Čitaonica, jun 2018.

Dragi moji virtuelni prijatelji i autostoperi. Može li se? Stiže napokon lepo vreme i sunce. Dobro, možda nama koji okapavamo nad tastarurama u mračnim i memljivim podrumima zbog vašeg zadovoljstva, neće stići sunce i promena na bolje. Nema veze, slobodno možete da pošaljete na adresu redakcije(ili na moj privatni račun) neki paketić u vidu stimulacije za nas mučenike. Kakav paketić? Feničani su davno izmislili način na koji se najlakše iskazuje zahvalnost.

Dok vi razmišljate, koji iznos bi bio prikladan, da počnem polako…

Piter O’Donel – Modesti Blejz

Verovatno ste svi upoznati sa ovom strip heroinom? Ako ste mlađi možda i niste, bila je neverovatno popularna tamo negde od šezdesetih godina prošlog veka. Nikad nije bila moj prvi izbor. Čitao bih kada bi mi pala šaka, ali opet nisam je pretrano cenio. Ali zato moja draga obožava Modesti.

Drugi svetski rat je završen i devojčica beži iz zarobljeničkog logora u Grčkoj. Sreće starca, koji joj postaje učitelj. Zajedno lutaju Arabijom i Mediteranom. Obuka je široka i sveobuhvatna (red nauke, red jezika, red borbenih veština). Kada mentor napusti svet živih, Modesti preuzima kriminalnu bandu iz Tangera i proširuje njeno polje delovanja na ceo svet. Eto šta je sposobna žena.

Upoznaje i Vilija Garvina, koji će postati njen najodaniji prijatelj.

Džerald Tarant, visoki funkcioner britnaske obaveštajne službe, traži Modesti da mu pomogne oko zaštite vredne pošiljke, koja je upućena izvesnom šeiku. Međutim, naša dama je svojevoljno otišla u “penziju” i provodi dane u dosadi i u razbacivanju novca.  Obaveštajac joj kaže da je Vil u nevolji i to je jedino šta može Modesti odmah pokrenuti i ubaciti u petu brzinu.

Elem, ovo je prvi od jedanaest nastavka. Da li će svi biti objavljeni zavisi samo od dobre volje izdavača i njihove procene da li im se to isplati.

Izdavač – Dereta

Starčev rat – Džon Skalzi

Evo prevoda hvaljenog i mnogo pominjanog romana. Po nekim anketama, izabran je za najbolji roman 21. veka. Dobro, ova titula je možda malo neodgovarajuća, jer ako ćemo realno, mi smo tek ušli u taj dvadeset i prvi vek. Ali, sve i da je malo preterana pohvala, velike su šanse da nam stiže odlična SF knjiga.

Ljudi su, napokon, počeli da osvajaju nove planete. Naravno, shvataju da planeta pogodnih za život ima veoma malo. A sa druge strane, ima suviše vanzemaljskih rasa, koje su spremne da se bore do poslednjeg čoveka da sačuvaju odgovarajuću planetu. (Ovde se treba podsetiti šta o mogućnosti života u svemiru kaže svima nam dragi Vodič). Iz tog razloga neminovno proističe, da će biti borbi, ljutih i bespoštednih.

Džon Peri, na svoj jubilarni sedamdeset i peti rođendan stupa u redove kolonijalnih odbrambenih snaga, te ga šalju daleko od Zemlje u brutalan i krvav rat. Ono šta meni bode oči je da u budućnosti neće biti penzija i uživanja, belih čarapa i sandala, hranjenja golubova i šaha, već samo teško rmbačenje.

Ali, šalu na stranu, sa zadovoljstvom ću iščekivati ovu knjigu.

Izdavač – Čarobna knjiga

Ijan Mekjuan – Orahova ljuska

Evo još jednog zanimljivog naslova.

Glavni junak ovog romana prati likove i fabulu sa najbezbednijeg mesta koje bi čovek mogao poželeti. Ne, ne nalazi se u visoko tehnološkom bunkeru, ukopanom kilometrima ispod površine neke planete. On je jednostavno u majčinoj utrobi. Jedino šta može je da osluškuje, oseća, saznaje, analizira, otkriva prva pijanstva, prve sumnje,  prva telesna zadovoljstva, ali i svu gorčinu života (Živeo Marvin!!!).

Iz te perspektive, on će se razvijati kao čovek, čak i pre nego što postane čovek.

Biće svedok ljudskog čemera i jada, čak će postati i nevoljni svedok svirepog ubistva. Sve spomenuto malo podseća na Hamleta, ali opet, čini se da zavređuje našu pažnju.

Izdavač – Čarobna knjiga

Rodžer Zelazni IV – Hronike Ambera

Teško mi je da priznam, ali još nisam čitao Zelaznija. Moraću da se posvetim tom štivu, čim mi se malo rastereti podugačka lista knjiga koje, takođe, čekaju svoj red.

Merlin ima posla preko glave. Traga za Kornal, istovremno pokušavajući da sazna šta se desilo sa Lukom. Istovremeno, brojni znakovi ukazuju da njegov otac Korvin možda ipak nije mrtav. Na Merlinovu žalost, ne da mu se da se bavi ovim zagonetkama, već ga uvlače u moćničke igre dva pola magije, amberskog Nacrta i haoskog Lorgusa. Sve te sile mu se mešaju i primoravaju ga na izbor: Amber ili dvorovi, Jednorog ili Zmija. Merlin sve više tone u glib spletki i kontraspletki oba sveta. A neki čak smišljaju kako da ga postave na presto Haosa, iako on to želi koliko još jednu rupu u glavi.

Ovom knjigom se završava serijal o Amberu.

Izdavač – Laguna

Kal juga – Mladen Milosavljević

Da podržimo i mlade autore. Ova knjiga je nedavno imala svoju promociju i nadam se da je sve prošlo kako treba.

Autor je ukrstio istoriju i maštu i dobio, nadam se,  dobru mešavinu.

Arheolozi 1967. dolaze do zanimljivog otkrića na lokalitetu Lepenski Vir. U pitanju su ostaci nepoznate civilizacije. Svi su uzbuđeni, novine odmah objavljuju važnu vest. Jedino Mijat,  student arheologije, misli da su pronašli i oslobodili nešto mračno i opasno.

Istovremeno, autor nas vodi 250 godina unazad, gde srećemo Eugena Savojskog, koji je blaženo srećan zbog toga što je preživeo tursku opsadu Beograda. Gusta magla je pomogla Austrijancima da razbiju tursku vojsku. Putevi Eugena Savojskog će se ukrstiti sa putevima rimskog imperatora Trajana. A na kraju puta su velike tajne sakrivene u dubokim dunavskim virovima. Priča će sve vreme teći kroz dva vremenska toka.

Ovo je početak zanimljive trilogije.

Izdavač – Strahor

I? Jeste li zadovoljni naslovima? Koliko pratim, još se niko nije bunio, tako da pretpostavljam da nemate zamerke na preporuke Čitaonice. Do sledećeg čitanja, držite leđa uza zid i samo BEZ PANIKE.

Ovaj tekst je imao premijeru na portalu Autostoperski vodič kroz fantastiku. Ako volite fantastiku u bilo kom obliku, slobodno svratite.

Оставите одговор