Nepopularna mišljenja – book tag

Došla je na red još jedna blogerska igrica. Neki ih vole, neki ne. Meni su zanimljive iz jednostavnog razloga. Dozvoljavaju mi da blogere koje rado čitam, sagledam iz nekog drugog ugla.
Ko me naterao da ovo pišem? Dama, koja se bavi fantastikom i to odlično radi. Verujem da znate njenu stranicu – Fantasy by Sofia.  Dala mi je nezgodan zadatak da o  hvaljenim knjigama, kažem jednu, dve, tri loše reči…
Morao sam da malo više mozgam o knjigama koje ne volim, jer obično čitam ono što mi se dopada. Nekada sam knjige čitao do kraja, bez obzira na sve, sada prekidam ako me ne kupi do 50. strane.
Pitanja su nezgodna, pošto ranije nisam razmišljao o njima.
1 – Popularna knjiga ili serijal koji se tebi ne sviđa
Maestra, iz nekog razloga na sajtu Goodreads ima ocenu od 2,8 od 5. Da mi je samo znati zašto? Kada sam video da je predstavljena kao Talentovani gospodin Ripli, pomislio sam da će to biti čitalački užitak, međutim – šipak.
2 –  Knjiga ili serijal koji se tebi sviđa, a koji drugi ne vole. 
Serijal o Darenu Šanu. Jeste vampirska priča (znam, otrcana tema) i da, serijal je za decu i tinejdžere, ali sam navučen na celu priču. Pročitao sam prvih devet knjiga, a ostale ću jednom kada natrčim na njih. Ne mogu da čitam u elektronskom formatu (sedeći za kompom), bar dok ne kupim neki čitač.
3 – Ljubavni trougao u kojem je glavni lik završio s pogrešnom osobom ili popularni fikcionalni par koji ti se ne sviđa
Romeo i Julija. Volim Šekspira, ali njihova ljubav mi je daleko od romatične. Dvoje klinaca, koji oboje završe mrtvi? Ne, defintivno mi se ne dopada.
 
4 – Popularni žanr koji retko kad uzimaš u ruke.
Ljubići, erotski, da ne kažem „ženskaste“ knjige. Dalje, krimići tipa Midsamer i Agata Kristi. Nije  da ne pročitam ni jednu takvu knjigu, ali ih obično izbegavam. Knjiga koja odmah nema nekoliko mrtvih na prvih 10 strana, nije knjiga…
5 – Obožavan fikcionalni lik kojeg ne voliš
Hm, ovo mi spada u teža pitanja. Artur Dent. Ma koliko obožavam Autostoperski vodič kroz galaksiju, Dent me poprilično nervira tokom skoro cele knjige. Takođe i Frodo Bagins.
 
6 – Popularan autor koji ti iz nekog razloga ne leži.
Dejan Stojiljković. Po žanru, koji piše, sve su predizpozicije da će mi se dopasti. Ali ništa. Iz nekog razloga mi se ne dopadaju njegove knjige.
Agata Kristi – jeste klasik, ali  ne mogu da čitam njene priče.
7 – Popularan knjiški kliše koji ti je dosadio (npr. „izgubljena princeza“, korumpirani vladar, ljubavni trougao itd.)
Ona jadna i slaba, a on oličenje svih njenih snova. Bum, tras i gotovo.
8 – Popularan serijal koji ne planiraš da pročitaš.
50 nijansi. Nisam ni počinjao da se bakćem sa tim čudom. Pokušao sam da pogledam prvi nastavak filma i zaspao posle 20 minuta.
Instrumenti smrti – pročitao sam prvu knjigu i cenim da mi je dovoljno, preskočiću sledeće dve.
9 – Izreka kaže: „Knjiga je uvek bolja od filma“. Međutim, koja filmska ili TV adaptacija ti se više svidela od knjige?
Narnija. Obično kažem da nema filma koji je bolji od knjige.
Međutim, u slučaju Narnije nije tako. Od nekoliko knjižica skromnog obima, napravili su odlične filmove.
Sofia, je tagovala mene, moj je red da obeležim troje sledećih. To je već malo teže,  pratim 100 i kusur blogera i uvek sam u dilemi koga izdvojiti.
Voleo bih da pročitam vrcave misli naših baba i deda.
Da li bi Kap Mastila, mogla da nakapa neku rečenicu?
Možda bi i Pixel želeo da se priključi?
Da vidimo dokle će nas odvesti ova igra…

26 thoughts on “Nepopularna mišljenja – book tag

 1. Pročitaj Instrumente smrti, makar pokušaj. ? Treća knjiga je najbolja. ?? Pa onda javi šta misliš. ? A što se tiče 50 nijansi sive, nemoj da sudiš knjizi na osnovu toga što misliš da je samo erotska. ? Ima tu više nego što meets the eyes. ?? Kad dođeš do druge i treće, biće ti jasno. ? Prvi film jeste apsolutno sr**nje, drugi je tek nešto bolji. ? Zato što, opet, grebu samo po površini. ?

   1. Meni je bila brutalna priča iza Kristijana. ? I to je poenta čitavih knjiga. ? No, sasvim je razumljivo da ne mogu svi isto da vide. ? Ali Instrumente smrti moraš pročitati. Skroz je maštovita, ali i vickasta. ?

    1. Pročitao sam prvu knjigu instrumenata i iako mi je bila simpatična, nsiam imao željui da uzimam druge dve iz biblioteke. Sad, mislim da ću im dati šansu prilikom sledećeg odlaska u biblioteku… 😉

  1. Nema ništa mnogo protiv komercijale, ali nijenase meubiše. Moj agospođa ej luđa od mene, naterala je sebe da pročita sva 3 dela, istini za volju, na preskakanje… 😀

 2. Šone, zanimljiva igrica, a i tvoji odgovori su veoma zanimljivi. 🙂 Zahvaljujem se na predlogu za učešće, međutim, na većinu ovih pitanja nemam odgovore, da l’ zato što ne pratim serijale, da l’ zato što nemam omiljene likove, da l’ zato što ne gledam/ne čitam ono što se smatra popularnim… tako da neću učestvovati.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *