hrvatskoj, a potom i u Bosni, radio beskrajne smene, spašavao koga je mogao, sa hirurškim materijalom i bez njega. U ovoj knjizi nije toliko važno na čijoj je strani bio, ali važno je da pokaže besmisao ratova. Mada, bojim se da će, uprkos onolikim knjigama, koje govore o ratnim užasima, ljudi i dalje biti najgori jedni prema drugima, zbog religije, boje kože, nacije, pola koraka zemlje… Teško štivo… Ovaj čovek je bio pravi heroj, pravi čovek, i takvima treba da se ponosimo. Na žalost, umro je prošle godine.

 

Mark Champkins – The big book of celebrity inventions
Mnoge poznate ličnosti, nisu samo poznate zbog svojih javnih poslova.. Neki od njih su i pronalazači, izumitelji. Nekad se o tome zna, a nekad ne. Znate za Majkla Džeksona i njegove antigravitacione cipele? Ali, da li znate da je Margaret Tačer u vezi sa sladoledom na točenje? Da je Stiv Mekvin pravio sigurnosno sedište? Da je Džejmi Oliver osmislio malu zgodnu kuhinjsku spravicu? To su samo neki od slavnih pobrojanih u knjizi.
Najveća zamerka mi je što nigde nije spomenuta Hedi Lamar, kao izuzetno brilijantan naučni um…

 

Sergej Lukjanjenko – Noćna straža
Ovaj serijal sam čitao davnih godina, ali sam tek nedavno uspeo da prikupim sve knjige. Onoliko sam jurio prvi deo, a bile su sumanute cene kod preprodavaca…  I onda mi se javila drugarica i rekla da je našla za neverovatno pristupačnu cenu. I kad je takva stvar, sedoh da pročitam ponovo. Imate i film snimljen na osnovu knjige, nako, tu i tamo…
Elem, među namaž ive Ini, mogu biti svetli ili tamni, u zavisnosti da li su priklonjeni dobru ili zlu. Noćna straža je sačinjena od svetlih i oni kontrolišu da se tokom noćnih sati tamni pridržavaju dogovora o kvoti napadanja ljudi, izvođenju magijskih rituala i sl. Naravno, važi i obrnuto i oni se zovu Dnevna straža. Glavni lik je Anton Gorodecki, mag skromnih sposobnosti, pripadnik Noćne straže. On patrolira Moskvom čuvajući ljude od mračnih magova, vampira i drugih slugu tame… Kada ga pošalju da interveniše kod Svetlane, potencijlano moćne čarobnice, stvari će početi da se komplikuju.  Preporuka.

 

Lejni Tejlor – Ćerka Magije
Već neko vreme nisam čitao ni jedan serijal namenjen pre svega tinejdžerkama. I eto, jedna dobra duša mi je rekla da će mi se svideti i rekoh, što da ne. Glavni lik je Kara, živi u Pragu, ide u umetničku školu, ima tirkiznu kosu i tetovaže. Govori razne jezike, ima kintu, često nestaje i vraća se sa povredama. Crta čudovišta. Ali šta ako to nisu samo izmaštani crteži, već osobe sa kojima živi, e onda je to druga priča. Opuštajuće, umirujuće, preporuka…

 

Vilijam Gibson – Neuromanser
Rečeno mi je da je ova knjiga bila inspiracija za Matrix i da treba da se pročita. Pošto volim Matrix, ( prvi put sam ga gledao piratizovanog na televiziji Politika, tek sam kasnije video lepotu snimka), morao sam da pročitam knjigu. Uh.. Skoro me nešto nije ovoliko ugušilo. Što se mene tiče, suviše konfuzno i zbunjujuće. Prepoznao sam neke sličnosti sa filmom, ali opet…  Ne, nikako mi se nije svidelo, jedva sam stigao do kraja…

 

Aleksandar Đuričić – Glogi
Biografija Nebojše GLogovca. Čuo sam raznorazne kometare vezane za ovu knjigu, i pozitivne i negativne. Što se mene tiče, skroz je na mestu. Ne znam da li je napisano tačno ili nije, to mogu da kažu, oni koji su poznavali Glogovca. Drag mi je bio u skoro svakoj ulozi i šteta što nije još poživeo, sigurno bi ostavio dublji trag u domaćoj kinematografiji,
Di Braun – Sahranite mi srce kraj Ranjenog kolena
Knjiga govori o stradanjim američkih indijanaca. Ta tema mi nije nepoznata, bavio sam se njom i ranije. Decenije prekršenih obećanja, progona, zlostavljanja, istrebljivanja… Poprilično potresno i realno prikazano. Autor se nije bavio prisilnim pokrštavanjem dece, odvođenjem u specijalne domove, namernim širenjem zaraznih bolesti. Uvek sam bio na strani indijanaca, nikad nisam želo da budem kauboj. Moj najveći šok u odrastanju je bio kad sam shvatio da se divlji Zapad dešavao relativno skoro. Kad sam bio klinac, mislio sam da je to bila davna prošlost, a ne pre samo stotinjak godina…  Preporuka.

 

Vesna Plakalović Duvnjak – Neprilagođena
Neprilagođenu godinama unazad poznajem kao Vešticu bez metle …. Uvek sam rado čitao njene tekstove na blogu…
Pre nekog vremena je objavila knjigu… Zbirka njenih tekstova sa bloga, ali i onih koji nisu objavljivani, uključujući i nekoliko priča.
Vesna priča o stvarima koje nas sve pogađaju na izuzetno duhovit način
Koliko god, na momente, bile teške teme, ova dama ih dočarava na svoj specifičan način…
Ogromna preporuka za knjigu…
I? Šta kažete? Šareno, zar ne? Oktobar je bio dobar što se tiče knjiga. A novembar? Verujte, biće još bolji, jer novembar je moj omiljeni književni mesec.

Оставите одговор Одустани од одговора

Exit mobile version