Čitaonica, jul 2018.

Eto nama i jula. Na moju neizmernu žalost, baš i nije onakav kakav bih voleo da bude. Nigde sunca, samo neko sivilo i vlaga. Kao da smo nekom severu. Da nije ovih lepih knjiga koje ću vam najaviti, ne znam šta bih radio sam sa sobom. Za divno čudo, ovog julskog petka mogu da vam ponudim vrlo zanimljive naslove.

Znam da se poslastice čuvaju za kraj, ali odmah na početku dajem vam jedan slatkiš.

Asteriks

Ima li nekog da ne voli simpatičnog Gala i njegove dogodovštine?

Čarobna knjiga je odlučila da objavi sve epizode, koje su objavljene kao i one koje još nisu prevedene na srpski. Sve će biti spakovano u dvanaest tvrdokoričenih tomova, gde će svaki imati po tri epizode. Sad izlazi prvi, ali će se vrlo brzo pojaviti i dvanaesti. U avgustu ide drugi, ali idemo polako. Do kraja 2020. imaćemo zadovoljstvo da držimo u rukama sve Asterikse. Inače, u prvom tomu dobijamo epizode Asteriks, galaski junak; Zlatni srp i Asteriks i Goti.

Što se tiče prvih dvadeset i sedam epizoda, korišćen je prevod Đorđa Dimitrijevića, a on ih je ponovo pregledao i sredio. Epizode koje nisu prevođene na srpski, prevešće Melita Logo Milutinović.

Eto nečega što će većina nas želeti da ima u svom vlasništvu, zar ne?

Izdavač – Čarobna knjiga

Princ Lakrdijaša – Mark Lorens

Eto početka trilogije: Rat crvene kraljice.

Crvena kraljica se tokom svoje duge vladavine u tajnosti borila protiv sila koje se kriju iza prestola i država (lepo kažu teoretičari zavere da tamo neki iz senke vuku sve konce na svetu). Ta mračna sila želi vise od pukog osvajanja zemalja i bogatstava. Njeno najjače oružje je Mučaljiva sestra, većina ne može da je vidi i o njoj se skoro i ne priča.

Džalan Kendet je unuk Crvene Kraljice i može da vidi Mučaljivu sestru. Pošto je pijanac, kockar i zavodnik, nije baš najomiljeniji član kraljevske porodice, te ga mnogi smatraju nebitnim. Džalan je zadovoljan takvim odnosom. Istovremeno se pretvara da njegova grozna babuskera ne postoji. Rat protiv nemrtvih se bliži i Džalan gaji nadu da to neće uticati na njegov život. Silno greši.

Sudbina će mu se ispreplesti sa severnjačkim ratnikom Snorijem van Snagsonom. Da bi raskinuli moćne čini, kreću na neizvestan put prepun opasnosti, lakih žena (khm). Džalan će shvatiti da su on i Severnjak samo pešaci, a da Crvena kraljica i dalje suvereno vlada tablom.

Izdavač – Laguna

Peto godišnje doba – N. K. Džemisin

Ne postoji kraj priče, jer tamo gde je kraj jedne, tu je početak druge. Ljudi umiru, rađaju se novi, carstva se stvaraju i propadaju i tako do kraja vremena, ma kad stigao taj kraj.

Esun živi običnim životom u malom gradu. Jednog dana se vratila u svoj dom samo da bi saznala da je njen muž počinio stravičan zločin i oteo njihovu ćerku. Istovremeno, carstvo Sanze propada jer je najstariji i najveličanstveniji grad uništen činom osvetničkog ludila. U samom srcu kontinenta, poznatijeg kao Mir, stvorio se blistavocrveni zasek, koji izbacuje ogromne količine pepela. Možda sunce bude zaklonjeno mesecima i godinama.

Esun ništa ne pogađa. Što se nje tiče, svet može i da se raspadna na atome, ali ona će naći svoju ćerku.

Izdavač – Vulkan

Magija Vaserne, Znak rata – Ognjen Tomić

Ovaj mladi čovek imao je promociju svoje knjige pre nekoiko dana i svi izveštaji kažu da je  prošlo kako treba. Ovo je prva knjiga mlađahnog autora, i u ime redakcije AVKF, želimo mu svu sreću (i više od toga).

Predstavljam vam prvu knjigu njegove trilogije.

Ognjen je zamislio svet Vaserne kao feudalno društvo u kome žive različite intelignetne rase u kakvom-takvom miru i redu. A sve pod nadzorom Zmajeva, koji su istovremeno i zaštitnici. Magija je ravnopravna sa ostalim granama nauke.

