Mart 2024. kroz knjiška sočiva

Pozdrav svim knjigoljupcima.

Za sada sam i dalje u dobrom čitalačkom ritmu, te delim sa vama naslove knjiga koje su mi pravile društvo. Ne mogu se požaliti, ekipa je bila skroz dobra, kao i ceo mart, retko dobar mesec. Ako nekoga zanima neka baci pogled na poslednje dve strane irskog dnevnika. Da se vratimo književnosti, ona nas je održala, njojzi hvala.

 

 

J. R. R. Tolkien – The Two Towers + The Return of the King

Završio sam i ostatak trilogije, prvi put na engleskom. Nemam tu šta pametno da kažem, svima je poznata radnja, makar iz filmova. Vesela družina se podelila na dva dela, jedni su otišli u Mordor da unište prsten, drugi u velike bitke. I tako do konačnog kraja.

Zanimljivo je kako se jezik menja kroz decenije i kako je jedna živa stvar. Recimo, reč queer (onoliko puta je navedena u trilogiji) se u Tolkinovo vreme koristila za nešto čudno, neobično, a danas isključivo za pripadnike LGBTQ+ zajednice.

Knjige su napisane bogatim engleskim jezikom i tu čovek stvarno ne može da zameri piscu ništa. Srpski ne poznajem na tom nivou, engleski da ne spominjem. Bogat svet, sa brojnim narodima, jezicima, običajima, beskrajno maštovito. A sad ću reći nešto nisam mislio da ću ikada izgovoriti. Praštajte, ako ste ljudi. Jasno mi je zašto je nekim ljudima Tolkin dosadan i zašto odustaju od čitanja. Priznajem da je bilo opisnih delova, kroz koje sam se jedva probio, iako sam knjige pročitao 20+ puta.

Sve u svemu, ogromna preporuka, mada se neću vraćati bar nekoliko godina.

 

 

Jim Butcher – Ghost story

Stigosmo i do trinaeste knjige o čarobnjaku Hariju Drezdenu. Prethodna se završila tako što je Hari upucan i upanuo jezero. Ova knjiga počinje time što se naš junak budi u nekoj vrsti limba. Predloženo mu je da se vrati u Čikago kao duh i da reši svoje ubistvo, ako želi da pomogne i da spasi troje ljudi koje voli. Jasno vam je šta bi on mogao da izabere. Iako on misli da je prošlo samo nekoliko sati, u realnom vremenu otišlo je šest meseci. Da li će Hari uspeti da uspostavi kontakt sa svojim prijateljima, kome prvo da se obrati i ko stoji iza njegovog ubistva? Odlična knjiga, prosto mi je žao što se približavam kraju serijala, još samo četiri knjige.

 

 

Boris Dežulović – Poglavnikova bakterija

Iako mi je Dežulović godinama poznat kao javna ličnost, od Ferala na ovamo, nisam čitao njegove knjige. Ovo je zbirka priča, koje su mahom satiričnog tipa i šaljivog tipa. Vrlo sam zadovoljan, tako da ću čitati i ostale njegove knjige.

 

 

Arne Dal – Unutrašnjost

Sem Berger, inspektor u ostavci, otkriva da je u sanatorijumu, pokušava da pobegne da bi se našao negde u najpustijem delu severne Švedske u društvu Moli Blum, bivše pripadnice tajne službe. Ovaj dvojac će, dok ih traže sve policijske snage, pokušati da reši slučaj serijskog ubice.

Ovo je druga knjiga u serijalu i za sada nemam nekih zamerki. Dobar roman, sa brojnim preokretima do samog kraja. Čeka me još jedan, jer mi se čini da je u pitanju trilogiju.

 

 

Nebojša Petković – Čudnovati događaji u novogodišnjoj noći

Sa Nebojšinim pisanjem sam se upoznao pre dobre dve godine, kada sam čitao Čuvar grada. Nedavno je reizdao roman Čudnovati događaji u novogodišnjoj noći i silno sam želeo da pročitam, jer mi se činilo da bi mi se svideo. A i sam pisac mi je rekao isto. Obojica smo bili u pravu, to se retko dešava, pogotovo u mom slučaju.

Kroz dogodovištine tri, veoma živopisna lika ćemo ući (ili bar pokušati) u Novu godinu. Muškarac koji vodi poprilično dosadnjikav život, će ni kriv ni dužan upasti u i više nego neobične događaje. Devojka, lepa i oštra, će dobiti velikodušnu poslovnu ponudu. A treći lik će razmišljati da okrene leđa starom poslodavcu (koji je tek mistična ličnost). Njihove priče će se ukrštati i razdvajati, do konačnog raspleta.

Roman je fantastika sa brojnim referenvcama na popularnu kulturu, moglo bi se reći i da je u pitanju palp roman. Žene u romanu san svakog muškarca, koliko lepe, toliko i sposobne da se izbore sa svim i svačim. Nema muškaraca koji neće uživati u vrlo slikovitim opisima. Dobro, ima nekih muškaraca, koji neće biti oduševljeni, ali su oni (pretpostavljam) u manjini.

U ovom reizdanju, pisac je častio čitaoce i dodatnim pričicama, koje produbljuju likove.

Velika preporuka za knjigu.

 

Mart je došao i prošao, ali užitak u pročitanom ostaje. Kakvo je stanje kod vas?

 

Оставите одговор Одустани од одговора

Exit mobile version