Deset, a možda i više, omiljenih filmova…

Primetio sam da kad ne pišem priče, ovde uglavnom objavljujem tekstove vezane za knjige.
Pošto knjige nisu moja jedina strast, napisao bih reč, dve o filmovima koje volim. Na ovo me pokrenula neka igrarija sa FB, gde smo deset dana kačili samo po scenu iz dragih nam filmova, bez ikakvog objašnjavanja…  Sad ću ipak reći reč, dve o filmovima koje predstavljam, a dodao sam i zanimljivu činjenicu za svaki.
Predstavljam vam deset filmova, koji su mi posebno dragi. Naravno, ova lista bi mogla da se proširi onoliko, ali će biti dovoljno za početak.
Ben Hur 
Krajem osamdesetih, kada sam prvi put gledao ovaj film, imao sam nekih desetak godina. Bio sam u bolnici u Zagrebu (pošto sam živeo u istom) gde su me lečili od bronhitisa. Naravno da mi je bilo dosadno i da sam čitao sve što mi padne šaka. Tako sam u nekim novinama pročitao da će se tih dana na prvom programu (a tada ste imali samo dva televizijska programa) emitovati film, koji je u tom trenutku imao  najviše Oskara. Pitao sam sestre da li postoji mogućnost da ga pogledam u zajedničkoj prostoriji. Pri tome trebao je da se završi u neke sitne sate. Sestra je uradila nešto fenomenalno, u moju sobu je dogurala na kolicima ceo TV. Bio sam oduševljen i uspeo sam da izdržim da pogledam film do kraja. Poslednjih godina čujem da je film ultimativni gej klasik, ali mi to ništa ne smeta. I dalje obožavam ovu verziju.
Za potrebe snimanja scene sa trkom kočija, iz Jugoslavije i sa Sicilije je uvezeno sedamdeset i osam konja.

Zelena milja
Stivena Kinga ili po naški, Stevu Kralja, čitam vrlo rado i obično sam veoma pristrasan kada su u pitanju njegove knjige. Što se tiče ovog filma, apsolutno ga obožavam, koliko god da je težak i što udara kao brzi voz.
Za potrebe filma je korišćeno petnaest miševa, svakog su trenirali mesecima da bi izvodili drugačiji trik

Povratak u budućnost
Šta reći o ovom filmu? Pogledao sam sve delove dvadesetak puta i svaki put uživam. Inače, prva dva dela sam gledao dok smo živeli u Zagrebu. Znao sam da se očekuje treći, ali je ubrzo počeo onaj omanji oružani sukob (što bi rekle neke meuračunljive ličnosti sa ovih prostora). Treći deo sam pogledao tek negde pred kraj devedestih, kada sam na isti natrčao u lokalnom(okolina Ćuprije) video-klubu. Koliko sam samo bio srećan.
Scenaristi su prvo mislili da od frižidera naprave vremeplov, ali kada su zaključili da bi se deca možda zatvarala u isti,  ubacili su auto.

Dobro jutro, Vijetname
Odličan film, kao skoro svaki film gde se pojavljuje Robin VIlijams. Kakav je to bio glumac.  Doneo toliko smeha, a sam bio užasno nesrećan… Film sam prvi put pogledao negde u Dalamciji u otvorenom bioskopu. Ali ne, nisam sedeo u bioskopskoj stolici. Sedeo sam sa grupom klinaca na grani bora, koji je bio tačno nasuprot platnu. Fenomenalan doživljaj.
Neke scene su snimljene samo za potrebe najave ( da ne kažem trejlera), da bi potencijalnoj publici film izgledao što je moguće više kao ratni film

https://www.youtube.com/watch?v=ZvBNLYkRsOE

Život je lep
Film ispunjen najdivnijim emocijama, upakovanim u opori humor. Malo sam se smejao, malo plakao. Benini je izuzetan u filmu, i kao glumac i kao režiser.
Poslednja zagonetka u filmu zapravo i nema rešenje.

Proleće, leto, jesen, zima, i opet proleće
Tek kada sam pogledao ovaj film, tada sam prvi put čuo za koreanskog režisera, pod imenom Kim Ki-Duk. Od tog trenutka sam postao iskreni zaljubljenik. Ovo je jedan od filmova, koji su jednostavno lepi i nakon gledanja istog imao sam osećaj pročišćavanja duše, karme, misli, čega hoćete.
Koreanska verzija filma je duža od međunarodne za sto sekundi.

Pirati sa Kariba
Samo ću reći da obožavam sve nastavke i silno uživam u svakom minutu ove priče. Naravno da sam navukao i klinca na ove filmove, pa ih gledamo bar jednom godišnje, obično za novogodišnje praznike.
Robert de Niro je trebao biti Džek Sperou, ali je odbio ulogu, misleći da će film biti promašaj. Hvala mu na tome, jer Džoni Dep je brilijantan u ovoj ulozi.

Hari Poter
Na knjige sam se navukao u svojim ranim dvadesetim i ostao nepokolebljivi ljubitelj i knjiga i filmova(sa izuzetkom Ukletog deteta, ta je knjiga definitvino višak). Živela magija.
Robin Vilijams je molio da dobije ulogu Hagrida, ali je odbijen jer nije bio Britanac.

https://www.youtube.com/watch?v=ECrdR9F45rY

Sedmorica veličanstvenih 
„Boškić, a je li ti voliš kaubojce?“, pita često Dragan iz Državnog posla.
Ovo mi je najdraži vestern, radnja, muzika, glumci, sve je odlično. Sećate li se kada su puštali kaubojce nedeljom, posle emisije Dozvolite da se obratimo?
Jedna od knjiga iz serijala Mračna Kula, Stivena Kinga, je bila inspirisana ovim filmom.

Gunisi
Jedan od najdražih filmova mog detinjstva. Koji dečak ne bi želeo ovakvu avanturu?
Mapa sa zakopanim blagom je poprskana pravom ljudskom krvlju.

Sad bih mogao da nabrajam filmove do 101 i nazad, ali vas neću gušiti.
Kako vam se čini ova lista?
Slika – Geralt

2 thoughts on “Deset, a možda i više, omiljenih filmova…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *