Čitaonica, avgust 2018.

Topli pozdrav za sve naše drage čitaoce i, još draže, čitateljke. Leto napokon izgleda kako treba. Ako se sećate, prošli tekst sam pisao sa peščane plaže tropskog ostrva, pošto je ovde bilo isuviše hladno. Na moju sreću, redakcija Vodiča misli na svoje zaposlene i sad kad su napolju vrućine. Smestili su nas u divan prostor, četiri nivoa ispod zemlje.  Mračno je taman dovoljno da nas  ne bole oči, a i sveće pomažu opuštanju oka. Temperatura je i više nego prijatno osvežavajuća. Vrlo je zgodna da nam se ne otope sladoledi.  A povrh svega imamo i podno hlađenje, sistem gde nam je hladna voda sve vreme u visini članaka. Retko je danas naći ovakve poslodavce.

Božji ratnici – Andžej Sapkovski

Počinjemo sa proslavljenim autorom još čuvenije Sage o Vešcu. Pred vama je drugi deo Husitske trilogije. Godina je 1427. i Papa pokreće krstaški rat protiv krivovernih Čeha. Na čelo tog poduhvata, papa postavlja sposobnog Henrija Boforta, koji će ognjem i mačem spaliti Husite. Božji ratnici su revnosno posvećeni poslu, iza njih ne ostaje ni kamen na kamenu. Rejnevan, kao lekar, učestvuje u krvarijama i u nekoliko navrata pada u ropstvo. Srećom, obično se izvlači čitav i manje-više nepovređen. Osim lečenja, talentovan je da sam sebi stvara neprijatelje. Progone ga: Inkvizicija, opaki Zidarčac, obični raubriteri, a pored svih njih i Jan fon Biberštaj, gospodar zamka Stolc. On okrivljuje Rejnevana da je zaveo njegovu kći i obećava da će silovatelja napuniti barutom i dići u vazduh. Realno, skoro svaki tast isto misli o svom zetu. Eto, dok čekamo seriju o Geraltu, uživajte u ovoj knjizi maštovitog Poljaka.

Izdavač – Čarobna knjiga

 

X-Men: Saga o mračnoj feniks – Kris Klermont

Hvala neizmerno Čarobnoj knjizi što se prihvatila objavljivanja Marvelovih stripova. A tim pre što ih stavlja u ove fine knjižice. Stigli smo do broja dvadeset i četiri. Pred nama su odlične strip epizode o Mračnoj feniks, na kojima je bio i delimično baziran (ako se ne varam) i film Iks men: Poslednje uporište ( X-Men: The Last Stand) iz 2006.

Mutanti su, pod vođstvom Čarlsa Ksavijera, svoje sposobnosti stavili u službu ljudskom rodu, čak i onim pripadnicima čovečanstva, koji nisu baš reprezentativni primerci. Mutante čeka avantura, koja će ih voditi sa kraja na kraj kosmosa. Džin Grej je oslobodila nezamislivu moć, nakon što je spasila letelicu iks ljudi (u kojoj se nalazio popriličan broj mutanta, pogotovo dece) od pobesnele vodene bujice. Naši heroji će biti prinuđeni da procene da li je život njihove prijateljice važniji od života celog čovečanstva.

Izdavač – Čarobna knjiga

 

Utroba Zemlje I i II tom – Piter V. Bret

Ko čeka taj i dočeka. Pred vama je peti i konačni nastavak ove priče.

Za razliku od originalnog naslova gde je knjiga integralna kod nas se uobičajeno pojavljuje u dva toma. Pitam se nekad da Ii stranci imaju jače ruke ili vole da nosaju obimne knjižurine? Kako se nisu dosetili (kao mi npr.) da ih iseku na dva, tri nastavka, pa em zgodnije za nošenje, em su izdavači zadovoljniji. Ne znam u čemu je fora, ali dobro sad.

Od davnina, demoni noću love ljude u nameri da ih istrebe. Pojavljuju se dva brata, dva junaka. Arlen Stog, Iscrtani čovek. Zahvaljujući tome što je od glave do pete iscratan moćnim magijskim tetovažama može da se goloruk bori protiv demona. Njegov brat, Džandir Izbavitelj, poseduje moćno magijsko oružje. Staro proročanstvo kaže da će on ljude voditi ka konačnoj pobedi protiv demona. Možda su braća u svojoj velikoj revnosti, ipak izazvali veće sile nego što su se nadali. Demona ima sve više i više. Jedina naa čovečanstva leži na dvojici braće. Oni, uz pomoć Arlenove žene Rene, moraju da zarobe demonskog princa i da ga nateraju da ih odvede u Utrobu, ogavno mesto gde se demonska majka koti bez prestanka i izbacuje nove i nove horde demona.

Dok Alren, Rene i Džandir odlaze u dubine iz kojih ne očekuju da izvuku žive glave, njihovi prijatelji Liši, Iniver, Rejgen i Elis moraju da okupe razjedinjene narode Slobodnih gradova i povedu ih u odlučujuću bitku.

Izdavač – Laguna

 

Odjeci – Danijel Špelić

Bilo bi lepo kada bi mogli češće da predstavljao pisce sa naših prostora. Domagoj Valentić prihvata novi posao i odlazi u mestašce u Slavoniji. Kuća je proteklih trideset godina nenastanjena i uprkos oronulom izgledu, čini se da bi uz sređivanje, mogla biti ugodna za život. Stare kuće često kriju mračne tajne i obično postoji razlog zašto su napuštene. Domagoj će se zapitati da li postoje duhovi. Danijel nam donosi zabavnu priču o ukletoj kući. Ako vas zanima nešto vise o knjizi, Mirnes je nedavno napisao recenziju.

Izdavač – Nova knjiga Rast

   

Šta kažete? Iako avgustovska ponuda nije bogata, čini se da je kvalitet napisanog i više nego zadovoljavajući. Čitajte, uživajte, pa se za dve nedelje vidimo među stranim izdanjima. Do tada, zapamtite osnovno pravilo – BEZ PANIKE i leđa uza zid.

***

Tekst je imao svoju premijeru na portalu Autostoperski vodič kroz fantastiku. Ako vas zanima fantastika u bilo kom pojavnom obliku (knjiga, strip, film…), slobodno svratite…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Exit mobile version