Čitaonica, septembar 2018., strana izdanja

Jeste li se umorili od novih knjiga? Znam da niste. ne mogu da zamislim trenutak kada će mi dosaditi nove knjige. Svašta nešto nam stiže na engleskom. Da ne dužim, najbolje je da počnem odmah sa najavama.

Deo tvog sveta (Part of Your World)—Liz Brasvel

Part of Your WorldEvo zanimljive knjige predviđene za one koji su na pragu između mladosti i odraslog doba. Šta bi bilo da Arijel nije pobedila Ursulu? Prošlo je već pet godina kako je zla i naopaka veštica savladala malu sirenu i ubila kralja Tritona. Arijel je sada nema kraljica Atlantike, dok Ursula vlada zemaljskim kraljevstvom princa Erika. Međutim, kada mala sirena otkrije a je njen otac možda živ, krv joj proključa (iako je zapravo hladnokrvna riba). Možda će tokom potrage ponovo sresti Erika, iako je mislila da se to više nikad neće desiti. Hm, ovu knjižicu bih vrlo rado pročitao…

 

 

 

Metama bogato okruženje (Target Rich Environment)—Lari KorejaTarget Rich Environment

Po prvi put u modernoj istoriji ovih je četrnaest priča smešteno u jednu zbirku. Priče nabijene akcijom prate demone, čudovišta, vampire, kao i kosmički užas  suviše strašan da bi bio imenovan. Takođe tu su i hrabri (manje ili više) muškarci i žene koji će pobediti zlo. Ne smemo da zaboravimo ni međugalaktičkog prodavca osiguranja. Vilenjačka princeza, koja obitava na stranama Međunarodnog lovca na čudovišta pokušaće da malo pogura svoj narod. Samuraj-gusar na krvavom putu osvete protiv velike morske zveri. Tu je i privatni detektiv koji se služi magijom. Povrh svega, dobijamo i tri priče koje do sada nisu štampane. „Ubistvo na Orijentu, najluksuznijoj krstarici“; „Avanture Toma Strendža, međuglaktičkog prodavca osiguranja“ i „Krv na vodi“.

 

Devojka u zaključanoj sobi (Girl in the Locked Room)—Meri Douning Han

The Girl in the Locked RoomEvo još nečega za one mlade odrasle, što bi rekli tamo negde na zapadu. Porodica se useljava u staru, napuštenu kuću. Džuli se oseća uplašeno, iako njeni roditelji obožavaju novi dom. Nakon što je videla bledo lice na prozoru, ne može da se otme utisku da u zaključanoj sobi na spratu, možda ima nekog. Da li bi to mogao biti neki raniji stanovnik kuće? Radoznalost je zamenila strah i Džuli odlučuje da ostvari kontakt sa misterioznom figurom i pomogne joj oko otključavanja vrata. Prošlost i sadašnjost će se ispreplitati. Džuli i njena „duhovita“ prijateljica otkrivaju, ali i menjaju sudbinu porodice, koja je u ovoj kući živela pre mnogo vremena.

 

 

Srećan vam smak sveta (Happy Doomsday)—Dejvid  SosnovskiHappy Doomsday

Dobrodošli na kraj sveta (ovog puta nije u pitanju restoran ). Jednog trenutka, sve je bilo normalno – ljudi žive svoje živote, a već sledećeg nema ničeg. Nakon neočekivanog nestanka i smrti najvećeg dela stanovništva, ostali su samo retki preživeli. između ostalih grupa neprilagođenih tinejdžera. Gotičarka, Lusi Abernati, je izgubila svoju najbolju prijateljicu i nema predstavu gde bi je tražila. „Markus“ Hadada, kvoterbek i strastveni ljubitelj čokoladica, naučio je zašto o politici i religiji ne treba raspravljati uglađeno ili preko mreže. „Gospodar čudnog“, Dejv Brinkmen je pokušavao da se sakrije od nasilnih vršnjaka. I kao da život nije dovoljno komplikovan kada imate šesnaest. Samo im je još trebala apokalipsa, krivica zato što su preživeli, kao i odgovornost za ponovno uspostavljanje civilizacije. Niko nije rekao da smak sveta biti šetnja po parku.

 

Veštičja šuma (Wychwood: Hallowedene)—Džordž Man

Wychwood - HallowdeneNekadašnja londonska novinarka, Elizabet Rivs, pokušava da pohvata konce svog života u mirnim seoskim predelima. To će joj polaziti za rukom sve dok je ne pošalju da izveštava o otkriću neobičnog veštičjeg groba. Pre tri stotine godina, Agnes Levet, čije ime je povezivano sa ubistvima i crnom magijom, je obešena i sahranjena ispod ogromnog kamena. Na taj način je  njen duh sprečen da se ponovo uzdigne. Elizabet tokom istrage dolazi do zaključka da ovde ima mnogo više od pukih legendi. Pogotovo kada do tada miran kraj zahvati talas surovih i misterioznih ubistava. Svi ubijeni imaju veze sa grobnicom. Elizabet, uz pomoć  Pitera Šoa, prijatelja iz detinjstva, pokušava da otkrije istinu. Ali tajne duboko zakopane pre više vekova je teško otkriti.

 

Vampiri to vole vruće (Vampires Like It Hot)—Linzi Sends

Vampires Like It Hot“Vampiri…” Kada Rafael Not iz okeana izvuče jedva obučenu, dezorijentisanu ženu, ne očekuje da će ona izgovoriti tu reč. Besmrtnik je došao na ostrvo da pomogne rođaku, ali shvata da su odmaralište ispunili vampiri koji se hrane turistima nesvesnim opasnosti. Ubrzo shvata da Džes nije samo meta, već i srodna duša koju je predugo čekao. Vampiri su pravi. Džes nikad ne bi poverovala u takve baljezgarije da ih nije videla rođenim očima. Jasno joj je da mora da pobegne sa ostrva. Njen galantni spasioc ponovo nudi svoju pomoć. Ima nečeg u Rafaelu, nečeg što ga čini drugačijim od bilo kog muškarca koga je do tada upoznala. Ali kada otkrije ko je on, Džes se pita da li želi da rizikuje ceo svoj život, samo da bi provela večnost pored Rafaela.

 

 

Sestre Zimske šume (The Sisters of the Winter Wood)—Rena Rosner

The Sisters of the Winter WoodNa granici Moldavije i Ukrajine, u udaljenom i nepristupačnom selu okruženom drevnom šumom, žive sestre Liba i Laja.  Odgajane su uz milozvučni glas svoje majke, sakupljačice meda. Kao i uz  mrmljanje tatinih molitvi. Kada dođe grupa tajanstvenih ljudi, Lajla uprkos majčinim upozorenjima, potpada pod čaroliju pridošlica. A to nije jedina opasnost koja luta šumom. Kad se mračne sile približe selu, Liba i Laja otkrivaju porodičnu tajnu, koja se prenosi sa generacije na generaciju. Suočene sa magijskim nasleđem koga nisu ni bile svesne, sestre shvataju da su stare bajke istinite. I da ih mogu sve spasiti.

 

 

Javite utiske, ako pročitate neku od knjiga. Možete čak i da napišete opširniju recenziju. Samo uvek imajte na umu, šta god da se desi – BEZ PANIKE!

Izvor

Tekst je imao premijeru na portalu Autostoperski vodič kroz fantastiku.

Оставите одговор