Mladi kralj Rigion, suočen je sa brojnim problemima. Jedan od najodanijih očevih prijatelja je, iz samo njemu znanih razloga, podigao ustanak. Sever napadaju vilenjaci.  Povrh svega, sa istoka, iz pustoši, stižu glasine o tajanstvenom gospodaru Natilu. Neki tvrde da je običan razbojnik, dok drugi sumnjaju da je crni mag.

Nevolje Rigiona, kao i majstora-maga Arčijusa postaju veće i veće otkrivanjem demona-špijuna, koji mogu preuzeti tuđa obličja. Kralj i njegovi dvorjani shvataju da više niko nije bezbedan.

Izdavač – Argus Books&Magazines

 

Sitničarnica „Kod srećne ruke” – Goran Petrović

Evo ponovnog izdanja knjige koja je pokupila brojne nagrade – Ninovu nagradu, Vitalovu nagradu, Nagradu Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu. Da se ne bih pravio suviše pametan, evo šta drugi kažu o istoj:

„Između istine i obmane, između zanosa i podsećanja, Goran Petrović je napravio tačno onu ravnotežu koja dozvoljava da ono što je istorija, ili naše sopstveno iskustvo, deluje da može biti samo u književnosti, a ono što je samo književno i izmaštano kao da se nama samima dogodilo.“ Aleksandar Jerkov

„Da Goran Petrović nije Srbin već Južnoamerikanac, odavno bismo ga slavili kao novog Garsiju Markesa.“ Sonntags Zeitung – Cirih

„Izgleda da nam valja otići na Balkan da bi nam se vratila vera u snove, fantazije i u šaputanja koja struje iz biblioteke. To je pomisao koja nam dolazi na um kada pročitamo knjigu, ludu i čarobnu, srpskog pisca Gorana Petrovića.“ Lire

„Ovom knjigom Goran Petrović je uspeo ono što se retko kada postiže: da izvaja jedno od najsavršenijih dela koja čine takozvanu apsolutnu književnost.“ La Jornada

„Da li književnost može da promeni stvarnost? Da je izmeni i zameni za bolju? Da li stvarnost nastaje čitanjem?“ Frankfuter Allgemeine Zeitung

Izdavač: Laguna

 

Vampiri u Srbiji u XVIII veku

Ovo je knjiga koja bi mogla biti zanimljiva svim ljubteljima vampira. Objavljena je davne 1732. u Lajpcigu i značajna je zbog toga što o Srbima iz tog perioda i tako nema previše svedočanstava, osim onih koji se tiču vojske ili politike. Poslužila je i kao predložak za neka savremena književna dela. Hm, bar jedno mi pada na pamet.

Dokumentovano i detaljno saopštenje o vampirima ili ljudskim krvopijama, koji su se ove i prethodnih godina pojavili  u Kraljevini Srbiji. Knjiga pruža detaljan opis verovanja o bićima na granici dva sveta. S jedne strane može da se posmatra izvorom za proučavnaje srpskih običaja i verovanja. A sa druge strane priča o susretu dve kulture: zapadnoevropske – oličene u liku austrijskih oficira i srpske, predstavljene kroz likove domaćeg stanovništva.

Izdavač – Službeni glasnik

Štancovanje para – Teri Pračet

Rekao sam na početku – Evo poslastice. Heh, evo i još jednog slatkiša za kraj. Sa književnim slatkišima i tako ne može da se pretera. Što se mene tiče, svaka Pračetova knjiga zaslužuje posebno mesto. Šteta što nas je napustio suviše rano.

Još jedan u nizu romana o Disksvetu.

Bivši prevarant Vlaža fon Lipvig našao se na čelu ankmorpške Kraljevske kovnice i susedne banke. Posao za ceo život, zar ne? Samo je pitanje koliko će život trajati.

Šef računovodstva je vampir. Kovnica posluje sa gubitkom. Tristogodišnji čarobnjak želi da mu otme devojku (eh, ti pohotni i potentni matorci). Vlažu možda ščepa i Esnaf ubica. Mada oni nisu jedini koji žele njegovu smrt.

A povrh svega, mora svakog dana da izvodi u šetnju predsednika upravnog odbora.

Izdavač – Laguna

Stigosmo do kraja današnjeg teksta. Uživajte u letu, more, Ada, bazen (Nemojte ni da pomišljate na nas zatvorene, kao veslači na galiji, u memljivom podrumu redakcije). Uživajte i u ovim divnim knjigama i samo BEZ PANIKE.

Članak je imao premijeru na portalu Autostoperki vodič kroz fantastiku.

2 thoughts on “Čitaonica, jul 2018.

Оставите одговор