Majska autostoperska čitaonica – strana izdanja

Hola, como estas, moji dragi blogeri? Kako žene (muževi), deca, kućni ljubimci? Nadam se da ste svi dobro i da uživate. Uvek sam u dilemi koju knjigu sa trulog zapada da vam predstavim. Uz teške muke, izvršio sam određeni odabir. Naravno, očekujem da vam se dopadne.

Season of Storms – Andrzej Sapkowski

Da odmah udarim u glavu, tako je najbolje. Znam da ima mnogo poštovalaca Vešca. I sam pripadam tom šarenom i raznovrsnom plemenu.

Sapkovski nam ovog puta donosi priču čija je radnja smeštena u vreme kada je Geralt od Rivije, među (ne)prijateljima poznat kao Veštac, bio na počecima svoje istrebljivačke karijere.

Glas o Geraltu, kao ubici čudovišta, širi se nakon što je ubio Idra, čudovište nalik na ogromnu bubu. Tom prilikom je koristio ljude kao mamac i na žalos’ (njihovu pre svega), nije uspeo sve da ih spasi. Kako mu je skočila reputacija, tako je i podigao cene svojih usluga (dobro je da razmišlja tržišno). Istovremeno ga optužuju za krađu krune i bacaju u bajbokanu. Kada je napokon uspeo da izmuva svoje oslobađanje, shvatio je da je ukradeno njegovo osnovno sredstvo za rad, specijalni mačevi vešca. To je odličan razlog za potragu i avanturu. Jasno je da će to biti mnogo teže nego što se čini. Sad kada znaju da nema oružje, neprijatelji se spemaju da se obruše na Geralta kao čelična pesnica.

The Poppy War – R. F. Kuang

Ova knjiga je inspirisana modernom istorijom i kulturom Kine.  Carstvo Nikan je pobedilo mugešku federaciju u Drugom opijumskom ratu. Od okončanja ratnih dejstava, dve države žive u krhkom miru. Malena Rin je siroče sa sela koje živi u teškoj nemaštini u Nikanu. Odlazi u Keđu, na testiranje koje se odvija širom carstva, uz pomoć koga se otkrivaju talentovana deca. Njihovi talenti se procenjuju i zatim se šalju tamo gde će biti od najveće koristi. Iznenađujuće, Rin će ostvariti jedan od najboljih rezultata, te će biće upućena na prestižnu vojnu školu Sinegard, školu koja prima samo najbolju decu iz celog carstva. Iako je škola elitna, to ne znači da nema i problema. Rin maltretiraju zbog tamnije kože i niskog socijalnog statusa. Srećom, pomaže joj ćaknuti profesor. Rin otkriva i da je šaman, sposoban da kontroliše zaboravljene moći. Kako joj raste moć, otkriva da može da komunicira sa bogovima. Jasno vidi da je Treći opijumski rat na pomolu i da je ona jedina koja ima šansu da ga spreči.

Autorka još uvek nije završila koledž, a ovaj njen prvenac se najavljuje kao čudo. Videćemo da li će opravdati očekivanja (kod mlađe populacije uglavnom).

Fury from the Tomb S.A. Sidor 
Evo jednog serijala, koji me podseća na duh starih vremena. Romul Hardi je mladi egiptolog koji radi na iskopinama u Sahari 1888. Dok traži grob drevnog čarobnjaka, Hardi i njegov tim otkopavaju pet začuđujeće velikih kovčega i sarkofaga. Otkriće koje bi moglo da mu promeni život, ubrzo postaje veoma opasno (tako da mu je život ipak promenjen). Ekspediciju prati kletva i skoro svi članovi osim Romula ostaju mrtvi i zakopani (u najboljem slučaju) ispod pustinjskog peska. Upeva da se dočepa Amerike, sa sve kovčezima, koje nosi finansijeru ekspedicije, ali ni to neće ići baš tako lako. Nakon što voz otimaju gulovi, mumije završavaju u Meksiku. Romul okuplja ekipu očajnika sa kojima kreće na jug u misiju sa neizvesnim ishodom. Ubrzo shvata da se namerio na mnogo moćnijeg neprijatelja od grupice bandita. Pojavljuju se vampiri, zli čarobnjaci, revolveraši, čudovišta, i kako sama misija postaje opasnija, tako ćete se sve teže odvojiti od stranica knjige (bar tako kaže reklama).

Ovaj naslov mi baš deluje čitljivo, tako da ću gledati da ga se dočepam. Pretpostavljam da je pisan u maniru avanturističkih romana, koje smo čitali kao klinci.

King of Ashes – Raymond E. Feist 
Evo još jednog starog poznanika. Fajst se javlja sa novom pričom.

Baron Dajlon Dumarh izdaje svog kralja Stivena Langena. Dumarh veruje da je žrtvujući kraljev život spasio svoju porodicu. Vrlo brzo će shvatiti koliko je pogrešio kada pet kraljevstava biva gurnuto u bespoštedni rat i carstvo biva uništeno. Kada ostane sa detetom, koje je možda Langenov naslednik, Dumarh ima priliku da popravi  ono što je učinio. Najbolje je da dečaka štiti i podiže daleko od svih u strogoj tajnosti. U međuvremenu, pojavljuje se dečak  Deklan, i uprkos misterioznom poreklu, stasava u snažnog mladića, pošto radi kao kovački šegrt. Dovodeći sopstveni život u opasnost, nekako  oslobađa drevnu tajnu iskivanja, poznatu i kao Kraljev čelik. Prinuđen je da beži i put mu se ukršta sa naslednikom kraljevskog trona. Ni sami nisu svesni da će biti usmereni ka stravičnoj tajni.

