Bolje biti visok i lep, nego nizak i lep…

„I dalje odgovorno tvrdim da je sve mnogo lakše vama visokima. Još ako ste iole lepi, život vam je bajka“, progunđao je Duško.
„Ma, hajde“, branio se njegov najbolji prijatelj Mile. „Nije baš tako.“
„Sigurno? Evo baš sad, stojimo na istom mestu. Ti si visok i sav presijavaš zlatno, a ja sam nizak i crn. Kad tebe vide, ljudi kažu: Vidi ga kako je visok i lep i zgodan. A kada pogledaju mene, obično kažu: Jao, što je simpatičan ovaj mališa.
Mile se nasmejao na ove Duškove reči, mada je nesvesno stao tako da se sunce odbija o njegove zlatne vlasi i stvara oreol svetlosti.
„Preteruješ, dragi prijatelju.“
Duško je samo prezrivo frknuo.
„Dobro, možda si i u pravu. Jeste nekada…“
Duško se zagrcnuo.
„U redu, često mi je od pomoći to što sam visok i naočit. Ali i tebi je, ako ćeš iskreno, sasvim dobro“, nastavio je Mile razdragano. „Moraš li da potežeš tu priču kad je ovako lep dan?“
„Ubi se od lepote“, mrzovoljno je odgovorio Duško. „Ne vidim šta ima lepo u ovom zimskom danu.“
„Šta ima lepo u zimskom danu? Postoji li lepše godišnje doba lepše od zime?“, skakutao je Mile od čiste sreće, a sve vreme je do kolena propadao kroz sneg.
Duško je gledao prijatelja nekoliko trenutaka, a onda odmahnuo glavom.
„Čuj, najlepše godišnje doba. Ma šta mi napriča. Samo led, zimoća, vlaga. Najradije bih sav ovaj silan sneg posmatrao kroz prozor iz tople prostorije, udobno zavaljen u gomile jastuka. Nisu ni ostala godišnja doba mnogo bolja, možda proleće na momente, ali zima je posebno odvratna.“
„Baš si ti neki namćor, mora da si danas ustao na pogrešnu stranu“
„Mile, mogu da potpišem da ti voliš zimu samo zato što si visok.“
„Ne vidim kakve veze ima zima sa visinom“, čudio se Mile.
„Evo sad ću ti lepo i jednostavno objasniti, pa ti kaži da li sam u pravu.“
Mile je nestrpljivo iščekivao objašnjenje.
„Vidiš, Mile, ti si afganistanski hrt i kad ugaziš u sneg, bude ti najviše do kolena. A ja sam jazavičar i kad ugazim u isti taj sneg, zalede mi se i zvonca i visuljak. Je li ti sad jasno da je mnogo bolje biti visok i lep, nego nizak i lep?“

19 thoughts on “Bolje biti visok i lep, nego nizak i lep…

 1. Blogabilna87 – Rodjena na prvi dan proleća 1987- e u Vršcu, gradu Sterije, vina, košave i još koječega upečatljivog. Godinama sam želela da se zovem Vesna ( po slovenskoj boginji proleća), ali sam shvatila da mi ime koje mi je dato ne treba menjati. Reči me vole isto koliko i ja njih. Društveno - jezički smer u gimnaziji i studiranje prava to potvrđuju. Blog pokrećem iz više razloga, a jedan od bitnijih je da osnažim samopouzdanje. Nekada sam želela da promenim svet, a sada mi je sasvim dovoljno da ja postanem bolja osoba. Ljubitelj sam prirode i sakupljač dobrote.
  Blogabilna87 каже:

  Meni se sve tvoje priče sviđaju…Tako da znaš ? Ja sam smotana sa WordPress-om, pa nikako da namestim blog,ali biće za koji dan . Hvala još jednom na podršci ?

 2. herrmomonews – Tamo gde sve je super, zdrava hrana, čista voda, divna priroda, sve je okay, osim politika. – Da mi je znati u koju li tačku graniče svetlost i tama.
  herrmomonews каже:

  …definitivno, bolje je biti visok i lep.

  1. Shonery – Beograd – Kao i mnogi, nosilac brojnih uloga. Pisac je samo jedna od njih... :D
   Shonery каже:

   Nisam ni sumnjao da ćeš to reći… I ja bih voleo da sam visok i lep… ?

   1. herrmomonews – Tamo gde sve je super, zdrava hrana, čista voda, divna priroda, sve je okay, osim politika. – Da mi je znati u koju li tačku graniče svetlost i tama.
    herrmomonews каже:

    Shony prvi Veliki, imas velicinu, no sikiriki…lepo pises te futuralije.

   2. herrmomonews – Tamo gde sve je super, zdrava hrana, čista voda, divna priroda, sve je okay, osim politika. – Da mi je znati u koju li tačku graniče svetlost i tama.
    herrmomonews каже:

    Shony Najprvi Veliki.

 3. Haaha tako smo nedad rekli ko klinci da se patuljci uvijek smiju jer ih trava škaklja po zvoncima ???

  1. Shonery – Beograd – Kao i mnogi, nosilac brojnih uloga. Pisac je samo jedna od njih... :D
   Shonery каже:

   Hvala, ne znam kako bi se moj pas složio sa tobom, pošto spada u te niskopodne… 😀

 4. Повратни пинг: Maksimilijan Džons - N. P. Shonery

Slobodno napišite komentar... Cancel reply

Exit mobile version