April i maj, dva drugara…

April, mesec šale i dobrog raspoloženja. Nakon njega je došao maj, mesec radničkih prava. Uz sve te događaje, nije loše ni da se provuče i neka knjiga. Ne bi bilo loše kad bi čovek mogao mnogo više da čita. Još kad bi uz to bio i pogled na neko umereno toplo more. Uživancija, zar ne? Ali šta da se radi, život nije film. Mada neki kažu da je pornić, jer ima običaj da nas često, khm, khm, čak i bez predigre… Ali da ne idemo u tom pravcu.

 

Patricia Scanlan – Voices

Zbirka priča irskih manje poznatih (i nepoznatih) pisaca. A pošto sam uz Petru na čelu Nijansi, koje takođe pružaju šansu i poznatim i nepoznatim piscima, rado sam uzeo ovu knjigu u ruke. Tridesetak pisaca, kratke priče, mahom inspirisane koronom. Ima ih boljih i lošijih, mahom su drame i slično, ali sve u svemu dobra je zbirka.

 

Tihomir Jovanović – Agencija 51

Tihomir je sjajan pisac šaljive fantastike. Toplo preporučujem njegove knjige.

Elem, kako opisati ovu knjigu, a ne otkriti suviše? Ukratko, posle 2.s.r. u SFRJ je osnovana Agencija 51, koja se bavi mističnim pojavama. Baza je u prodavnici sveća i ima troje zaposlenih.

Pored humora kojim knjiga obiluje, srešćete se sa velikim (ali baš velikim) brojem likova iz popularne kulture (Tarzan, Drakula, likovi iz Tihomirovih prethodnih roman…), ali i stvarnog života (Tito, Staljin, Bela Lugoši, Mile Lojpur…). Knjiga je uživanje i velika zabava. Ogromna preporuka.

 

Mariana Enriquez – The dangers of smoking in bed

Još jedna zbirka priča. Ovog puta iz Argentine. Priče su mračnije, neke su više ili manje horor, ali su skoro sve fantastika. Dobre su priče, uživao sam u čitanju, posebno su mi se svidele – priča o ženi koju uzbuđuje slušanje srčanog ritma i o nestaloj deci koja su se vratila. Odlična zbirka.

 

Aleksandar Tešić – Buđenje Svarogovo 2

Tešića rado čitam od trenutka kad se pojavio na našoj sceni.

Sad sam stigao do poslednje, desete knjige iz serijala Kosingas. Za razliku od devete, koja mi je bila malo naporna za čitanje, ova je bila odlična. Marko i Gavrilo su na putu starim bogovima, koji se plaše da će ostati bez svog mesta u svetu. A ne žele da se priklone Jednobogu i zauzmu mesto kao neki od njihovih svetaca. Neće biti lako našim junacima da se izbore sa sa brojnim opasnostima.

Preporuka.

 

Svetislav Filipović Filip – R.U.R.

U pitanju je šaljivi SF roman. Radnja se dešava na ostrvu Munze Konza, gde se prave roboti od specijalne kolodine smeše. Ali roboti će se u nekom trenutku pobuniti protiv svojih tvoraca. Knjiga ima brojne reference pre svega na SFRJ pop kulturu, rečnik je malo sočniji.

 

Nikolo Makijaveli – Vladar

Dugo sam zaobilazio ovu knjigu, iako sam imao želju da priočitam. Makijaveli je objasnio kako svaki Vladar treba da se ponaša da bi zadobio, ali i sačuvao vlast. Iako je pisana pre onoliko godina, može biti primenjiva i na sadašanje vreme. Ali ne samo ako ste predsednik države, već i ako ste neki šef ili menadžer ili slično. Zanimljivo.

 

Victor McQueen – The 10 worst serial killers

Za kraj jedna knjiga sa lakim temama. Deset serijskih ubica sa različitih meridijana. Interesantno štivo.

 

Jason Rekulak – Hidden pictures/Teddy

Primetio sam da poprilično hvale ovaj roman, pa rekoh da vidim o čemu s eradi. Čitao sam nedavno drugi roman ovog pisca i vrlo mi se svideo.

LM, Melori je bivša atletska nada i trenutno je na programu odvikavanja od narkotika. Srećom po nju, dobila je odličan letnji posao. Treba da čuva predškolca Tedija i da ga polako priprema za školu, dok su njegovi roditelji na poslu. Mlada i vesela porodica se nedvano doselila u te krajeve, žive u lepoj i prostranoj kući sa bazenom, a Melori je dobila šupu za alat, koja je prerađena u simpatičnu garsonjericu. Sve se čini idiličnim. Jedino što kvari idilu su Tedijevi crteži, kao i tvrdnje da razgovara sa nevidljivom prijateljicom, koja bi mogla biti bivša stanarka kućice u dvorištu, slikarka nestala pre osamdeset godina.

Knjiga je malo horor, malo triler. Glavna fora su crteži, koji se nalaze u knjizi i koji nam pričaju parallenu radnju.

Vel’ka preporuka.

 

Stiven King – Institut

Možda ste primetili da izuzetno volim Stevu Kralja i da nisam uvek potpuno subjektivan kad je on u pitanju.

Dvanaestogodišnji Luk je genije, već je prošao prijemni za dva najprestižnija američka fakulteta. Koji li će izabrati? Tokom noći, maskirani vojnici ubijanju njegove roditelje i otimaju dečaka. Budi se u prostoriji koja samo liči na njegovu sobu; Došao je u Institut. Ispostaviće se da oni otimaju decu koja imaju telekinetičke ili telepatske sposobnosti. a sve zbog nekih, samo njima znanih, ciljeva.

Roman nije loš, ali mi jednostavno nije bio ništa specijalno. Nema veze što je ovo već više puta ispričana priča, i nije nezanimljiv, ali opet, nisam potpuno zadovoljan.

Dobri su meseci, dobre knjige (iako sam čitao osetno manje nego uobičajeno), šta jedan običan čitalac može drugo da poželi…

Toliko od mene. Šta se lepo čitalo kod vas?

Оставите одговор Одустани од одговора

Exit mobile version