American Hippo – Sarah Gailey 

Obećavajući naslov, odmah mi se dopao. U knjizi su dve novele i kratke priče, koje su povezane glavnom temom. Alternativni 19. vek u kome nilski konji uživaju u slobodi na američkom jugoistoku. Šta će oni tamo? Doseljeni su u močvare Misisipija da bi predstavljali dodatni izvor mesa (zamoljevam vegane da se uzdrže komentara). Beskrupulozni biznismen, želeći da zavlada područjem, oslobađa brojne nilske konje širom južne Luizijane. Ubrzo životinje postaju veliki problem. Samo Vinslou Haundstut i njegov uvrnuti tim kriminalaca i revolveraša može da se uhvati u koštac sa životinjama. Očekuje ih divlja avantura, u kojoj će svoje veštine suprostaviti iznenađujuće opasnim nilskim konjima.

Zanimljivo je i to da je ideja o naseljavanju nilskih konja stvarno postojala, ali se iz nekog razloga odustalo od iste.

The Testament of Loki – Joanne M. Harris 

Hoćemo li se ikad umoriti od bogova? Izgleda da ćemo dobiti priliku da uživamo u veoma neobičnom prikazu skandinavskih božanstava, kao i u neodoljivom Lokijevom glasu.

Loki je zarobljen u nekoj vrsti čistilišta na Ragnaroku. Iz očajanja da nađe izlaz, otkriva da ljudi na devetom svetu (Zemlji) i dalje do izvesne mere veruju u bogove. To Lokiju, kao i ostalim božanstvima (uključujući njegovu braću Tora i Odina) daje šasnu za bekstvo. Loki ubrzo shvata da je u telu tinejdžerke Džamps i da pored tela, dele i misli. Ona nije zadovoljna svojim sustanarom i vrlo je iznervirana (a koja tinejdžerka nije?). Zapravo, ona se nadala da će dobiti Tora. Sa druge strane, već spomenuti Tor se našao u mozgu psa, i čak je zadovoljan takvim razvojem situacije. Odin i Freja su se smetili u dvoje Džampinih prijatelja. Odin razvija pakleni plan kako da nordijske bogove ponovo postavi na vrh. U skladu sa  reputacijom, Loki odmah počinje sa svojim mutljavinama i petljavinama.

84K – Claire North
Krenimo u budućnost Engleske u kojoj više ne važe zakoni kraljice majke, već zakoni korporacija. Svako kriminalno delo je određeno novčanom kaznom. Ako počinite krivično delo, Kancelarija krivičnog gonjenja određuje novčanu kaznu. 780 funti košta seksualno uznemiravanje. Možete ili da platite odmah i tu se sve završava ili ako nemate novca da odoradite dug. Teo Miler radi za Kancelariju. Kada neko ubije  Deni, njegovu bivšu devojku, on zna koja će biti kazna. Cifra će biti celih 84 000 funti, Deni je istraživala zločine Kancelarije, koja zapravo stoji iza svega. Na žalost, životom je platila svoju radoznalost. Poslednjim dahom (uh kako me ovo podseća na scenu iz Pritajenog tigra, gde poslednji dah traje deset minuta) obaveštava Tea da je on otac njene ćerke. Teo odlučuje da osveti Deni i da nastavi gde je ona stala. Zato proganja sve one koji su doveli do Denine smrti.

Hm, možda i nismo daleko od sveta, gde sve ima svoju cenu….

Nightflyers: The Ilustrated Editon – George R. R. Martin

Kada sam video prezime, odmah sam se obradovao. Međutim, kad sam pročitao naslov, oduševljenje mi je splasnulo. Mogao bi čiča lepo da zagreje stolicu i napiše kraj Igre prestola. Naravno, niko ga ne obavezuje da to radi, ali bi bilo lepo i čovečno.

Šta imamo ovde? Petnaest originalnih ilustracija u punom koloru, smeštenih u zanimljivu priču, kombinovanih sa jezom Isijavanja, uzbuđenjem dubokog sveira, kao u „Tuđinu” (Alien), kao i prstohvatom Martinove magije. Kad naučna ekspedicija dobije zadatak da ispita pojavljivanje zagonetne vanzemaljske rase, jedini slobodan brod je Nightflyer. To je potpuno autimatizovano vozilo kojim upravlja samo jedan čovek. Kapetan Rojd Eris biva zaključan, te sa putnicima komunicira kao glas ili kao hologram podsećajući na duha.

Nadam se da ste zadovoljni izborom? Ako niste, tu vam već ne mogu pomoći. Samo budite mirni i gurajte. Bez Panike.

Izvor

Ne znam da li vama se dopada ovakav tip tekstova. Ako odreagujete pozitivno, dobijaćete ih dva puta mesečno… 🙂

Tekst je imao premijeru na portalu Autostoperski vodič kroz fantastiku.

 

8 thoughts on “Majska autostoperska čitaonica – strana izdanja

    1. Pusti, ne pričaj… Sad sam došao iz biblioteke i doneo 6 knjiga… Pored 1000+ koje stoje u e-formatau… Nema dovoljno života da se pročita sve što želimo…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *